Kuntaliitoskoliikki pahenee

Mainitsin aiemmin tuon otsikon termin Hannu Kärpäsen blogin kommentissa. Kuntaliitoskoliikista on kirjoitettu mm. Kuntalehden artikkeleissa ja kolumneissa, joten monet kokeneet poliitikot osasivat odottaa sitä myös meillä. En tiedä, olenko vielä niin kovin kokenut, mutta olen yrittänyt lehtihaastatteluissa ja joka puolella toitottaa sitä, että koliikki on vuorenvarmasti tulossa. Se on koettu jokaisessa kuntaliitoskunnassa enemmän tai vähän vähemmän kovana tähän mennessä. Sama on nyt meneillään Salossa, Kouvolassa jne., jne. Kaikki on pielessä ja uuden kunnan vikaa, vanhatkin viat. Asioita paisutellaan helposti käsittämättömyyksiin asti. Se on tietysti selvää, että toistaiseksi kaikki uudessa organisaatiossa ON sekaisin. Miten ei voisi olla? Uskoisin, että kaikki muutosjohtamiseen perehtyneet ymmärtävät tämän. Muutoksen oireita voi helpottaa, mutta ei poistaa täysin.

Itse asiassa Hämeenlinnassakin kuntaliitoskoliikki on jo kertaalleen koettu, mutta ehditty jo unohtaa. Tosin osa väestöstä oireilee loppuelämänsä. On olemassa vielä iso liuta ihmisiä, joiden mielestä Vanajan kunnan liitos Hämeenlinnaan oli kaiken pahan juuri ja lopun alku.

Kuntaliitoksen onnistumisen kannalta lama tietenkin iski pahimpaan mahdolliseen aikaan. Jos olisimme jatkaneet noususuhdanteessa, kaupungin talous olisi natisten kestänyt muutaman ylimenovuoden ajan liitoskuntien mukanaan tuomaa rasitusta. Tai olisi selvitty ainakin puolen prosentin äyrinkorotuksella. Nyt ei selvitä, vaan pitää leikata myös palveluista ja ottaa velkaa. Ja kaikki on helppo laittaa kuntaliitoksen syyksi, ulkopuolisesta maailmasta ei tarvitse välittää…

Ylivoimaisesti pahiten oireilee nyt Lammi. Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on tietenkin oma lukunsa ja omiaan herättämään ennakkoluuloja ja myös sitä ihan selkeää rasismia. Mutta rasisteja on myös kaupungissa roppakaupalla, ja vastaavaa meteliä olisi syntynyt ihan missä päin tahansa Suomea. Kaupungin päättäjät eivät kuitenkaan vastaa valtiomme tai EU:n pakolaispolitiikasta tai kansainvälisistä humanitäärisistä sopimuksista. Vastaanottokeskuksia perustetaan joka tapauksessa jonnekin Suomeen, ja meillä on hyvää tilaa tyhjillään Lammilla. Niistä on siis hyvä ottaa kaikki hyöty irti ja imuroida keskuksen mukaan tuomat kymmenet työpaikat ja valtion rahat tänne. Ja loppujen lopuksi: vastustavaan adressiin kertyi reilu 200 nimeä yli 5000 laimmilaisesta.

Mutta vastaanottokeskuksen voi ihan hyvin laittaa myös kuntaliitoksen syyksi. Lammilaisilla ei ehkä olisi ollut itsenäisinä päätöksentekokykyä tehdä tarvittavaa päätöstä, vaikka lammilaiset valtuutetut olisivat hyödyt nähneetkin ja kannattaneet asiaa periaatteessa. Eivät vain olisi uskaltaneet päättää, uumoilen. Saattaa olla aliarviointia lammilaisia päättäjiä kohtaan, mutta päätöksenteko siellä on ollut ainakin viime vuosina erittäin vaikeaa lähes asiassa kuin asiassa.

Joka tapauksessa, vastaanottokeskuksen lisäksi kuntaliitoksen kontolle on laitettu rutkasti myös asioita, jotka eivät ole kaupungin päätöksentekoon oikeastaan millään lailla liittyneet. Esimerkkejä:

1) Uuden liikuntakeskuksen katsomo. Hanke on täysin lammilaisten itsensä suunnittelema. Kukaan kaupunkilainen ei ole siihen sormenpäällänsäkään puuttunut. Kuntaliitoksen osuus asiassa on se, että itsenäisenä Lammin kunta ei hanketta olisi koskaan pystynyt toteuttamaan. Nyt rahat saatiin porkkanana liitoksesta ja käyttökuluista vastaa kaupunki.

2) Mommilantien nimenmuutos. Lammilaisista koostunut nimitoimikunta nimen on jostain syystä halunnut muuttaa. Lammilaiset valtuutetut eivät asiasta päätettäessä pukahtaneetkaan. Eivät myöskään asukkaat tai yrittäjät kuulemisprosessin aikana. Kuulemisessa saattaa tietenkin olla puutteita, mutta mitenkään salaa nimiä ei ole muutettu, vaan tismalleen saman systeemin kautta kuin muuallakin kaupungissa. Tiedotteita, ilmoituksia ja lehtijuttuja on ollut runsaasti, mutta ei ilmeisesti riittävästi. Jotain kertoo myös se, että paikallinen lehti ei asiaan reagoinut, vaikka omakin osoite muuttui. Tästä lienee siis ihan turha syyttää kaupunkilaisia?

3) Ystävänpäivän hiihto. Jollain käsittämättömällä tavalla sekin on saatu kaupungin syyksi, että ko. tapahtuma siirtyi Lammilta Katumajärven jäälle. Tapahtuman kuitenkin järjestää yhteistyössä Lammin Säästöpankki ja Hämeen Sanomat. Kaupungin päättäjille lienee aivan sama, vaikka hiihtäjät suksisivat huitsin pimpulaan. Minua ei ainakaan kiinnosta pätkän vertaa, tämä on vapaa maa ja kaupunki.

Mutta koliikki on, ja takuulla vielä pahenee. Se ei mene ohi kuin ajan kanssa, sen jokainen vauvakoliikista kärsinyt tietää. Tärkeintä olisi, että päättäjät pitäisivät päänsä kylmänä muutosprosessin (ja laman) ajan. Oma poliittinen ura siinä saattaa mennä (myös minulla), mutta sellaista se on.

Päättäjänä oleminen ei ole kivaa tai helppoa. Eikä ole tarkoituskaan. En ole itse asiassa ollut huolissani valtuustomme puolesta ennen kuin eilen, kun infossa esiteltiin Linnan Aterioiden toimintaa. Valtuutetut suhtautuivat mitä suurimmalla innolla ja kiihkolla muun muassa siihen, missä ja kuka saa keittää kahvia kaupungin keittiöissä.

Ei jumalauta. Nyt pitäisi ihan oikeasti valtuutettujen keskittyä miettimään vähän toisen mittakaavan asioita ja jättää kahvinkeitot kyläyhdistyksille tai ainakin Linnan Aterian johtokuntaan valituille luottamushenkilöille. Tai sitten valtuutetut ovat lähteneet väärään paikkaan ehdolle.

15 kommenttia artikkeliin “Kuntaliitoskoliikki pahenee”
 1. avatar Lulu Riikonen sanoo:

  Niinpä. Myös työpaikoilla se kahvinkeitto on se suuri juttu, jota joukolla puidaan (ylintä johtoa myöden) ja haaskataan mielettömästi työtunteja.

  Taloustilanne senkun pahenee (en tässä manaa, vaan totean) ja eniten huolestuttaa kahvinkeitto. Keskitytään jatkossa enemmän ISOIHIN ja RATKAISEVIIN asioihin.

  Seminaarissa nähdään ja juodaan myös kahvia.

 2. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Alkaa pikkuhiljaa perspektiivit hahmottumaan! On vaan oikeasti ihmisiä ja valtuutettuja jotka välittävät tavallisten ihmisten, nuorten ja vanhojen , ongelmista ja haluavat ne ratkaista nopeasti. Varsinkaan, kun ne eivät vaadi rahaa. Hitusen vain järkeä. Sen lisäksi täytyy isotkin asiat käsitellä ja ratkaista. KESKUSTAN valtuustoryhmä pystyy käsittelemään sekä isoja että pieniä asioita, erikseen ja yhtä aikaa. Keskittykää te ,demarit ja Kokoomus ,sitten vaikkapa ISOIHIN ja RATKAISEVIIN asioihin.

 3. avatar iisakki sanoo:

  No niin,

  jäänee nähtäväksi, kuinka pystytään hoitamaan isot ja pienet asiat yhtä aikaa. Se on vaan meinaan sillä viisiin, että kun otetaan 60 ihmistä koolle, siinä ei välttämättä kannata puida kahveenkeittoa, vaan käyttää aika johonkin muuhun.

  Kahvinkeitolle on eri foorumit. Keskustankin valtuutettu voi helposti ottaa yhteyttä edustajaansa tai virkamiehiin Linnan aterioiden johtokunnassa, ja hoitaa asiat sitä kautta.

  Poliitikoiden on takuulla hyvä auttaa ja sympatisoida ihmisiä pienissäkin asioissa, mutta valtuusto ei ole se foorumi. Sinne tullaan nimenomaan vetämään niitä isoja linjoja, muuten tuhlataan kaikkien aikaa, eikä mistään tule mitään.

  Mutta tässä on selkeä kulttuuriero. Muistan kyllä, kuinka Janakkalassakin käsiteltiin jokainen portinpieli ja sillankivi erikseen ja kokoukset kestivät yöhön asti ja mitään todellisia päätöksiä harvoin saatiin aikaan.

 4. Pienistä asioista ne alkavat suuretkin asiat. Kahvinkeitosta puhuminen työpaikalla on tärkeää smooltookkia, joka vahvistaa yhteisöllisyyttä. Valtuustotasolla helpolta tuntuvien aiheiden takana voi olla myös oikea huoli asioiden yleisestä sujuvuudesta ihmisten arjessa. Pienet asiat voivat olla vain jäävuoren huippu siitä miten isoja asioita hoidetaan.

  On hemmetin helppoa puhua kauniita sanoja yhteisöllisyydestä, mutta kuka kertoo miten sitä oikeasti rakennetaan? Minä kerron: siten, että työyhteisössä toimivat ihmiset puhaltavat yhteen hiileen eikä hallinto aseta rajoja tälle toiminnalle.

  Iittalan koulun koko henkilöstö kuului aiemmin sivistystoimen alaisuuteen, niin opettajat, kouluohjaajat kuin ns. tilatiimikin, joka hoiti kiinteistönhuollon. Olimme – ja toivottavasti olemme edelleen – kaikki osa lasten ja nuorten kasvatusyhteisöä ja toiminta oli sujuvaa.

  Nyt opettajat kuuluvat opetuspalveluihin, ohjaajat lasten ja nuorten kasvua tukeviin palveluihin, keittiöhenkilökunta Linnan Ateriaan, osa kiinteistön huoltajista Tekmeen ja osa LIikuntahallit oy:n palvelukseen! Ja voin taata, että rajoja on tullut ja yhteisöllisyys rapistunut. Hyvällä tahdolla ja joustavuudella uskon, että nämä rajat voidaan voittaa, mutta Linnan Ateria on ainakin osoittanut oman kaappinsa paikan. Toivottavasti eilisen tilaisuuden jälkeen sielläkin panostetaan oman arvonsa mukaisesti yhteisöllisyyteen.

 5. avatar Pekka Lampela sanoo:

  Olet Iisakki valinnut oivan sanan otsikkoon: koliikki. Se voi olla vanhemmille todella kiusallinen, jopa traumaattinen kokemus. Kuitenkin asialla on toinenkin puoli. Vaikka koliikki kuinka menee joskus ohi, ei itku ole turhaa. Se kuvaa todellista kipua ja jollei siihen suhtauduta empaattisesti, syntyy helposti vaurioita vanhempien ja lapsen suhteeseen.

  Sanon sen vielä kerran. Koliikkioireet ovat todellisia kipuja. Kun kipu on todellista, on inhimillistä yrittää löytää sille syitä. Ja vaikka usein syytökset osuvat pahastikin harhaan, se ei vähennä kivun todellisuutta. Ei mikään helppo tilanne syytösten kohteille, mutta hivenen helpottaa jos muistaa, että jokaiselle valitukselle on syy, vaikka se ei valittajan puheesta tai kirjoituksesta paljastuisikaan.

 6. avatar Sara sanoo:

  Älkää ihmiset halveksiko kahvinkeittoa näinä haastavina aikoina ollenkaan!

  Juuri nyt sitä vasta kannattaakin harjoittaa, sillä meille suomalaisille kahvitteluhetket ovat niitä ainoita vähän vapaampia, epämuodollisempia mutta kuiteskin luvallisia poistumishetkiä työsuorittamisesta eli foorumeja kohtaamisille ja sosiaaliselle vuorovaikutuksellemme. Ja kun tilanne on tiukka, olisi löydettävä yhteistä osaamista, kerättävä voimia ponnisteluihin, löydettävä tilaa ajattelulle, ratkaistava tukku probleemeja ja uskallettava vähän vapaammin improvisoida, niin kahvittelu on juuri se toiminto mitä nyt tarvitaan.

  Uskokaa huviksenne. Kahvikulttuurimme on parasta suomalaista yhdessäoloa ja aivan varmasti se edesauttoi meitä jaksamaan viime sodissa, edellisessä lamassa ja sen avulla päästään ylitse näistäkin haasteista. ;-))

 7. Mielenkiintoista huomata, kuinka keskustelut liukuvat aiheesta toiseen. Iisakin blogin pääpointti ei tainnut kuitenkaan olla se kahvinkeitto…

  On totta, että kuntaliitosta syytetään monista asioista, joiden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Esimerkiksi Kelan, Verohallinnon ja Poliisin toimipisteiden harventamistavoite olisi vienyt omat toimistot pikkukunnista joka tapauksessa. Nyt jäi edes palvelupiste, josta saa lomakkeita…

  Kuntaliitoskoliikkia podetaan kuitenkin myös ihan syystä. Moni asia on tapahtunut nimenomaan kuntaliitoksen takia. Ilman kuntaliitosta katuja tai teitä ei olisi ollut mitään syytä nimetä uudelleen. Linnan Aterian monopolin takia koulujen keittiöitä ei voi käyttää samalla tavalla kuin ennen. Palveluiden yhtenäistämistavoitteen takia Lammi ei voinut pitää enää omaa kuraattoria jne. Pienet asiat koskettavat tavallista kuntalaista kaikkein eniten ja siksi niistä purnataan.

  Valtuutetulla onkin vaikea tehtävä keskittyä suuriin linjoihin ja samalla nähdä kokonaisuus. Koko ajan pitäisi tarkkailla, miten päätökset vaikuttavat tavallisen kuntalaisen arkeen. Valtuuston ”suurena” tehtävänä on pohtia esimerkiksi kouluverkon laajuutta nyt ja tulevaisuudessa. Samalla pitäisi kuitenkin nähdä, miten päätöksemme vaikuttavat yhden pienen koululaisen elämään. Ja vielä vaikeammaksi asian tekee, että vaikutukset tulisi kyetä näkemään myös kymmenen vuoden päähän.

  Meitä on moneksi. Toisilla on kaukonäkö ja toisilla likinäkö. Kun tullaan vanhoiksi, niin useimmat hankkivat moniteholinssit. Niillä kun näkee hyvin lähelle ja kauas. Pitäisikö kuulua valtuutetun perusvarustukseen…?

 8. avatar Lyyti sanoo:

  Minä olen samaa mieltä, että valtuutetuilla on vaikea tehtävä. Niinhän se oli ennenkin ja pahemmaksi menee. Tosin ennen ei tarvinnut ajatella niitä tyhmiä naapureita vaan riitti, että ajateltiin oman navan ympärillä olevat asiat. Riitti että oman reviirin asiat oli kunnossa. Nyt ei ole oikeistaan tapahtunut muuta muutosta, kun että hiekkalaatikko on vain suurentunut. Niin maalta kaupunkiin kuin kaupungista maalle. Kuinka moni valtuutettu voi käsi sydämmellä sanoa et rahkeet riittää ent. naapurikuntien asioiden ruotimiseen. Varmaan jäi jokaisen omalla vanhalla reviirillään asiat levälleen. Eli jatkakaa ihmeessä samaan malliin kuin ennenkin, niin voi meikäläisenkin alueen asiat vihdoinkin tulla hoidettua.

 9. avatar Sari R sanoo:

  ”Kun kokonaisuus hahmottuu, yksityiskohdatkin loksahtavat kohdalleen.” Joillakin menee toisin päin. Hyvä että keskustellaan- haasteita nimittäin riittää ja veikkaan että isoistakin asioista puhutaan kyllä. Sitä paitsi liikelaitosten toiminnan peruskuviot ovat mielestäni isoja asioita. Yksi perusarvo uudessa Hämeenlinnassa on asukaslähtöisyys ja silloin kyllä on voitava joka kohdassa miettiä mitä asia /päätös / muutos tarkoittaa ihmisen kokoisena. Ja jokaisessa puolueessa on varmasti tällä hetkellä korvat höröllään ja aistit muutenkin herkkinä, ehkä eri tavoilla havainnoidaan mutta yhdessä sitten etsitään sitä parasta ratkaisua.

 10. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Oikein, Sari!

 11. avatar Tapio Eerola sanoo:

  Ihan asiallisia Iisakki pääosin tässä ketjussa skriivailee, vaikka toki suurkuntaan pakotettujen lammilaisten koliikki on ymmärrettävää. Mutta sitten Iisakille pälähti vanha kotikunta mieleen, ja sitä pitää tietenkin nälväistä. Iisakin mukaan Janakkalan valtuustossa lähinnä keskusteltiin koirien kuseskelusta portinpieliin. No, ehkä keskustelun taso Iisakin lähdettyä nousi kun viime vuonna Janakkala teki mm. seuraavat päätökset; päätti olla liittymättä Hämeenlinnaan (painostuksesta huolimatta) ja päätti aloittaa laajan terveystoimen yhteistyön Hattulan kanssa (valtion painostuksen innoittamana). Pikku juttuja, Iisakki? Vastuullisessa asemassa voisi rakentaa yhteistyötä naapureiden kanssa, ei joka käänteessä purkaa sitä traumaa joka Hämeenlinnan demareille näköjään jäi kun Hattula ja Janakkala eivät noudatteneet ”ihanneyhteiskunnan” kutsua.

 12. avatar Timo Myyryläinen sanoo:

  Hyvä Iisakki nyt hiekkalaatikko on jonkin verran isompi kuin ennen jossa leikitään. Enään sinun alueesi ei ole Tiiriöstä Idänpäähän vaan paljon suurempi. Niin myös joudut kuuntelemaan laitakaupungin lasten kotkotuksia niinkuin mekin kuuntelemme kantakaupungin maauimala ym.asioita hiukan hämmentyneinä.
  Ensinnäkin kuntokeskuksen katsomo olisi ollut tuiki tarpeellinen, mutta rakennuttaja vain jyräsi sen pois suunnitelmista koska sinne olisi pitänyt laittaa hissi. Miksiköhän ? Hissejä nyt sitten pitäisi laittaa joka paikkaan jopa luonnonsuojelualueiden lintutorneihinkin.
  Toiseksi Mommilantien nimen muuttaminen Sydänlammintieksi ei koskaan ollut Lammin kunnan hallituksen käsittelyssä vaan se nimitys tehtiin, väitän minä, ”keittiön oven kautta” jälkeenpäin.
  Kolmanneksi pitäisi muistaa mitä liitosneuvotteluissa luvattiin. Asiat eivät muutu huonompaan suuntaan vaan se mitä on luvattu se pitää ja että palvelut säilytetään entisellään. Meillä vaan on totuttu siihen, että kylät, seurat ja järjestöt toimivat omatoimisesti ja aktiivisesti omilla kulmakunnillaan ja niihin olemme tähän saakka saaneet käyttää kunnan yhteisiä tiloja, kuten kouluja, hyödyksemme. Siksi kylissämme on aktiivista väkeä, vaikka meillä ei joka kaupassa olekkaan hedelmäpeliä tai muuta vastaava hömpötystä. Toivomme silti joskus pääsevämme Verkatehtaalle nauttimaan jostain kulttuuritapahtumasta, että olisimme kaupunkilaisittain sivistyneitä.
  Tyvestä puuhun noustaan, eli pienet perusasiat on ensin hoidettava kuntoon muutoin koliikki voi äityä jopa suolisolmuun.

 13. avatar iisakki sanoo:

  Tapsa:

  Viittasin kiistämättä hieman erilaisiin päätöksentekokulttuureihin. Janakkalassa lienee seudun ylivoimaisesti pisimmät valtuuston kokoukset. Asioista keskustellaan juurta jaksaen ja hamaan iltamyöhään asti, esityksiä sinkoilee edestakaisin ja kokoustekniikan hallitseva demagogi tai kaltaisesi retorisesti taitava henkilö pystyy pyörittelemään porukan solmuun komeasti.

  Tämän voi aivan varmasti tulkita myös erinomaisesti toimivaksi demokratiaksi. Mutta toisaalta se kertoo myös siitä, että ryhmät ovat keskenään erittäin riitaisia, eikä asioista pystytä sorvaamaan yhteistä kantaa tai kompromissejä huolellisessa valmistelussa.

  Toinen tykkää sedästä, toinen tädistä, mutta mielestäni – kun minulla kerran on kokemusta molemmista – tämä Hämeenlinnan tapa on lopputuloksen kannalta parempi ja tehokkaampi. Sinulla on tietenkin täysi oikeus olla eri mieltä. Ja kenties asiat ovat sitten muuttuneet neljässä vuodessa täysin.

  Ja Timo:

  Pienet perusasiat ovat varmasti tärkeitä, mutta kenties suuret perusasiat ovat vielä tärkeämpiä. Lammilla on ollut viime vuosina ylitsepääsemättömiä vaikeuksia päätöksenteon suhteen vähän kaikilla rintamilla. Kunnan hallinnosta oikeastaan vain yksi ihminen jaksoi vakituisena virassaan, kaikki muut joutuivat sairauseläkkeelle tai eivät muuten vain pysyneet viroissaan. Jostain sekin kertoo. Tilintarkastusta tehdessä on paljastunut myös erittäin kyseenalaisia menettelyjä, mutta niistä ei nyt toistaiseksi enempää. Päätöksenteon vaikeus näkyis myös kuntaliitoskysymyksessä, ja tulevaisuudessa saattaa olla helppo sanoa, että olisi ollut ehkä kaikkien kannalta järkevintä, että Lammi olisi tehnyt päätöksen vasta seuraavassa aallossa, suuremmalla yksimielisyydellä.

  Lammilla ei nimittäin nyt takuulla ymmärretä, että Lammi, Hämeenlinna tai koko seutu ei ole maailmassa yksin. Liitosneuvotteluiden aikaan maailma oli aivan toinen ja jos koko kuntatalous menee toiletista alas, niin kenenkään palveluja ei paranneta, vaikka mitä olisi luvattu.

  Toisaalta tähän mennessä kaikki virallisesti sovitut lupaukset on pidetty. Lammilaisten olisi mielekästä ottaa huomioon myös se, että kuntaliitoksen myötä he saavat esimerkiksi liikuntakeskuksen, jonka rakentamiseen tai etenkään käyttökuluihin kunnalla ei itsenäisenä olisi ollut milloinkaan varaa. Ja taisi se veroäyrikin tipahtaa muutaman pykälän. Sitä tuskin kukaan on luvannut, että milloinkaan mikään ei muuksi muutu. Mutta Mommilantien nimi on edelleen täysin lammilaisten omassa vallassa. Tuskin kukaan kantakaupunkilainen tulee teille kertomaan, mikä nimen pitäisi olla, jos edes jonkinlaisen yhteisen kannan saatte keskenänne muovattua.

 14. avatar Timo sanoo:

  Iisakki:
  Jaa että tilintarkastuksessa jotain ihmeelistä? Itse olin hallituksessa viimekin kaudella. Kerro ihmeessä mitä sieltä tileistä löytyy. Onko jotain mistä me emme tiedä, niin tutkitaan.
  Kieltämättä lammilaiset olivat niin rähmällään Hämeennlinnaan kuin aikoinaan koko maa oli itänaapuriinkin päin, että asioiden hoito omassa kunnassa oli toisi vaikeaa. Henkilöstöasioiden hoito oli pitkään tosi huonolla tolalla jos sitä edes hoidoksi voi sanoa.
  Joidenkin mielestä liikuntakeskus oli tärkein asia ja se nyt toteutuu. Tosiasiassa jos kuntaliitosta ei olisi tullut olisi päiväkoti tehty ensin. Nyt todennäköisesti päiväkoti jää kauas tulevaisuuteen. Olen sitä mieltä, että tässä tärkeysjärjestys ei ole ihan oikein. Se nyt kuitenkin on huomattu, että päiväkotien homeista ei juuri ole puhuttu.
  Valitettavaa on kuitenkin se, että liikuntakeskuksen kustannusarvio lähes tuplaantui siinä jahkailtaessa. Jos toimeen olisi lähdetty ripeästi niin molemmat sekä päiväkoti että liikuntakeskus olisi tehty samalla hintaa.
  On kuitenkin muistettava että millim heitto ristimitassa on pienempi paha kuin kustannusarviossa.
  Palveluista ainakin on todettu, että kyläyhdistykset joutuivat keittämään laskiastapahtuman hernesopan ja kahvit pellon reunalla kun kyläkouluun ei saanut mennä. Samaten seurakunnan kinkerit jouduttiin pitämään kyläkoulun sijaan kyläkaupan takahuoneessa. Missähän mahtaa nuorisoseura seuraavan kerran kokoontua, ilmeisesti kylän raitilla vai lähtevätkö kenties oikein porukalla keskikaupungille kun siellä niitä kokoontumispaikkoja varmaan on.

 15. avatar iisakki sanoo:

  Timo,

  ei liene korrektia tässä julkisesti kirjoittaa tilintarkastajien epävirallisista ennakkotiedoista. Toivottavasti asiat selviävät ja saatte vastuuvapauden.

  Kyläkoulujen käyttö- ja kahvinkeitto-oikeuksia on puitu intensiivisesti valtuustotasolla asti, ja viesti varmasti meni perille tiloista vastaaville ja Linnan Aterioiden johtokuntaan valituille. Kysymys on ainoastaan erilaisten toimintakulttuurien yhteensovittamisesta. Minun mielestäni on varsin luonnollista, että törmäyksiä alussa tulee. Yhtään väheksymättä, näistä asioista takuulla päästään yli, mutta todelliset huolenaiheet pitäisi olla ja ovat ihan jossain muualla.

Jätä kommentti

css.php