Kunnallispolitiikan valehtelijat ja tappajat

Lammin, Hauhon ja Tuuloksen paikallislehdestä Keski-Hämeestä on tullut kuntaliitoksen jälkeen Hämeen Sanomien toimituksessakin kuumaa kamaa. Ennen sitä selaili jaksaessaan vain Pirkko-Liisa Kastari, mutta nykyään torstaisin ei kilpailla enää siitä, kuka kaappaa ensimmäisenä Seiskan, vaan Keski-Hämeen.

Ansio kuuluu tietysti päätoimittaja Juha Reinikaisen jokseenkin värikkäälle toimituspolitiikalle ja lehden valitsemalle linjalle, jota miedosti ilmaistuna voisi kuvailla yksiulotteiseksi nurkkapatriotismiksi. Sinänsä linja on johdonmukainen, että lehti ilmoitti jokseenkin suorasukaisesti jo ennen vuodenvaihdetta, että se tulee tekemään suurin piirtein kaikkensa keinuttaakseen uutta kuntapaattia.

Ja mikäs siinä, jokainen taaplaa tyylillään. Strategia on varmasti tehokas, kun maakuntalehti tyytyy perinteitään kunnioittaenkin enemmän kuivan objektiiviseen uutisointiin ilman räväköitä kommentteja. Itsekin joskus kärkeviä lehtijuttuja tehtailleena kuitenkin tiedän, että välillä voi vähän läikähtää yli, jos kokee asiat liian henkilökohtaisesti.

Eilisessä lehdessä Reinikainen niittasi lasten ja nuorten tilaajajohtajan Markku Rimpelän puhtaasti valehtelijaksi, kun näki Rimpelän perustelut kouluverkon rakenteellisista uudistuksesta epäkuranteiksi. Reinikaista ei häiritse, ettei hän ilmeisesti ollut perehtynyt yhdistymissopimusta täsmentävään liiteasiakirjaan ”Suunnitelma kuntien palvelurakenteiden yhdistämisestä”, jossa mm. Lammin osalta todetaan. seuraavaa: ”Kaksiopettajaisten koulujen asemaa tarkastellaan tulevaisuudessa tavoitteena, että koko uuden kaupungin kouluverkko perustuu vähintään kolmeopettajaisiin kouluihin.” Lukioverkosta todetaan, että se säilyy nykyisellään 3-vuotisen sopimuskauden ajan, mutta sitä tarkastellaan erillisen selvityksen perusteella – joka on juuri tekeillä.

En tiedä, kuinka tarkasti Reinikainen on sisäistänyt maanantain valtuuston esityslistatekstit, mutta sielläkään ei lopullisia ratkaisuja rakenneuudistuksiin tehdä, vaan käydään ikään kuin valtuutettujen lähetekeskustelu. Itse nimenomaan halusin, että hallitus tuo asiat valtuustokeskusteluun jo nyt, vaikka valmistelu on vielä erittäin alustavaa ja keskeneräistä. Virheitä siis saattaa olla laskelmissa ja luvuissa, mutta mahdolliset virheetkään eivät tee vielä kenestäkään varsinaisesti valehtelijaa. 

Saas nähdä, jättääkö Rimpelä asian tuohon? Poliittisessa keskustelussa esimerkiksi eduskunnassa on ollut sellainen tapakoodi, ettei ketään nimitetä valehtelijaksi, vaikka eri mieltä asioista olisikin tai näkisi asioiden perusteet erilailla.

Yhdistymissopimuskin on kuitenkin varsin tulkinnanvarainen paperi. Jyväskylä aikoo siellä juuri loppuneiden Kuntapäivien huhujen mukaan kuulemma riitauttaa Paras-hankkeen puitelain sitovuuksia esimerkiksi henkilöstön osalta. Kanssabloggari Seppo Rehunenkin kirjoitti asiasta jo päivän Viikkouutisissakin. Lama aiheuttaa kovia paineita etenkin kuntaliitoskunnissa, joiden kädet ovat tiukasti sidotut puitelailla ja yhdistymissopimuksin.

Lammilla keskustelu on kai perinteisestikin ollut aika räväkkää, ja kunnallispolitiikka läpeensä riitaista. Tosin Reinikaisen linjaa ihmettelevät jo paikalliset poliitikotkin – jutuista uupuu periaatteessa kokonaan tarkastelu toisesta näkökulmasta ja realiteettien huomioon ottaminen. Missä tilanteessa Lammi olisi nyt itsenäisenä? Olisiko lama väistänyt kokonaan jo ennestään kriisikunnan kriteereitä hiponeen Lammin? Eikö mitään olisi tarvinnut tehdä kouluille, vaikka käytännössä kaikki muut liitoskunnat ovat jo itsenäisinä kouluverkkoaan pohtineet ja järkevöittäneet? Miksi Hämeenkosken kanssa on solmittu kunnalle niin epäedullinen sopimus oppilaaksiotosta? Omien koulujen pönkittämiseksi? Mitä Hämeenkosken oppilaille joka tapauksessa kävisi, jos Lahden seudun kuntaliitos etenee?

En kyllä ihan hirveästi odota lukevani ko. aiheista Keski-Hämeestä. Sen sijaan valtuutetuille tuli kyllä/ei-kysely sillä hengellä, että oletko meitä vastaan vai meidän puolellamme. Cowboy-henkeä Lammilla tuntuu riittävän muutenkin – pari viikkoa sitten joku paikallinen The Äijä ilmoitti, että ”Lammilla syödään kiemunkeja aamupalaksi”.

Pari vuotta sitten olisin varmaan mennyt perjantaiaamuna katsomaan, kuinka nälkä ukolla on… Mutta sen tässä on jo oppinut, että pitää valita matsinsa ja voittaa ne oikeat niistä. Keski-Hämekin syö helposti itseltään nykyisellä menolla uskottavuutensa ja pysynee kuriositeettina.

Mutta onhan niitä juttuja kutkuttavaa lukea, tulisi jo torstai taas!

Ps. Kävin muuten eilen illalla sähköpostikirjeenvaihdon toisen tuoreen provokaattorin, Paul Betcken kanssa. Betcke esitti filosofisen kysymyksen: ”Mistä johtuu, että yhteiskuntajärjestelmästä riippumatta aina rikolliset ovat vallassa?”

Vastasin, että se johtuu ihmisistä.

Olen huomannut itsekin, että sitä on herännyt aamulla vielä Hyvänä Ihmisenä, mutta kun herää seuraavana aamuna, onkin muuttunut rikolliseksi, valehtelijaksi tai moraalittomaksi tappolistojen tehtailijaksi. Eikä välissä tapahtunut mitään muuta kuin vaalit.

33 kommenttia artikkeliin “Kunnallispolitiikan valehtelijat ja tappajat”
 1. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Kukin meistä on tietysti jäävi arvioimaan omaa kommentointiaan. Mutta jäänemmekö pelkäksi kuriositeetiksi, jos lehdestämme käydään teidän kuivan objektiivisten sanaseppojenkin kesken noin kovaa tappelua?

  Entisen Lammin kunnan taloustilanne vuonna 2007 ei ollut kehuttava. Liitokseen pikkukunnat kuitenkin käytännössä pakotti määräys 20.000 henkilön sote-piiristä. Lammin taloustilanne vuonna 2007 ei enää voi olla peruste kaikkeen, ainakaan siihen, että vuonna 2009 päätösesityksiä perustellaan täysin virheellisellä tiedolla. Tilaajajohtajan pitää olla selvillä toimialansa tärkeimmistä muuttujista, ennen kuin käyttää niitä perusteena radikaaleille esityksille. Kun lukioselvitys on vasta tulossa, miksi Rimpelän pitää sekoittaa lukion toimintaa jo etukäteen väärillä tiedoilla? Tätä ovat minulle ihmetelleet monet opetusalan ihmiset viikon varrella.

  ”Sopimuskauden ajan lähipalvelut tuotetaan pääosin samalla palveluverkolla”, lukee liitossopimuksessa. Lähipalvelujen joukossa on mainittu alakoulut. Mahdollisten muutosten perusteeksi mainitaan käyttäjätarpeen muutokset, jonka minä ymmärrän lähinnä oppilasmäärän radikaaliksi laskuksi. Nyt koulujen vähentämisesitys on tehty järjestäjän eikä käyttäjän tarpeen vuoksi. Liitossopimuksen piti olla turvana tällaisia suhdannevaihteluista aiheutuvia hätiköityjä esityksiä vastaan.

  Alkuviikosta julkistettu alustava suunnitelma ei edes koske vain alakouluja vaan romuttaisi yhden liittyneen kunnan koko kouluverkon ja jäljelle jäävien koulujen virkarakenteen. Tätä ei voi pitää kovin vähäisenä muutoksena.

  Virkamiehen ja journalistin vertaaminen kansanedustajiin ihmetyttää myös. Ainakaan minulla ei ole eikä koskaan ole ollut minkään poliittisen liikkeen jäsenkirjaa.

  Kiemungin mukaan Jyväskylän kuntapäivillä on huhuttu, että joku ehkä kyseenalaistaa puitelain. Periaatteessa tämä onkin ryhdikkäämpi tapa kuin pala palalta nakertaa yhteisesti paperille kirjattua.

  Liitossopimusta ei kai Iisakkikaan kuitenkaan vielä voi käyttää Keski-Hämeen korvikkeena puuseessa. Samalla periaatteellahan kaikki lait lakkaavat olemasta voimassa yhden huhun vuoksi.

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Juttuhan menee jotensakin näin; Kolme kyläkoulua Lammilla vielä on ja ne on päätetty lakkauttaa kuten liitossopimukseen on kirjattu. Kolmen koulun oppilaat ja lisäksi nämä pakolaiskeskuksen lapset olisi saatava mahtumaan konnarin kouluun. Arvioisin heitä olevan yhteensä noin sata. Konnarilla kylläkin on jo otettu ”siivouskomerotkin” opetuskäyttöön, tilanpuute on siis jo nytkin päällä. Tämä ratkaistaan ”heidän esityksessään” siirtämällä 5-6 luokat Konnarilta (alakoululta) Hakkalaan (yläkoululle). 5-6 luokkalaisia on 4-6 luokkallista, siis jotain 80-120 oppilasta. Tilaa saadaan Hakkalaan kun Hämeenkoskelaiset yläastelaiset (7-9 luokkalaiset) häädetään pois. Valitettavasti heitä on vain noin 60 oppilasta. Mahdoton yhtälö varsinkin kun uuden hakkalan luokat ovat tosipienet joten luokkakokoja ei voi reilusti suurentaa.
  Tämähän ei Rimpelälle ole ongelma. Hän otta vain suuremman lekan. Sattumoisin samassa rakennuksessa Hakkalassa toimii Lammin lukio. Kun muissa liittyneissä kunnissa ei ollut lukiota eihän sitä saa olla Lammillakaan. On kuulema vielä maineikaskin musikkalit ja kaikki. Ei sellaista HML;ssä. Harmonisoidaan lukio pois, tarttis vaan keksiä perustelut ja esitys lanulle.
  Nää perustelut sitten tuli lukiolle; Ootte ykslinjanen lukio johon puolet oppilaista tulee Hämeenkoskelta. Yläastesopimuksen lakattua he ei tule Lammille lukioon joten teiltä loppuu oppilaat. Teidät lopetetaan. Piste.
  Mitäs tässä on valhetta?
  Lammin lukio on kaksilinjainen ja siellä on 15 oppilasta Hämeenkoskelta. Oppilaita on nyt yhteensä 130 ens syksynä 140. Koskelaiten poisjäänti ei vaikuta paskaakaan lukion toimintaan ja sitäpaitsi lukio ei ole kuntasidonnainen samoin kuin peruskoulu.
  Kun virkamies virkatyönään tekeen näin huolimattomia ja vääristyneitä päätelmiä sanon sitä valehteluksi ja mitä muuta se on. Kuinka paljon virkamies saa työssään valehdella. Se ei selvinnyt lanu iltana Turvalla. Minusta tälläisen tapahtuessa ko henkilön tulisi erota virastaan ”yleisen edun niin vaatiessa” koska on menettänyt työnantajansa (kuntalaisten) luottamuksen.
  Valtuutetut; Pallo on nyt teillä! Toimikaa!

 3. avatar iisakki sanoo:

  Herrat:

  yhteiskunnallisessa keskustelussa myös eduskunnan ulkopuolella on tietty tapakulttuuri, jota ainakin tiedotusvälineet ovat tavanneet noudattaa. Ihmisiä ei nimitellä esimerkiksi ”valehtelijoiksi” tai vaikkapa ”tyhmiksi” – ainakaan jos siitä ei ole todella pätevää dataa – vaikkapa mittausta nimitellyn kohteen älykkyysosamäärästä. Henkilöön menevän arvioinnin sijaan on tapana keskittyä heidän argumenttiensa arviointiin: so. tilastosi ovat valheellisia, perusteesi on tyhmä jne. Toki poliitikot ja varmaan virkamiehetkin ovat oikeuskäytännön edessä suojattomampia myös tällaiselta henkilöön menevältä arvostelulta, mutta rajansa kai siinäkin.

  Esimerkiksi käsite valehtelu vaatii tarkoituksellisuutta. Nyt sitten olisi Keski-Hämeen taakkana todistaa, että Rimpelä on tarkoituksella valehdellut asiassa – mikä tietysti tarkoittaisi periaatteessa automaattisia potkuja virkavelvollisuudella toimivalle esittelijälle. Päättäjiä ei saa tahallisesti harhauttaa.

  Mutta jospa käykin ilmi, että esimerkiksi laskevat oppilasennusteet (Hämeenlinnassa 1000 oppilasta vähemmän vuonna 2012) mahdollistavat Rimpelän laskelmat, niin Keski-Häme onkin syyllistynyt herjaukseen. Tuomio niin käräjillä kuin JSN:ssä vaikuttaisi selvältä.

  Eli hieman riskaabelia touhua Reinikaiselta, mutta jos tykkää hakea rajojaan ja on valmis kantamaan vastuun, niin sehän on vallan ok.

 4. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Väärän tiedon levittäminen varsinkin kun se on näin selvää on valehtelemista ei se Iisakin selittelyllä miksikään muutu. Kun perustelee paprulla lanulle tulevaa esitystä olisi selvästi tosiasiat pitänyt ottaa tosiasioina, eikä vääristellä niitä. Jos ei tiedä niin pelkkä soitto ko rehtorille olisi asian selventänyt joten teko oli tahallinen. Mutta olisihan tämä Iisakki säästöä, ensimmäinen komestasadasta, vai eikö säästäminen ole enää in? Lammin kunnan aikanakin sisäpiiri uhkaili Reinikaista, turhaan menee pelottelusi, kyllä tämän pitäisi olla vapaa maa siis myös HML.

 5. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Kuuluuko Iisakin tapakoodiin valtuuston pj:nä ja Hämeen Sanomien toimittajana myös se, että kilpailevien lehtien aineistohankinta leimataan naurettavaksi ennen vastausajan päättymistä? Tai että kieltäydytään itse vastaamasta, mutta nimitetään kysyjää puupääksi, kuten eilen viestissäsi kirjoitit.

  Valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa on korostettu päätöksenteon avoimuutta. Tätä lehdistökin yrittää toteuttaa. Jos sinä olet löytänyt sisäisen Koivistosi (sopulit) tai Lipposesi (satraapit) Keski-Hämeestä, niin onhan se tapa purkaa varmasti vaativan luottamustoimen paineita.

  Kyselyyn tosin on tyydytyksekseni vastannut jo sellaisiakin päättäjiä, joilla on oikeaa kokemusta ihannoimistasi paikoista, kuten eduskunnasta.

 6. No on teillä siellä Lammilla erikoinen käsitys uhkailusta ja pelottelusta. Minua on joskun uhkailtu ihan oikeastikin, ja kyllä sen sitten tunnistaa…

  Lähinnä pohdin, miten itse suhtautuisin, jos joku nimittelisi julkisesti minua valehtelijaksi tuon tyyppisillä perusteilla. Ja tuskinpa jättäisin asiaa siihen. Rimpelän näkemyksistä minulla ei ole mitään havaintoa, enkä miestä aio asiassa todellakaan neuvoa millään tavalla.

  Reinikainen hallitsee näköjään yhtä sulavasti vääristelyn, mistä hän tuppaa muita syytellä. Minä en ole nimittänyt Reinikaista puupääksi, vaan luonnehdin lehden kysymyksenasettelua ja Rimpelän nimittelyä puupäiseksi – siinä on vissi ero, mitä yritin tuolla ylempänä havainnollistaa.

  Avointa pohdintaa ja harkintaa ei mielestäni palvele vaatimus valtuutetuille lyödä kantansa lukkoon ennen kuin alustavaakaan esittelyä on asiasta heille annettu. Mutta jos joku haluaa tältä tietopohjalta sen tehdä, niin sehän on jokaisen oma valinta.

  Pistän nyt tähän perään vastaukseni Reinikaiselle, niin jokainen voi itse arvioida, olenko nimitellyt häntä puupääksi vai en. Tosin se vähän ihmetyttää, että se edes miestä loukkaisi – jos on itse valmis lähtemään sille tielle, niin luulisi kestävän palautetta samalla mitalla.

  ”Moi,

  en lähde nyt kanssasi käymään sopimuksen tulkintakeskustelua tämän pidemmälle, kun sen käyminen odottaa vielä päättäjienkin keskinäistä panosta. Nyt on tilaajajohtaja esittänyt oman tulkintansa ja varmaan asiaa käydään maanantain valtuustossakin pitkästi ja hartaasti lävitse. Jos enemmistön tulkinta johtaa siihen, että mitään asioita ei saa muuttaa ennen kolmen vuoden sopimusajan kulumista, niin se johtanee varmaan siihen, että mahdolliset muutokset tehdään, kun määräaika on kulunut. Silloin varmaan kaikki voittavat? (Tuo oli sarkasmia) En kokonaisuudessaan näe kauhean olennaisena sitä, puhutaanko jossain alustavassa paperissa vuodesta 2011 vai 2012, vaan järkevää siirtymää ja tuottavia ratkaisuja.

  Näistä rakenneratkaisuista ei kuitenkaan päätetä vielä maanantaina, vaan näen pykälän ns. lähetekeskusteluksi asioiden valmistelemiseksi. Suunnitelmia sitten tarkennetaan – ja varmaan vuosilukuja myös – syksyksi, jolloin on odotettavissa linjauksia. Siksi on mielestäni jokseenkin puupäistä nimitellä jotain virkamiestä valehtelijaksi, kun kyse on kuitenkin toistaiseksi varsin tulkinnanvaraisista ja väljästi määritellyistä sopimuksista ja suunnitelmista. Virheitäkin saattaa paperissa jos toisessa vielä olla, mutta sekään ei tee vielä kenestäkään käsittääkseni valehtelijaa. Kannattaa muistaa, että virkamiehet toimivat ja esittelevät asioita virkavastuulla.

  Off the record, jos joku vakavasti otettava taho julkisesti nimittäisi minua moisilla perusteilla valehtelijaksi, en takuulla jättäisi asiaa siihen. Rimpelästä en tiedä, enkä sitä, pitääkö hän Keski-Hämettä kuinka vakavasti otettavana.

  Mutta. Lehti on valinnut tarkastelukulmakseen yksiulotteisen nurkkapatriotismin, eikä siinä mitään. Jokainen tyylillään, ja vastaa omista teoistaan, mutta pidemmän päälle antaisitte uskottavamman kuvan itsestänne, jos jutuissa tarkasteltaisiin asioita myös toiselta kannalta. Esimerkiksi Lammin tekemien Hämeenkoski-sopimusten edullisuutta veronmaksajien kannalta? Onko mahdollisesti epäedullisten sopimusten teon taustalla ollut kenties halu pönkittää keinotekoisesti omaa kouluverkkoa? Ja mitä tapahtuisikaan Hämeenkosken oppilaille siinä tapauksessa, jos Lahden seudun kuntaliitos etenee?

  Mielenkiintoinen on muuten myös prosessi, josta Jyväskylän kuntapäivillä on käyty kuumana puitelain ja liitossopimusten pitävyyden suhteen, esim. henkilöstöratkaisuissa. Jyväskylä aikoo ilmeisesti riitauttaa asian lamapaineiden vuoksi. En näe, että Hämeenlinna lähtisi samaan, mutta totta kai mielenkiinnolla asian etenemistä seurataan täälläkin.”

 7. avatar Juhani Nikkanen sanoo:

  HYVÄ IISAKKI ! Rauhoitu – Sinua viisaampia ,demariveljiä löytyy ihan tuolta Hämeenlinnan nurkalta Hattulasta ,menepä sinne oppiin, kyllä he varmaan neuvovat sinua. Oulu on kriisissä ,Tampere on kriisissä ja Hämeenlinna on kohta suoritustilassa, alijäämä näyttää jo kahtakymmentä viittä miljoonaa näin alkuvuodesta .Kaikilla on sama tauti TILAAJA TUOTTAJA MALLI ,metsään mentiin ,- oletko ajatellut ? – Olispa tiktaattorin valta niin saisi tuon keski-hämeen ,eliminoitua nopeesti ja lopullinen valta demareille ja HäSa- sanomille, sekä” kaurastuutille” ,saataisiin pitää salaisia kokouksia rauhassa raatiksella ,esim kenen kirjoituksia saa julkaista ja kuka taas on henkilönä mustalla listalla lopun ikäänsä. Ei ainakaan tarvitsisi paimentaa yli aisan potkijoita , jos näin tehtäisiin .Eikä Lammin työväentalon ikkunoitakaan tarvitsisi korjata ,porvarien ilkivallalta. Eespäin vaan,,,,

 8. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Iisakki:

  vielä semantiikkaa erinomaisen Hauhon musikaalin päälle: Jos ”on puupäistä toimintaa” ei ole yhtä kuin puupääksi nimittely, niin ”valheellisen tiedon käyttäminen esityksen perusteena” ei saman logiikan mukaan ole yhtä kuin valehtelijaksi nimittely.

  En tiedä mitä Juhani Nikkanen olet kokenut, mutta näinhän asiat ovat Hämeenlinnassa olleet. Julkisuutta harvoille ja valituille ja lopuille Antti-palstalla leima otsaan.

  Iisakin edeltäjät jo kutsuivat minut ennen kuntaliitosta vierailulle, jonka oli määrä olla kuriin ja nuhteeseen saattava. Rekvisiittana oli punakynällä korostettuja Keski-Hämeen artikkeleja ja vieraskolumneja.

  Kyllä nauratti.

 9. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Niin jotta paljonkos sitä sai valehdella?

 10. avatar Juhani Nikkanen sanoo:

  Äitienpäivää! Kun Iisakki puhut epäedullisesta sopimuksesta ,niin olitko ihan tosissasi ? Et sitte huomannu ,että teitte melkeimpä konkurssisopimuksen kun sovitte valtavan herra armeejan viideksi vuodeksi ja kaiken lisäksi nostitte tuhansieneurojen palkankorotukset täysin loppuun, ” leipääntyneille ”virkamiesraakeille. Eihän Salossakaan noin tyhmästi tehty, – eihän? Nyt joudutaan rahat ottamaan vanhuksilta , lapsilta, ja väosaisilta ,sekä koululaisilta pois. Vaikka kuinka työntekiöitä piiskattaisiin kovempiin työsuorituksiin ,jotka nyt ovat jo näännyksissä , ei säästöjä synny, palkkojen osaltakin kulut vaan rutkasti kasvavat. Tänäpäivänä teillä on eräässäkin kohteessa viisi työntekijää ja kuusi eri työnjohtajaa, – hölmöläisilläkin taisi olla paremmin.Tämäkö on sitä töiden tehostamista? Kohta on mennyt viisikuukautta , sakkopäivärahoja yli 400 tuhatta euroa ja te vaan höyläätte ,tallinnan reissuja, sekä odottelette Keski-Hämeen tietopakettia kaupungin tilasta torstaisin.Kuva teistä pitäisi ottaa ja kun te silmät kiiluen odottelette lehden tulemista niin saataisiin ”sitoutumattomaan”HäSa- lehteen kerrankin uutisvuoto oikein julkisesti. Olisihan jutunjuurta jo kaikille” satraapeille”. Hyvää äitienpäivää kaikille maan äireille !

 11. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Kukkuu aluemedian tekijät,
  Nikkasen Juhani
  Strömbergin Erkki
  Reinikaisen Juha
  Kiemungin Iisakki
  Joko olette vastanneet
  Iivarin Ilkan ja minun
  haasteisiin kaivohankinnoista!?
  UNICEFIN HML-osaston
  tilino =
  204718-12154
  viiteno 1009
  Vesi vanhin voitehista!
  t. Riitta

 12. avatar iisakki sanoo:

  Juha:

  Täälläpäin on tavattu laskea myös otsikot osaksi juttuja, ihan merkittäväksikin. Jos minä kirjoittaisin jutun otsikolla ”Juha Reinikainen on puupää”, niin semantiikan puolelle voisi mennä selittely leipätekstissä, että tarkoitinkin lehden kysymyksenasettelua tai luonnehdintoja. Mutta tuo otsikointitekniikkahan on tuttu siitä HäSan toimituksen entisestä torstain suosikista.

  Onko sinulla muuten joku tietty syy olla noin johdonmukaisen katkera HäSalle? Jos lehti on niin kovin huono, niin miksi olet halunnut hakeutua sinne töihin? Halusitko kenties muuttaa toimituspolitiikan sisältäpäin?

  Sitä edelleen jaksan hämmästellä, että tiukimmat kriitikot eivät kestä yhtään, jos joku antaa palautetta takaisinpäin. Henkilökohtaisesti en kehtaisi itkeä ja valittaa, vaikka joku kutsuisikin puupääksi – jos itse on aloittanut pelin valehtelijasyytöksillä… Minä olen ainakin kasvanut sillä viisiin, että epäoikeudenmukaisuuteen on oikeus vastata samalla mitalla, silmä silmästä jne. Tarkoittaa sitä, että jos joku esimerkiksi kirjoittaa, että päättäjillä on ”sydämen tilalla laskukone”, niin periaatteessa päättäjillä olisi täysi oikeus vastata, että kirjoittajalla on vaikkapa ”aivojen tilalla talikollinen sontaa”. Jos siis kokevat, että luonnehdinta ei ole tehnyt oikeutta heille.

  Mutta kirjoittajan – ja kenties lukijoidenkin – kaksinaismoralistisessa maailmassa tämähän olisi tietenkin suorastaan törkeää ja skandaalimaista. Sen takia meidän johtavat poliitikkommekin varmaan muistuttavat enemmän vahanukkeja, joiden hymy ja tyhjä hymistely ei taukoa, vaikka sitä paskaa kuinka hierottaisiin heidän naamaansa. Piristävinä poikkeuksina tietenkin Lipponen ja pari muuta yrmyä, jotka eivät anna nöyryyttää ja tyhmentää itseään ilmaiseksi.

  Ja Juhani:

  Kerrassaan nerokkaalla päättelyllä selvitit talousahdinkomme syyt! Nyt kannattaa hakeutua jo johonkin Taloustietäjä-kisaan, eikä kannata tyytyä mihinkään piirikunnallisiin: TILAAJA-TUOTTAJA-MALLISSAHAN SE LAMAN ALKU JA JUURI ON!

  Vai kannattaisikohan sitten avata pirtin ovi ja huomata, että ulkoinen todellisuushan se siellä odottaa? Tampere, Oulu ja Hämeenlinna ovat vaikeuksissa – sen sijaan Riihimäellä, Kajaanilla, Turulla, Vantaalla, Vaasalla, Mikkelillä ja Jyväskylällä menee upeasti? Todellako?

  Mekin olemme jo neljä kuukautta harjoitelleet mallia, ja se on romauttanut verotulomme totaalisesti – kova vaikutus organisaatiomallilla. No, jos palataan asialinjalle, niin myös Hattulan viisaat demarit joutuvat vielä kovasti ihmettelemään, mikä heidän organisaatiossaan aiheuttaa maailmanlaajuisen laman.

  Nyt täytyy vielä kysyä Juhanilta, että muistaako hän, kukas sellaisen lain tähän maahan sääti, että kuntaliitosten yhteydessä taataan virkamiesarmeijoille 5 vuoden irtisanomissuoja? Olisikohan ollut jonkun kepulaisministerien tekosia, että saadaan hyviteltyä edes jollain tavalla niitä pikkukuntien tupailtojen uskollisia lipunkantajia, jotka muuten olisi passitettu liitoksissa kilometritehtaalle tai eläkkeelle?

  Ja kyllä, jopa Salossakin niin taidettiin tehdä, ei tainnut liiemmälti olla edes vaihtoehtoja.

  Ja lopuksi vielä Riitta:

  Kävin sen sinisen keräyslippaan kanssa jo kuppaamassa ne palkankorotuksiin hukutetut virkamiesarmeijat kaupungintalolla. Pistin oman kortenikin ylimitoitetuista luottamushenkilöpalkkioista kekoon, jotta edes vähän saisi rauhaa tälle sielulle. Kaivo Unicef-ihmisten mukaan maksaa 300 euroa, ja kyllä ehkä puoleenväliin päästään meidän moraalittomien roistojenkin almuilla 🙂

  Vieläkö oot vihanen mulle?

 13. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Iisakki, sä moraaliton roisto!
  Oothan sä nuuka näämmä irrottanut kukkaronnyöriäs sielunrauhan toivos..
  turha toivo..hih!
  Milloin mä oon vihanpidon Sun kanssa aloittanut..
  Jäähyaitios kyllä yhtä kaikki.
  Meitä on kaksi kuumakallea, kylläs sen tiedät.
  Saadaan kahakka aikaan jo HML-Terva välillä, tiedät kyllä.
  Haloo te muut, joko ootte oman kortenne UNICEF- kaivoon..
  Juhaniiiiiii!
  Erkkiiiiiiiii!
  Juhaaaaaaa!
  t. Riitta

 14. avatar Juhani Nikkanen sanoo:

  Iisakin horinat on kaukaa haettuja! Et siis ollut tavastialla syksyllä 2008 vaikka toverisikin puhuivat suulla suuremmalla Hämeenlinnan leveistä hartioista. Salon edustaja selvitti ihan toisenlaista mallia ja salikin taisi olla täynnä.Ministeri Hannes Manninen , kepu ,aloitti suuruuden hulluttelun demarien ja toveri viisaiden kannssa” kolhoosikuntaliitokset” mitä suurempi kunta sitä suurmmat ongelmat ja velkaa ihan per,,,,,,leesti. Te olette eläneet karmeella riskillä verotulojen ja kasvun kautta ettekä vieläkään meinaa tukkia esim , sakkomaksujanne , erikoissairaanhoidon alijäämäisiä menoja, yhtiöittenne tappiollisia osioita ,vaan joka neljän kuukauden välein työnnetään ” molokin” kitaan rahaa – hei , etsä ihan oikeesti usko tähän itsekään vaikka vastuussa joudut olemaan. Tässä aluksi – raapaisen myöhemmin lissää . Juhani

 15. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Iisakki:

  Sinulla on takana neljä kuukautta valtuuston puheenjohtajana. Ennen vaaleja 2008 Keski-Häme teki sinusta jutun ja jopa ennustin sinusta vaalien äänikuningasta. Näin kävikin. Pääsit ääneen myös vaalien jälkeen linjatessasi omia tavoitteitasi. Kun tänä keväänä halusitte Tapio Vekan kanssa tulla kertomaan haastattelussa Keski-Hämeen lukijoille, missä mennään, tein teistä sivun haastattelun.

  Olen ollut Keski-Hämeen päätoimittajana runsaat neljä vuotta. Aikojen kovuudesta ehkä kertoo se, että jokaisen muun aueella ilmestyvän lehden päätoimittaja on samana aikana vaihtunut.

  Harvasta henkilöstä on runsaan neljän vuoden aikana tehty kerran viikossa ilmestyvään lehteen näin usein henkilöhaastattelua kuin sinusta. Sitä en ole pitänyt sen paremmin esteenä kuin kiihokkeenakaan, mikä on työnantajasi nimi.

  Henkilöjuttujen lisäksi, joissa haastateltava saa puhua melko vapaasti, tulee sitten poliittisen toiminnan arviointi, jota sinun johtavana luottamushenkilönä pitää kestää. Tätä peräät itsekin edellä, ja Hämeen Sanomien juttu viime torstaina oli lähes identtinen arvioidessaan lukion tulevaisuutta.

  Päätösten vaikutuksia ei myöskään arvioida aina päättäjien näkökulmasta. Nyt puheena olevassa uutisessa on kyse räikeän virheellisestä esittelytekstistä poikkeuksellisen tärkeässä asiassa.

  Edellä (Erkki S.) on nostettu esiin niin hämmästyttäviä asioita lukiolle esitetyistä päätösverukkeista, että olen erittäin tyytyväinen asian saamaan julkisuuteen. Tunnen jonkin verran käsitettä päätoimittajavastuu. Kannan kahleeni mä riemumielin.

  Eikö ole hyvä, että virheet vähintään korjataan jo näin varhaisessa vaiheessa, jotta lopullinen päätös ei kaadu ainakaan virheelliseen valmisteluun? Syyskuuhun näyttää kalenterin perusteella olevan pitkä aika, mutta käytännössä aktiivista politiikan peliaikaa on runsas kuukausi.

  Kun Hämeen Sanomien silloinen päätoimittaja 2004 tarjosi minulle pitkän hakuprosessin jälkeen töitä Hämeen Sanomista, hän ei noudattanut lopullisista työehdoista sovittaessa sitä, mitä hakuprosessin aikana oli puhuttu. Siksi en tullut Hämeen Sanomiin töihin. Fiksuna miehenä hän myönsi virheensä jälkikäteen, kun olin ottanut vastaan Keski-Hämeen päätoimittajuuden. Ei siis tullut raastupareissua siitäkään.

  Sitä en ole tiennyt, että teillä on tapana julkistaa teille hakevien nimet, mutta onneksi minulla oli tuolloin vapaus valita kahdesta mielenkiintoisesta työstä. Vakituinen työ Keski-Hämeessä ja työnantajan alusta asti osoittama lojaalisuus tiukkaakin uutistyötä kohtaan on näin jälkikäteen ajatellen ollut paljon parempi valinta kuin määräaikainen normaalitoimittajan työ Hämeen Sanomissa. En taatusti olisi 33-vuotiaan, ulkopuolelta tulleen hartioilla muuttanut Hämeen Sanomien toimituskulttuuria, vaan kulkisin nöyränä poikana Raatihuoneella hakemassa hyväksyntää.

  Miksi ennustin sinusta äänikuningasta? Koska jaksoit ja jaksat yleensä vastata keskustelupalstoillakin jopa tyhmiin kysymyksiin. Se on sitä kulttuuria, mitä sekä politiikassa että tiedotusvälineissä tarvitaan. Breznevien ja Laatikaisten aika on sikäli ohi, että asiat täytyy pystyä perustelemaan.

  Joten nyt pyövelin huppu ja mestauskirves vähäksi aikaa kaappiin, kyläkoulut rauhaan ja huomenna valtuustoon katsomaan, onko sitä esittelytekstiä muutettu.

 16. avatar iisakki sanoo:

  Hetkinen Juha,

  missäs kohtaa minä olen valitellut saamaani julkisuutta tai kohtelua? Olen esittänyt arvioita lehtenne journalistisesta linjasta ihan siinä missä lehti esittää arvioita poliittisesta linjasta.

  Minun mielestäni uutisointi on ollut paikoin yksiulotteista, puutteellista, valikoivaa ja nurkkapatrioottista ja sinun mielestäsi (kaupunkilais)päättäjät ovat tunteettomia tappolistojen laatijoita ja valehtelijoita. Molemmilla on omat perusteensa, minun mielestäni minulla vahvemmat, sinun mielestäsi varmaan sinulla. Tässä sitä sitten keskustellaan, ihan avoimen julkisesti.

  Esityslistatekstit eivät ole muuttuneet, eikä ole mitään syytäkään. Siellä nimenomaan todetaan, että lautakuntien suunnittelemista säästötoimenpiteistä ”monet vaativat vielä jatkovalmistelua ja osa on vielä lähes idea-asteella”. Lukion osalta ainoa maininta on yhteydessä Hämeenkoski-sopimuksen irtisanomiseen. Tämän myötä ”oppilasmäärä vähenee 70-80 oppilaalla. Tämä tulee todennäköisesti vaikuttamaan Lammin lukion hakijamääriin niin, että Lammin lukio joudutaan lakkauttamaan.”

  Arvio voi olla väärä tai virheellinen, mutta onko sen laadinnassa yritetty tahallaan johtaa luottamushenkilöitä harhaan tai valehdeltu, kuten te olette asian esittäneet? Olisiko kenties ollut asianmukaisempaa todeta, että arvio on teidän mielestänne virheellinen? Arviohan saattaa kuitenkin olla myös paikkansapitävä?

  Lukion rehtori on ihan hyvin ja asiallisesti tuonut omat näkökulmansa esiin ja julkinen poliittinen (arvo)keskustelu on takuulla paikallaan. Monesta muustakin asiasta vielä keskustellaan, ja sitten vielä paljon lisää, kun selvitykset on laadittu ja asiat tuodaan vihdoin päätettäviksi. Hedelmällistä ja eteenpäin vievää keskustelusta tuskin tulee, jos lähdetään aloittamallenne henkilöön käyvälle Valehtelija-linjalle. Usein sellaisesta seuraa vain Ite oot -vastareaktio, jos vastapuoli ei osaa asettua sellaisen yläpuolelle. Ja ihmisiähän me kaikki vain olemme.

  Nämä sinun tappolistasi ja mestaajan kirveet ja huput asettuisivat myös uuteen valoon, jos lehtenne esimerkiksi uutisoisi, että 2-opettajaisten koulujen lopettamisesta on periaatteessa sovittu jo kuntaliitossopimusta tehtäessä. Ja samassa liiteasiakirjassa on sanottu myös seudullisen lukioselvityksen teosta. Tähän asti tehdyt toimenpiteet ovat siis melkoisen johdonmukaisia, eikö?

 17. avatar Juhani Nikkanen sanoo:

  Kalapalikki jatkuu, en ole koskaan kuullutkaan ,että toimittaja kertoo kuka heidän firmaansa aikojen saatossa hakenut töihin, meneekö jo tämä vit,,,,,puolelle , olen luullut virheellisesti, että salassapitovelvollisuuus kuuluu myös toimittajan rooliin teilläkin . Tämä kai nyt tarkoittaa sitä ,että HäSaan – ei uskalla ketään hakea töihin , varsinkaan jos ei tule valituksi voi joutua uutisena lehden blokiin tai palstoille.Kepulaiset tyrmätään jo porstuassa syystä , että he eivät kuulu” hyväveli porukkaan” Pantaisko tämäkin juttu ” uutisena” lehden paltoille. Tieto on todella valtaa, mutta – voi joutua lepertelystään kiviseinän sissään, – kynän teroittajaksi.Nyt täytyy ryypätä oikein kunnon kaffeet tämän jutun päälle. Aamujen aamua,,,,,

 18. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Ovat uutta matematiikkaa opiskelleeet nämä virkamiesnuorukaiset. 15 oppilasta on 70-80 kpl, Minun kansakouluopetus oli sitten muuta. Juu onhan se rahakin nykyään euro joka on sama kuin ennen markka!

 19. avatar iisakki sanoo:

  Erkki:

  Kannattaisikohan lukea se esityslista, tai ajatella muuten vaan: Hämeenkoskelaisia on yläkoulussa Lammilla 70-80 oppilasta, joista tällä hetkellä lukiossa ilmeisesti vain 15. Aiempina vuosina ollut kuulemma noin nelisenkymmentä, mikä olisikin normaali määrä, kun ikäluokasta yleensä noin puolet valitsee lukion.

  Ja Juhani, minulla ei ole virkavelvollisuuksia HäSaa kohtaan. Olen siellä tavallinen ruohonjuuritason duunari. Kysyin Juhalta asiaa, josta kylänraitilla huhuillaan hänen katkeruutensa johtuvan. Hän vastasi. Tässähän ollaan avoimuuden jäljillä – sidonnaisuudet ja motiivit esiin. Vai koskeeko sekin vaatimus vain poliitikkoja, ei muita yhteiskunnallisia keskustelijoita?

 20. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Iisakki:

  Mistähän tämä koko keskustelu on alkanut? Sinun blogistasi, jossa arvostelet Keski-Hämettä, väläyttelet toisen ihmisen puolesta oikeustoimia ja yrität mitätöidä journalistista tiedonhankintaa. Kuka tässä on katkera? Ymmärtäisin asenteesi, jos olisin itse perjantain ratoksi kirjoittanut Hämeen Sanomat -vihablogin, mutta sinähän sen pallon pukkasit liikkeelle ja lehtenne nimetön kolumnistikin muisti taas. Sävy oli tosin jopa osittain kannustava, mikä hieman pelottaa.

  Yli 20 vapaata tiedonvälitystä kannattavaa valtuutettua on jo ehtinyt vastata kyselyymme. Monet ovat tajunneet kyläkoulujen lopettamisen kesken sopimuskauden avaavan tien myös muulle sopimuksen rikkomiselle, eli he ovat onnistuneet näkemään asian laajemmassa kontekstissa. Alakoulut on erikseen mainittu niiden lähipalveluiden joukossa, joita ei saa lopettaa ennen vuotta 2011. Jos ne saa lopettaa ilman sopimuksen sitovuuden punnintaa, siitä kai muodostuu yleisempikin oikeutus puuttua liitossopimukseen.

  Edustat siellä korkeimpana luottamushenkilönä myös esimerkiksi minua. Olisi mukavaa, jos olisit yhtä huolissasi virheellisistä esityslistoista kuin olet listan laatijan habituksesta. Hallinnon toimintatapana on yleensäkin häivyttää esittelijävastuu ikävistä asioista puhuttaessa ja personoida se esiteltäessä mukavia päätöksiä. Ei objektiivisuus välttämättä sitä tarkoita, että päätösesittelytekstin annetaan ymmärtää kävelleen listalle itsekseen.

  Tämä keskustelu on ollut kiintoisaa. Se on antanut varmasti myös paljon hittejä sivuillenne ja lisännyt bannerikauppaa. Seuraavan kerran minun osaltani tästä asiasta voi lukea torstaina omasta lehdestämme, jonka tulosten julkaisuajankohdassa noudatan antamaani lupausta.

 21. avatar saara finni sanoo:

  Tuhannet kiitokset keskustelusta. Tilaan heti Keski-Hämeen. Hämeen Sanomia ei ole tullut enää aikoihin.

 22. avatar iisakki sanoo:

  Hih, Saara:

  Takaan, että on lehti just sun tyyliin 🙂

  Vai että on tässä päätynyt vapaan tiedonvälityksen vastustajaksi… Kaikkee sitä oppii ja näkee, kun saa elää… Ja sen takia, että kehtaa kritisoida jotain kysymystä hölmöksi, lehden journalistista toimintatapaa ja tuoda keskusteluun myös niitä asioita, joista Keski-Häme valitsee vaieta?

  Juuri päättyneen valtuustokeskustelun perusteella valtuutetut olivat ymmärtäneet esityslistat ja asioiden vaiheen vähän eri tavalla kuin Keski-Häme ja Reinikainen. Mielenkiintoista nähdä, minkälaisen jutun Juha saa aikaan – tunnistaako siitä, että oltiin samassa kokouksessa?

  Joka tapauksessa, minun mielestäni keskustelu oli varsin avointa, kriittistäkin, mutta myös eteenpäinvievää siinä mielessä, ettei kellään ollut tarvetta perusteettomasti herjata ketään. Tosin vaikea siellä valtuustosalissa olisi pysyäkään, jos siihen sortuisi.

  Juhan ongelma saattaa olla siinä, että hän ottaa asiat vähän turhan mustavalkoisesti ja henkilökohtaisesti. Kannattaisi ehkä ennemmin hypätä toiselle puolen pöytää poliitikoksi, koska journalisteilta tavataan yleensä vaatia uutisjutuissa objektiivisuutta ja tasapuolisuutta – vaikka kuinka paikallislehti paikallisen ihmisen asialla olisikin. Liitoskuntien valtuutetuilla oli kuitenkin kanttia pohtia esmes tuota ylempänä mainittua Hämeenkoski-sopimusta ja siitä maksettua hintaa. Olisi mielenkiintoista kuulla Juhankin mielipide siitä, miksi kannattaa maksaa toiselle kunnalle, että saa kouluttaa heidänkin lapsensa? Eikö paukut kannattaisi kuitenkin laittaa niihin omiin ensin? Ei ihme, että hämeenkoskelaiset olisivat kiinnostuneita jatkamaan sopimusta.

 23. avatar Juhani Nikkanen sanoo:

  Mikähän laskuoppi Iisakki se on kun laitetaan joku kaupungin yritys kiinni kuukaudeksi tai pariksi , mutta maksetaan palkat ,vuokrat, ym Toiminta ostetaan yksityiseltä palveluna? Voitko vastata kuinka palvelu paranee, ja paljonko kaupunki saa säästöä. Tämä on uutinen joka on pakko saada Keski-hämeeseen ,kuvan kanssa ja valtakunnan ykkösuutiseksi telkkaan. Tätä ei ole kukaan keksinyt mailmassa , – näinhän ne säästöt saadaankin nopeesti nippuun! Huomenna torstaina kannattaa ainakin , vihjasta ministereille ,että hekin voisivat laman niskat taittaa tosi hienolla idealla. Ei muuta ku lissää ruutia pyttyyn,” puhheenjohtaja” .

 24. avatar iisakki sanoo:

  Juhani:

  viitsisitkö vielä valaista meitä, mikäköhän tuo kuvaamasi kaupungin yritys on? Ettei jää vastaus ihan tyhjän päälle…

 25. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Nyt oli ihan pakko tilata tämä Keski-Häme. Nimittäin, koska esimerkiksi turvapaikkaturistien transithallin pää-äänenkannattaja, Hämy-Sanomat, ja valtuustonjohtaja Kierunki on aviisista näin huolestunut, niin asiaahan sieltä luulisi löytyvän?

  Hämeenlinnan valtuuston ja kaupunginhallituksen linja on ollut viime aikoina sangen haparoivaa ja jopa salamyhkäistä, joten ei ole pahitteeksi pysyä senkin asian suhteen asioista kärryillä. Samoin Hämy-Sanomat on myös vähän liian usein valjastanut valepukin uutis-rattaidensa eteen, joten valaisua tähänkin tarvitaan. Olen myös pannut merkille Keski-Hämeen konstailemattoman linjan tuossa Lammin Pellavakujan absurdi-farssissa, siis aivan päinvastoin kuin on malli Hämy-Sanomilla. Vanajantiellä sitä totuutta yritetään värjätä milloin minkäkin värisillä pastelleilla?

 26. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Iisakille vastatavaksi
  Millähän vuoskymmenellä Koskelta on tultu kaikki lukiolaiset lukioon Lammille? Jos Iisakki sulla on kartta jossa on alueita Hämeenlinnan liitosalueiden ympäriltä funtsaa vähän etteikö Koskelta olisi menty ennenkin Lahteen tai eteläsuuntaan lukioihin. Rehtorin mukaan viisi oppilasta on keskimäärin vuodessa tullut Hämeenkoskelta Lammin lukioon ja loput muualle. Voitko valaista tarkemmin koska ne” nelisenkymmentä normaalisti” on ollut Koskelaisia tai Hämeenkokelaisia Lammin lukiossa.
  Nyt siis ihan tarkkoja vuosilukuja ole hyvä.
  Näinkö ne valheet syntyvät?

 27. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hämeenkoskelaisia oppilaita on nyt 79 yläasteella Lammilla siis luokilla 7-9 ja ens syksynä 72, kertoi rehtori. Siinä on ilmeisesti kaikki Kosken yläasteikäiset koska on tämä sopimus kuntien välillä.
  Lukiolaisia tämä sopimus ei koske vaikka käyvätkin samassa rakennuksessa Lammin Hakkalan koulua.
  Kun vuosittain Hakkalasta ”valmistuu” vähän päälle 20 oppilasta Koskelaisia joista sitten noin puolet hakeutuu lukioihin; Lammille, Lahteen useampaankin lukioon, siellä muuten on näitä suuntautuneita lukioita, jopa Helsinkiin saakka, niin pidän hyvänä saavutuksena jotta vuosittain näista noin kymmenestä viisi valitsee Lammin lukion.
  Taitaa osansa olla vetävällä musikaalilla vuosittain, se muuten tehdään talkoilla.
  Tämä viisi per vuosi on pitkän ajan keskiarvo.
  Nyt odottelen Iisakin perusteluja!

 28. Terve Erkki,

  Tukeuduin oppilasmäärissä julkisessa keskustelussa Lammin lukion entisten oppilaiden esittämiin arvioihin. On mm. kirjoitettu, että heidän ”aikanaan hämeenkoskelaisia lukiossa oli nelisenkymmentä”. Myös tämä saattaa aivan hyvin pitää paikkaansa, eikä tee heistä valehtelijoita. Oppilasmäärät ovat olleet vakaassa laskussa myös kaupungissa. Tämän valtuustokauden lopussa Hämeenlinnassa on arviolta tuhat oppilasta vähemmän kuin alussa. Luonnollisesti näin suuri pudotus on pakko näkyä myös kouluverkossa. Oppilasmäärien laskussa on muuten syy myös siihen, että Suomesta on hävinnyt satoja ellei tuhansia kyläkouluja viime vuosina. Lammillakin on lehtitietojen mukaan kouluja, joissa ei aloita enää kuin yksi oppilas vuodessa.

  Tässä valmistelun vaiheessa luottamushenkilöt ovat joka tapauksessa vielä summittaisten arvioiden, toisen käden tietojen ja kuulopuheiden varassa. Tämä asia tulee tietenkin muuttumaan, kun tarkat selvitykset tehdään syksyyn mennessä. Kuten siellä esityslistassakin lukee, monet rakenteelliset ratkaisut ovat vielä idea-asteella. Se, että niitä selvitellään vaikka sitten näin julkisen keskustelun kautta, ei ole valehtelua. Jokuhan voisi kutsua sitä jopa avoimuudeksi, että keskustelu avataan hyvissä ajoin. Vai?

 29. avatar jarmos sanoo:

  Iisakki hyvä, kun valmistelujen ja päätöksen teon tukena käytetään lukuja niin silloin pitää olla faktaa tai realismiin perustuvaa objektiivista arviointia.

  Tuulesta temmatut luvut tai torin kahvilassa kuullut jutut ei sitä edusta.

  Poliitikko joka luottaa mainitsemiisi lähteisiin ei oikein anna asiantuntijan vaikutelmaa.

 30. Nyt kannattaa edelleen lukea se esityslista ja katsoa, mistä koko keskustelu lähti liikkeelle. Valtuusto kävi lähetekeskustelua säästötalkoista, totesi että tarvetta on, määritti tasoa ja käynnisti eri mallien valmistelua, selvitystä ja vaihtoehtojen etsintää. Esityslistalla erikseen painotetaan, että esimerkinomaisesti esiin nostetut kohteet ovat vasta idea-asteella. Faktat tulevat sieltä kyllä, kun päätöksiä aletaan selvitysten pohjalta tekemään.

  Tämän takia en vastannut Keski-Hämeen kyselyynkään. Ei voi lyödä – tai minä ainakaan en voi – kantaansa lukkoon, kun ei ole vielä juuri mitään varsinaista tietoa tai selvitystä päätöksenteon taustaksi.

 31. avatar Juhani Nikkanen sanoo:

  Hämeenlinnan tauti pieksee ,täydellä voimalla kokoomus,ja demaripuolueissa.Valtuutetut demareissa jotka ovat erimieltä ”mylllärinkanssa” viedään raatihouneen pohjakerroksen kidutuskammioon kokouksen jälkeen ja eikun ruoska heilumaan, kyllä yksimieliset päätökset alkavat syntyä. Kokoomus uhkailee virkapaikkojen menetyksillä ja asenteella ” kyllä tämä muistetaan”. Mielihalusta samalla läpsäytetään toivokintaalla kauniimpien naisedustajien tiukkoja pakaroita ja – uskotaan” ”toivoa on ” kunhan pysyt ruodussa. – Uusi ja todella merkittävä säästö on löytynyt . Puolueitten nokkamiehet vaan kokoukseen painamaan nappia useammankerran ja edustajat vaan odottelemaan seuraavia vaaleja, – tulee varmasti säästöjä. Vain kaksi kokousta vaalikauden alussa ja lopussa. Tämä onkin se tilaaja tuottajamalli parhaimmillan ,nyt se on minullekin vasta selvinnyt. Kyllä hyvä tulee !

 32. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kun Iisakille joku kertoo joskus olleen 40 oppilasta Koskelta Lammilla lukiossa on se Iisakille sitten normaali määrä. Näin sinä Iisakki valheita levittelet, pyysin tarkkoja lukuja. Jospa itse kattelet listojasi ja olet tarkempi, lehtimiehenä voit kirjoitella mitä sattuun mutta kaupungin valtuuston pjnä ei tartte luikuria lasketella!

 33. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Iisakin peräämä Hämeenkosken koulusopimuksen kriittinen tarkastelu jäi vaivaamaan. Eihän se tietenkään hyvä asia ole, jos Hämeenkoski pullistelee massinsa kanssa, riistäen samalla hämeenlinnalaisia, ja tämän sopimuksen yksityiskohtien tarkasteluun on varmaan syytä.

  Hämeenkosken sivistysjohtaja Tero Heinonen tarjosi yhden näkökulman asiaan eilen Kataloilla. Hänen mukaansa Kärkölä tarjosi viimeksi parempaa = edullisempaa sopimusta kuin Lammi, mutta oppilaiden edun vuoksi päätös oli pitää oppilaat Lammilla. Varmasti kilpaileva tarjous on tässä valossa ollut mahdotonta nostaa aivan huipputasolle.

  Lisäksi koko yläkoulun rakentaminen Lammille on perustunut kolmen kunnan (Lammi, Tuulos, Hämeenkoski) yhteiseen päätökseen ja rahoitukseen. Olisiko tämä tausta näkynyt myös oppilashintojen määrittelyssä? En tiedä, enkä sinänsä ole Lammin virkamieskunnan laskutaidon ylin ylistäjä, mutta tausta on tämä.

  Pienten maaseutukuntien yhteistyöllä on siis näkökulmasta riippuen haluttu koulua joko ”keinotekoisesti pönkittää” tai vaihtoehtoisesti ”luoda nuorille mahdollisuuksia käydä koulua kohtuullisen matkan päässä kotoa” kauan ennen suur-Hämeenlinnaa.

  Kouluillassa selvisi myös, että hämeenkoskelaiset tuovat tälläkin sopimuksella 0,7 miljoonaa euroa valtionosuuksia Hämeenlinnaan, ja kyläkoulujen lakkauttamisella saavutettaisiin esityksen mukaan 100.000 euroa/koulu – kuljetuskustannukset. Nämä asiathan oli kytketty yhteen ja vielä kirjattu, että lukiokin todennäköisesti loppuisi yläasteyhteistyön loppumisen myötä. Tero Heinosen toive oli, että ainakaan hämeenkoskelaisilla ei ”ratsasteta” karsimaan Lammin kouluverkkoa, vaan heidän ensisijainen suuntansa on edelleen Hämeenlinnan Lammi.

Jätä kommentti

css.php