Ruuan alv-huijaus menee läpi että hulahtaa

Hallituksen veronalennuspolitiikka epäonnistuu kahdessa kohdassa kohtalokkaan pahasti. Laskun maksavat tulevat sukupolvet, sillä veronalennukset rahoitetaan lainarahalla.

Ruuan alv-alennus on keskustan lempilapsi, joka runnottiin lävitse hallitusneuvotteluissa. Kokoomuksessakin tiedetään, että keino ei työllistä ketään, eikä hyödytäkään ketään muita kuin S- ja K-ryhmän katteita. Joissa ei muuten näin lamaoloissakaan olisi mitään valittamista.

Ongelma on, ettei Suomessa ole päivittäistavarakaupassa todellista kilpailua. Kaikki parhaat kauppapaikat ovat keskittyneet noille kahdelle ketjulle – mikä johtuu myös siitä, että niillä on resursseja panostaa suunnitteluun ja investointeihin. Totta kai kuntapäättäjä kaavoittaa sille, joka on ensimmäisenä kysymässä parhaat paperit kädessä.

Jonkinasteiselta kartellilta haiskahtaa kaupan keskusliikkeiden toiminta alv-alennuksen alla. Yhteistuumin molemmat ketjut – ja kaikki muutkin toimijat – ovat hilanneet vuoden alussa hintoja hyvää vauhtia ylöspäin. Kun syksy tulee, hintoja tiputetaan veronalennuksen verran ja voidaan osoittaa, että meni suoraan hintoihin. Joopa joo.

Huijauksen ovat monet kuluttajat jo huomanneet, mutta media on jostain syystä aika hiljaa asiasta, vaikka kuvio näyttää selvääkin selvemmältä. Valtio on luvannut seurata veronalennuksen toteutumista, mutta toivottavasti controllereilla on kauppakuitteja tallessa myös alkuvuoden ajalta. Toivottavasti edes jollain tutkivalla journalistilla on.

Itse olen seurannut jonkun verran joidenkin peruselintarvikkeiden hintaa. Selkeimmin pelin hengen näki tuoremehujen hinnoissa tammikuun alussa. Yhtäkkiä purkkiin kuin purkkiin tuli 20-30 senttiä lisää hintaa. Enkä usko, että mitään järkevää selitystä korotukselle löytyy tuoremehun maailmanmarkkinahintojen heilahteluista.

No, tuo hölmöily menee kepun piikkiin, mutta kokoomus pistää vielä paremmaksi. Kaikkiin tuloluokkiin tehdään elvytyksen nimissä tuloveronalennus, vaikka jälleen myös kokoomuksessa takuulla tiedetään, että ylimpiin tuloluokkiin tehtävä alennus ei palaa kulutukseen. Vaan se menee näinä aikoina suorilla sukanvarteen.

Ja eihän siinä tosiaan mitään, totta kai kokoomuksen täytyy muistaa myös ydintään, vaikka julkisuudessa leikitäänkin köyhän ystävää. Molemmat verosumutukset menevät täydestä läpi, koska kokoomuksen nuoret, hyvännäköiset jellonat meille niiden kannattavuutta vakuuttavat. Kaverit eivät todennäköisesti itsekään usko niihin, mutta ihmiset uskovat, koska jätkien puvut istuvat niin pirun hienosti. Puolue on pelannut korttinsa äärettömän hyvin, ja olen siitä avoimen kateellinen.

Me demarisurkimukset sen sijaan olemme ryssineet lähes kaiken mahdollisen julkisuuskuvaan liittyvän. Olen eri mieltä hyvin monista puolueen ratkaisuista ja erityisesti henkilövalinnoista, mutta sdp:n vero- ja elvytyslinja olisi tällä hetkellä ainoa ja oikea.

Kokoomus jauhaa ”vastuullista markkinatalouttaan” ja keskusta ”kolmatta tietään”, vaikka molemmat ovat oikeasti mitä puhdasoppisinta sosialidemokratiaa. Kyllä sen edelleen hallitsisivat aidot demarit paremmin, jos osaisivat vain ajatuksensa myydä kansalle.

4 kommenttia artikkeliin “Ruuan alv-huijaus menee läpi että hulahtaa”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Se on Kepun syy, että verotus kevenee.
  Olen samaa mieltä Iisakki, että iso osa ruuan alvin alennuksesta menee kaupan katteisiin. Toisaalta osa porukkaa on sellaista, ettei mikään veronkevennys tavoita heitä, paitsi ruuan alv.
  Koko alvi tarvitsisi suurremontin. Tällä hetkellä on käytössä 0, 8, 12, 17 ja 22 veroprosentit. Minusta siinä on neljä lukua liikaa. Ja oletko ajatellut, kun töissäkäyvä nuoripari tekee elämänsä suurimman taloudellisen päätöksen ja hankkii lainan talopakettiin, jonka kokonaishinnaksi tulee neljännesmiljoona, niin arvonlisäveroa rakennusaikana menee 44 tonnia. Siinä saa aika kauan käydä töissä, että tuloverotuksessa pääsee samaan.
  Näkemykseni on, että al-verotuksella vaikutaan eniten ns. tavallisen ihmisen tukemiseen. Ruoka, rakentaminen ja ehkä vaatteetkin ovat siinä etusijalla.
  On mukava huomata, että muutkin tuntevat tuskaa kokomustien pärjäämisestä!
  Yhteistyöterveisin Heikki Koskela

 2. avatar Seija sanoo:

  Moi Iisakki,

  samaa mieltä olen kanssasi, että K- ja S-ketjut ja Tradekat nielevät suurimman voiton. Muualla Euroopassa ruoka halpenee, mutta meillä se vain nousee ja nousee. Onko nyt niin, että maksamme liian kovan hinnan siitä, että vaadimme ruokapöytää kotimaista?

 3. avatar iisakki sanoo:

  Terve Satu ja Heikki,

  Kotimaisuuden syyksi kallista ruokaa ei voi laskea, sillä maataloustuotteiden hinnat ovat poikkeuksellisen matalalla. Tuottajahinnat laskevat sekä liha- ja maitotiloilla. Viljelijän osuus leivän hinnasta on vain pari prosenttia. Vaikka myllyt saisivat leipäviljan ilmaiseksi, sillä ei juuri olisi vaikutusta leivän hintaan.

  Toki työvoimakustannukset ovat nousseet, mutta samalla energia ja polttoaineet ovat halventuneet. Myös tuontiruuan hinta näyttää nousseen ihan samaan tahtiin kuin kotimaisen.

  Kyse on käsittääkseni ihan tyylipuhtaasta kusetuksesta, johon valtiovallan pitäisi puuttua.

 4. avatar Katleena sanoo:

  Hyviä mielipiteitä!

  Ehkä voisimme syyttää kuntaliitosta myös ruoan hinnan noususta? 😉

Jätä kommentti

css.php