Leikkipuistomafia pesee kohta kiekkomafian

Hämeenlinna on totta tosiaan puistojen kaupunki, varsinkin leikkipuistojen. Kantakaupungissa on Hämeen Sanomien jutun mukaan 85 leikkipuistoa. Puistojen rakennusinnosta pääsevät osaksi näköjään myös liitoskuntien alueet: pari viikkoa sitten lehdessä oli pikku-uutinen, jossa kerrottiin, että nyt rakennetaan puisto myös Renkoon – mikä on kuulemma uuden kaupunginosan ensimmäinen.

Leikkipuistot ovat ilmeisesti nyt pop, myös Suhosen Jani käsitteli asiaa omalta osaltaan alanurkassaan. Itse olen tehnyt jokseenkin aktiivista tuttavuutta leikkipuistoihin kesäkuun alusta alkaen.

Luulenpa, että tässä maassa tyhjien leikkipuistojen määrälle vetää vertoja ainoastaan autioiden yleisurheilukenttien luku.

Aivan ihanaa, että lapset otetaan nykyään näin hienosti huomioon, mutta kenties liika on aina liikaa? Kun lähdin tutkiskelemaan tyttäreni kanssa asuinalueemme ympäristöä Kankaantakana, leikkipuisto paljastui melkein joka kulman takaa: karkeasti ottaen 250 metrin säteellä kotipihastamme on viisi (5) leikkipuistoa (oma piha, Kimalaisenpuisto, Siwan viereinen, Kankaantaan koulun piha, päiväkodin piha). Lehtijutun ja Maria Lassila-Merisalon blogin innoittamana löysimme Karhunlukontien päästä, noin 400 metrin etäisyydeltä kuudennen. Seitsemäs on rakentumassa rajanaapuriimme nousevaan rivitalokompleksiin.

Siis, jumalauta, kohta seitsemän leikkipuistoa alle puolen kilometrin säteellä. Ja tuntuu siltä, että meidän Iltan lisäksi ei koskaan ketään muuta lasta ensimmäisessäkään. Tai no, Siwan viereisessä leikkipuistossa olen havainnut joskus mopopoikia salatupakilla ja bissellä. Ja toki Kankaantaan päiväkodin puistossa on lapsia, koska heidät sinne varmaan pakotetaan taas, kun päiväkoti on kesälomien jälkeen auki.

Päivittelin asiaa jo feisbuukissa taannoin, ja kaverini kehotti pohtimaan, että kannattaisiko yhteiskunnan käyttää rahansa johonkin, jota ihmiset käyttäisivät?

Näkisin kuitenkin, että mielipideilmasto ainakin yleisönosasto-nettifoorumitasolla on kuitenkin täysin päinvastainen: enpä usko, että tullaan jatkossakaan näkemään päivittelyjä tyhjistä leikkipuistoista. Kritiikki kohdistuu yksinomaan lähes 100 prosentin (iltatunteina) täyttöasteella pyöriviin jää- ja palloiluhalleihin, joiden käyttäjien pitäisi vaihtaa harrastuksensa suunnistukseen, marjanpoimintaan ja puihin kiipeilyyn, kuten kaikkien kunnon ihmisten.

Älkää ymmärtäkö väärin, en vastusta leikkipuistoja, vaan olen niiden suurkuluttaja. Ei meidän tyttö kuitenkaan kai seitsemää tarvitse omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä. Sen sijaan kavereita se niihin puistoihin voisi kaivatakin.

No, eiväthän leikkipuistot ole niin kalliita (ehkä 20 000-30 000 euroa tsipale vehkeineen kaikkineen) verrattuna miljoonien urheiluhalleihin. En kuitenkaan oikein ymmärrä missä ovat yleisönosastoista ne tuhannet ja tuhannet ihmiset, jotka kansoittavat jalkapallo- ja jääkiekkokenttiä kaikkina mahdollisina päivän tunteina… Tai ehkä he sitten vaikuttavat äänestämällä vaaleissa, eivät palstojen kautta.

Joka tapauksessa, jos on kaupungissa vahva jääkiekkomafia, niin on myös puistomafia – teatteri- ja kulttuurimafiasta puhumattakaan. Mutta se lienee sitten toisen postin aihe.

52 kommenttia artikkeliin “Leikkipuistomafia pesee kohta kiekkomafian”
 1. avatar Mirja Piiroinen sanoo:

  Onhan hyvä, että on edes leikkipuistoja, jos kerran on niin, etteivät taloyhtiöt enää pidä huolta lasiperheistä ja rakenna sekä pidä kunnossa lapsille tarkoitettuja leikkipaikkoja. Omakotialueet ovat tietysti toinen asia, lapset voivat leikkiä omassa pihassaan. Leikkipuistossa on aina jonkun oltava mukana lapsen kanssa, lomassa pihassaan leikkivä lapsi voi olla yksinkin leikkimässä. Ei tietenkään ilman valvontaa, mutta antaa vapauden vanhemmille, ainakin äidille hoitaa kodin töitä samalla, kun lapsi leikkii ulkona.
  Luin Suhosen jutun ja ajattelin, että tarvitseehan lapsi kasvaakseen itsenäiseksi, myös mahdollisuuden olla ilman vieressä vahtivaa aikuista. On tietysti eri asia asua maaseutumaisella alueella, mikä on vielä lapsen kannalta turvallista. Olen ollut tyytyväinen omaan ratkaisuumme ensimmäisen lapsen synnyttyä. Maallemuutto antoi lapsille turvallisen kasvuympäristön. Lasten ollessa pieniä matkustelimme paljon, joten maailmankuva ei jäänyt vain pienen maalaiskylän suuruiseksi. Kasvuympäristö oli muutakin kuin leikkipuiston tai pihan hiekkalaatikko.

 2. avatar Lulu Riikonen sanoo:

  Huomenta Iisakki!

  Totean entisenä leikkipuistojen suurkuluttajana (nykyisenä kohtuukäyttäjänä), että puistojen käyttöaste lisääntyy, kun koulut alkavat. Muutkin kuin vaippapöksyt ottavat ne käyttöön, kun palaavat lomilta.
  Meillä kaksi koululaista käy usein kilometrin päässä olevalla ”keijuleikkikentällä” ja eilen tytöillä oli kaverin kanssa treffit koulun leikkikentällä. Hyvän leikki saadaan kyllä pysyyn ilman leikkikenttiäkin, mutta kyllä kentillä riehutaan ja liikutaan sydämen kyllyydestä , kun niille päästään. Ja aina on jonkun polvi puhki tai tikku sormessa. Kerran tuliaisena oli melkoinen useamman tikin vaativa haava (vaikka vahtimassa oli kaksi aikuista).

  Täällä Hätilässä ei ole 250 m säteellä yhtään leikipuistoa. Noin puolen kilometrin päästä löytyvät koulun ja seurakunnan leikkikenttien lisäksi Ritvalanpuiston ja alakentän leikkikentät. Lapset kyllä karjahtavat, kun kuulevat kuinka hyvä leikkikenttävalikoima teillä siellä toisella puolella kaupunkia on.

  ”Ihan pöttöä ja epistä”!”

  t.Lulu

 3. avatar iisakki sanoo:

  Okei Lulu,

  jään odottamaan, tuleeko ruuhkaa puistoihin, kun koulut alkaa… Epäilen kyllä, että enemmistö lapsosista kokee sen pahamaineisen pleikka 3:n kiehtovammaksi kuin liukumäet, keinut ja rekit. Toivottavasti olen väärässä.

  Ja Mirja:

  Mielestäni nykyään taloyhtiöt, ainakin tällaiset keskiluokkaisuuden ghetot, kuten nämä Kankaantaan rivitaloyhtiöt, pitävät erinomaista huolta leikkipuistotarjonnasta. Lähtökohtaisesti kaiketi jokaiseen rakennettavaan taloyhtiöön suunnitellaan myös leikkipuisto kaikilla herkuilla. Vaikkei niitä ketään käyttäisikään.

  Lieneekö oikein EU-direktiivi? Tai ainakin määräys on varmaan sisällytetty rakentamistapaohjeisiin? Kyllä leikkipuistomafia on näistä huolta pitänyt… 🙂

 4. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Teille!
  Sen verta paan minäkin hiekkalapioni leikkipuiston hiekkalaatikolle..
  Taannoin puutuin Tervassa ko. asiaan,
  ihmettelin teklassa, pitääkö uusia vempeleitä ostaa leikkipuistoon, kun x-puistossa on täysin käyttämättömiä.
  X-puistossa ei käynyt kuin mun DNA vieraillessaan pari kertaa kesässä luonani.
  Ehdotin jotta, voisi roudata vermeet uusiokäyttöön aktiivi-käyttöisempään puistohon.
  .. rahaa säästyisi vino pino veromarkkoja.
  Jopas syntyi äläkkä
  Sain muutaman vihanaisen ja lapsivihamielisen sädekehän.
  Vihdoinkin ko. leikkipuisto sai huomiota osakseen.
  Tulin sanoneeksi vielä, että kohta vaaditaan kunnallinen hiekkalaatikko joka kotiin.
  EU-määräysten myötä on näistä leikkipaikoista tullut melkoisen kalliita suojelukohteita, joten on ihan aiheellista miettiä ovatko kaikki ihan tarpeeseen.
  T. Riitta

 5. avatar Jani Suhonen sanoo:

  ”Lähtökohtaisesti kaiketi jokaiseen rakennettavaan taloyhtiöön suunnitellaan myös leikkipuisto kaikilla herkuilla.”

  Aikanaan Jukolassa asuessani ihmettelin miksi jokaisella taloyhtiöllä on oltava oma leikkipaikkansa. Siinä oli sitten kolmen kerrostalon yhteisellä, ankealla sisäpihalla vieri vieressä kolme hiekkalaatikkoa ja kolme keinua – kaikki tasan yhtä huonosti hoidettuina. Maalaisjärjellä ajateltuna olisi ollut kannattavampaa panostaa yhteen kunnolliseen leikkipaikkaan, etenkin kun kaikki kolme taloa taisivat olla vielä kaupungin vuokrataloja.

  Oma lukunsa onkin sitten se, että kärkkäät kerrostalokyttääjät pitivät huolta, että naapuritalon kakarat eivät käyneet keinumassa meidän taloyhtiön keinuissa ja toisin päin.

 6. avatar Maria sanoo:

  Kiva, että olen innoittanut uusille löytöretkille!

  Ihan totta, kaikki 85 (ja todellisuudessa niitä on laskujeni mukaan jo liki 90, kaupungin laskuri taitaa seurata tilannetta vähän jäljessä) eivät ehkä olisi tarpeen.

  Kaupungin sivuilla on oheinen kartta, josta puistot löytyvät:
  http://www.hameenlinna.fi/pages/130018/leikkipaikat_ja_kentät08.pdf

  Kuten näkyy, ne ovat jakautuneet jossain määrin epätasaisesti. Hattelmalassa ja Miemalassa on kussakin tasan yksi puisto (vaikka eipä täällä ole mitään muitakaan palveluja…), kun taas länsipuolella esim. Nummi-Kurala-Hirsimäki on pläntitetty punaisella varsin tiheään. Oma lukunsa on tuo kuuden leikkipaikan rykelmä, joka meidän on määrä mennä pian tsekkaamaan.

  Kun mietin omaa nuoruuttani Hämeenlinnassa 90-luvun alussa, puistot olivat usein ainoa paikka, missä voi viettää aikaa. Seccarissa oli disko ehkä kerran kuussa, eikä ollut vielä Mäkkejä tai Hesejä tai ABC:tä joissa hengailla. Vaihtoehtoja oli tosi paljon vähemmän kuin nykyisin.

  Mutta ehkä nuorison väheneminen puistoista on ihan hyväkin asia. Kunnossapito lienee helpompaa. Olisikin mielenkiintoista kysyä jonkun pidemmällä perspektiivillä varustetun puistotyöntekijän kokemusta puistojen tilasta!

  P.S. Siihen Kanakoulun Siwan viereiseen puistoon meidän lapset ei edes suostu menemään. Ovat nähneet siinä liian paljon deekuja…

 7. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Voihan sitä vääntää juttua leikkikentistä mutta oikea mafia taitaakin olla firma nimeltä HMLliikuntahallit Oy. Sitä ei rekrykiellot koske sukulaiset pääsee töihin vaikka töitä ei ole tilattu vakityöntekijöiilekään. Onkohan tuo polittisesti liian lähellä Iisakkia kun ei sitä huomaa, olis paras hoitaa omat nurkat ennen kuin alkaa muita neuvoo.

  Koskas SDP laittaa Hassisen kuriin.
  ps Katsele Susanna Hietasen bloki!

 8. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Seuraavaksi Iisakki voi ottaa tarkasteluun luonnonvesien rakennetut yleiset uimarannat ja niiden käyttöaste.

  Iisakkimainen tarkasteluaika on loka-marraskuu joten ehdit vielä tämänvuoden puolella hommaan.

  Ja sitten vaan alhaista käyttöastetta ihmettelemään. Kaikki liikuntarahat vaan jäähalliin joo!

 9. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Erkki!
  Ei ni pientä pilaa, ettei hitunen totta..
  On hyvä, että tuohon kalustoon ja käyttöasteeseen kiinnitetään myös huomiota.
  Oli kyseessa leikkipuiston, saati sairaalakalusteet, atk-laitteet yms..
  Olin 90-luvun alussa petipotilaana keskussairaalassa.
  Viereisessä vuoteessa poti kalustovastaava X-kunnasta.
  Ihmettelin ääneen, miksi meidän kahvilusikat olivat muovia, jotka heitettiin roskiin.
  Tarjoileva hoitaja nauroi, – Meillä on nyt säästökuuri meneillään. Se aloitetaan näistä muovilusikoista.
  Kalustovastaava
  – Aatteles, kun meille tuli uusi johtava lääkäri.
  Hänelle ei kelvannut edellisen johtavan maku. Pantiin uusiksi kalustoa… sairaalan sängytkin kärrättiin varastoon ja tilalle ostettiin uudet. Täysin käyttökelpoiset sänkyt nyt siellä varastossa. Arvaas mitä semmoinen sänky maksaa..
  Ni että, on hyvä miettiä poliitikkojen, säästetäänkö järkevästi laitteissa, vai suorittavissa käsissä..
  T. Riitta

 10. avatar IT- sanoo:

  Tärkeitä asioita – kuten lasinsirpaleita lattialla ei nää jo istuu liian korkealla ja lasit on likaiset.

  Leikkipuistot ja niiden hiekkalaatikot sopivat kyllä myös Hämeenlinnan päiväpolitiikkaan ainakin noin vertauskuvallisesti.
  Huonossa talouden tilanteessa itsestään selvää luulisi toki olevan tällaisten hankkeiden jäädyttämisen.
  Lapset eivät niin paljoa kaipaa hienoja laitteita tai vempeleitä, enemmän on kysyntää tilalle ja aikuisten ja kavereiden läsnäololle.

  Hämeenlinnassa suuret menonlähteet ja huom. muutkin kuin HPK tarvitsevat toimintansa pohdintaa ja tarkoituksenmukaisuuden rajanvetoa varsinkin kun kysymys on meidän kaikkien yhteisistä rahoista.
  Tarkastella pitää yksityiselle sektorille menevää rahaa ja kartoittaa muita toimintamalleja tämän vastapainona.

  Hämeenlinnassa pienet elinkeinoleikkijät ja ihme-yritysviritelmät asemineen tuntuvat olevan yhtä lähtemättömiä kiveen kirjoitetuin asemineen kuin HPK:n syyttely.

  Hämeenlinnassa kaivataan uusia ihmisiä ja omin ajatuksin politiikkaan.
  Voin hyvin kuvitella miten joku ukkeli olisi vinkannut Lululle HPK:sta säästömahdollisuutta, koska itse ei ehkä tätä voinut esiin tuoda. Homeensanomat nappasi kummasti tämän ehdotuksen isompaan pyöritykseen lehdessään. Kaupungin strategian valmistelut ym. pienemmät asiat voitiin jättää rauhaan kun oli muuta kirjoitettavaa.

  HPK:ssa on hyvää sen kuuluminen kaikille ja sitä johtavissa demareilla on ainakin joskus ollut mieleiseni ideologia.
  Toisella puolella hyvää on toiminnassa ( ei puheissa ) näkyvä oleminen rehellisesti sellaisena kuin on, toisaalta tähän olemiseen liittyy sellaisia piirteitä joilta eivät omatkaan säästy tilaisuuden tullen.

 11. avatar iisakki sanoo:

  Erkki:

  olen tosi pahoillani, että tein kardinaalimunauksen tarkkailla leikkipuistoja kesällä, jolloin niissä ei tietenkään ole ketään… Kuinkas nyt lämpimään aikaan sellaisissa kukaan lapsi viihtyisi? Sesonki on ilmiselvästi syyskuusta maaliskuuhun, jolloin sataa ja on kylmä. Lupaan kuitenkin pysyä tämän yhteiskunnallisesti polttavan teeman päällä koko elokuun ja syksyn (luonnollisista syistä), mutta talvelta en kuitenkaan taida tilastoa laatia.

  Liikuntahallit Oy:stä ja Kimmo Kourusta (Susanna Hietasen blogissa kommentoimasi ja Keski-Hämeen artikkelien johdosta) seuraavaa:

  Kimmo Kouru oli alunperin toinen ehdokas johtavaksi liikunnanohjaajaksi, mutta haastattelussa (tälle löytyy useita todistajia) hän ilmoitti, ettei tehtävä häntä kiinnosta (ei halunnut vaihtaa toimipistettään Lammilta pois ja oli halukas ainoastaan laajentamaan työkenttäänsä Tuulokseen asti), joten valituksi tuli alemman korkeakoulututkinnon omaava nuori ja tehtävästä innostunut henkilö. Myös Auli Kourulle tarjottiin määräaikaisia töitä Liikuntahallit oy:stä, koska hänellä ei ollut muodollista pätevyyttä jatkaa erityisopettajan tehtävässä.

  Töitä olisi riittänyt myös Kimmo Kourulle yllin kyllin, mutta hän on tehnyt selväksi, ettei jumppien vetäminen ole oikein hänen pirtaansa sopivaa hommaa, eikä myöskään uuden uimahalli-liikuntakeskuksen etumiehenä toimiminen. Kimmo olisi halunnut, että hänellä olisi ollut oma budjetti ja että hän olisi voinut tehdä työaikanaan, mitä tykkää. Aiemmin Lammilla on ilmeisesti käynyt päinsä se, että kunnan viranhaltija tekee työajallaan hommia paikallisille liikuntaseuroille tai perustamalleen yhdistykselle. Muissa tuntemissani kunnissa tälläinen käytäntö ei kuitenkaan missään tapauksessa voisi tulla kysymykseen – kun ollaan kunnalla töissä, pitää tehdä kunnan töitä ja vieläpä niitä töitä, joita esimies ja lautakunta määrää.

  Meillä on totta tosiaan tilaaja-tuottajamalli käytössä ja se tarkoittaa sitä, että jos 4000 muuta kaupungin työntekijää tekee niitä töitä, joita heiltä tilataan, niin yhden kohdalla ei todellakaan voida tehdä poikkeusta ja antaa hänelle omaa budjettia ja valtuuksia toteuttaa itseään haluamallaan tavalla, oli se Lammin patikkakerhon kannalta kuinka upea tapa hyvänsä.

  Järkyttävä paskapuhe, jonka kohdistit Maija Hassisen työnkuvaan kaipaa myös oikaisua. Hän on vastuussa tällä hetkellä käytännössä lähes kaikista jumpista ja liikunnanohjauksista, joita kaupungin toimesta järjestetään – ja nyt myös niistä, joita Kimmo Kouru ei halunnut vetää. Työvoimasta on ollut erinäisten satttumusten johdosta jopa melkoista pulaa, eikä ilman Maijan oppisopimuksen muuttamista määräaikaiseksi työsuhteeksi lautakunnan tilaamaa määrää ohjauksia olisi pystytty toteuttamaan. Missään nimessä hän ei käytä työaikaansa omaan harrastustoimintaan, kuten Lammilla on ilmeisesti ollut tapana tehdä. Osaltaan siitä johtuen, valitettavasti, Maija aikookin ehkä jättäytyä pois töistä, jotta pystyisi täysipainoisesti valmistautumaan olympialaisiin. Eli yhtiö joutunee rekrytoimaan lisää työvoimaa hänen ja Kimmon tilalle, ellei sitten lautakunta leikkaa säästösyistä ohjatun liikunnan määrää.

  En tiedä, onko tämäntasoinen ihmisten työsuhteisiin liittyvä ”avoimuus” kovin korrektia, mutta katson sen olevan oikeutettua ainakin Kimmo Kourun kohdalta, koska hän on katsonut asiakseen jaella julkisuudessa kovin subjektiivisia ja myös erittäin virheellisiä käsityksiään ex-työnantajastaan. Eikä Keski-Häme uskollisena omalle tavalleen tehdä journalismia ole, luonnollisestikaan, vaivautunut lainkaan kysymään vastapuolen näkemyksiä asiasta – mikä ei paljon enempää voisi journalistin ohjeita ja alan yleisesti hyväksyttyjä periaatteita vastaan ollakaan.

 12. avatar JP Koskinen sanoo:

  Entä aikuisten leikkipuistot? Eräänä torstaina vaelsin kapakkakierroksella ja sadan metrin matkalla törmäsin kuuteen lähes tyhjään juottolaan. Kaikkea on liikaa, tai kaikki on väärässä paikassa väärään aikaan vääriä ihmisiä varten.

 13. avatar jarmos sanoo:

  Onko Kiemungin mielestä tosiaan niin, ettei urheiluseuraan kuuluvan henkilön liikuttaminen ole kaupungin tehtävä.

  Olisipa kiemunki yhtä avomielinen muissakin asioissa kuin Kourun asiassa, nämä Kiemingin puheet todellakaan ei ole hyvän tavan mukaisia nämä taitavat olla jopa salassapidettäviä asioita.

  Järkyttävää paskapuhetta kiemunki, sanon minä.

  Olisi kiva tietää oliko Hassisen tytär todellakin ainoa toimeen hakenut henkilö, ja millä tavoin juuri kyseinen tytär tuli valituksi. Ole nyt Kiemunki avoin tässäkin asiassa. Voisit muutenkin vaikka kerran viikossa näyttää avoimmuuttasi ja kertoa kaupungin ja HPK:n yhteistyöstä . Ihan euromäärät riittää ja kuinka kaupungin aitiota jäähallissa käytetään virka-asioiden hoitamiseen. Mielenkiintoista kuinka innokkaita virkamiehet voivat ollakaan kun tekevät töitä virka-ajan ulkopuolella, maksetaanko tästä lätkän katselemisesta ylityöpalkkaakin? Tämä on ilmeisesti ikioma hämeenlinnalainen tapa.

  Väite, että Lammilla olisi käytetty työaikaa omaan harrastustoimintaan on kuvottava. Olisiko Kiemunki ollut innoissaan jos liikunnanvetäjä ei olisi kiinnostunut omasta ammatistaan myös henkilökohtaisesti. Ilmeisesti näin on ollut Hämeenlinnassa, Hämeenlinnassa kaikki ilmeisesti hoidetaan virkamiesmentaliteetilla, kutsumusta ei tarvita muuhun kuin aitiossa istumiseen.

  Hämeenlinnassa asuu hyvä arki, järkyttävää paskapuhetta.

 14. avatar iisakki sanoo:

  Hyvä Jarmo,

  kaupungin työntekijän tehtävä on tehdä niitä töitä, joita työantaja määrittelee. Kaupungissa ei ole esimerkiksi ollut tapana, että se palkkaa valmentajia seuroihin. Vai minkäläinenkohän häly asiasta nousisi, jos kaupunki palkkaisi henkilön esimerkiksi HPK:n valmentajaksi? Kimmo Kourun työ on varmasti ollut ansiokasta, mutta jos yksi kaupungin liikunnanohjaaja tekee seura- tai yhdistystyötä virka-ajallaan, myös kaikki muut kaupungin seurat olisivat oikeutettuja vastaavaan palveluun. Tässäkin asiassa on välttämätöntä olla tasapuolinen.

  Pyrin kyllä olemaan mahdollisimman avoin kaikissa asioissa. Kourun työsuhteeseen liittyvistä asioista en olisi hiiskunut, jos myös Kouru olisi jättänyt esittämättä julkisuudessa väitteitä ja syytöksiä, jotka eivät pidä paikkaansa. Tässä tapauksessa katson, että myös työnantajalla on oikeus esittää oma näkemyksensä asioihin.

  Maija Hassinen oli oppisopimussuhteessa Hämeenlinnan kaupunkiin, ja jatkoi tekemiään työtehtäviä määräaikaisessa työsuhteessa. Hän ei ole virassa, eikä jokaisesta määräaikaisesta tai osa-aikaisesta työsuhteesta järjestetä julkista hakua muillakaan sektoreilla. Ja enpä usko, että ihan äkkiä mikään haku olisi ko. paikkaan jumppia vetämään tuottanut pätevämpää hakijaa kuin MM-mitalistin ja aktiivisen olympiatason urheilijan.

  Kaupungin ja HPK:n suhteet ja yhteistyö selvitetään aiemmin luvatun mukaisesti seuraavan valtuuston kokouksen yhteydessä valtuustoinfossa ja kyselytunnilla. Rohkenen väittää, että Hämeenlinna ei ole ainoa kaupunki Suomessa, joka hyödyntää suhdetoiminnassaan jääkiekko-otteluja.

 15. avatar jarmos sanoo:

  Päteivöityykö Hämeenlinnassa tietynkaltaisiin töihin pelkästään aktiiviurheilijana oleminen ja mitalin hankkiminen.

  Eikös Hämeenlinnan linjana ole ollut juuri epäpätevien työntekijöiden poispotkiminen?

  Hienoa, että juuri Hämeenlinnasta löytyi Suomen ainoa vapaana ollut ihminen hoitamaan tätä tiettyä tointa. Uskomaton tuuri.

  Minulle on hieman, epäselvää oletko politiikassa kansalaisten asioita hoitamassa vai kaupungin palveluksessa työnantajan edustajana. Vastauksestasi päätellen jälkimmäinen vaihtoehto on oikein?

  Onko muuten mahdollista, että toimii osakeyhtiön toimitusjohtajana ja virkamiehenä samanaikaan? Tämä on ihan teoreettinen kysymys?

 16. Jumppien vetämiseen pätevöityy esimerkiksi käymällä oppisopimuskoulutuksen ja tekemällä niitä tehtäviä, joita on opiskeluaikana jo tehnyt. En oikein tiedä, mitä järkeä olisi oppisopimuskouluttaa ihmisiä, jos heidän rekrytoimisensa olisi sen jälkeen kiellettyä? Se, että ko. henkilö on huippu-urheilija, lienee asiakkaiden kannalta ihan mukava bonus.

  Minusta on tosiaan ihan hyvä tuuri, että olympiaurheilija on meillä jokseenkin matalapalkkaisessa ja määräaikaisessa työsuhteessa. En usko, että työkkäristä olisi löytynyt jonossa parempia – useinhan tällainen tilapäistyövoima haetaan vaikkapa sieltä.

  Minä olen politiikassa kaupunkilaisten valitsemana ja valtuuttamana työantajan edustajaksi. Eivät ne ole ristiriitaisia asioita, vaikka sinulla tuntuu olevan myös sellainen harhakäsitys, että virkamiehet jollain tavalla ovat kansalaisten vihollisia. Katsos kun asia on niin, että kansalaiset ovat viime kädessä virkamiesten ja kaupungin työntekijöiden työnantajia.

  Monet virkamiehet monissa kunnissa toimivat myös kunnallisten osakeyhtiöiden toimitusjohtajina. Tosin Jorma Hassisen kohdalla tilanne ei ole tämä. Hän ei ole virkamies, eikä ole koskaan ollutkaan. Hän on kaupunginvaltuutettu ja osakeyhtiön toimitusjohtaja.

 17. avatar jarmos sanoo:

  Minua jäi vaivaamaan väite, kun puhuit että työaikaa käytetään omiin harrastustoimiin? Mitä oikein tarkoitat.

  Minäkään en oikein jaksa uskoa, että rakastettu kaupunginjohtaja suoriutuisi kaikista lukuisista luottamustehtävistään omalla vapaa-ajallaan, voinhan toki olla väärässä? Mitä sinä luulet, ettei vain joskus tulisi virka-aikana vaikka Kevasta soittoa?

 18. Hohhoijaa,

  ensinnäkin, kaupunginjohtajalla ei ole määriteltyä työaikaa: hän on tarpeen tullen töissä 24 tuntia vuorokaudessa ja 365 päivää vuodessa. Sen takia niistä hommista maksetaankin kohtuullisen hyvin. Myös työsuhdeturva on huomattavasti heppoisempi kuin perusvirkamiehellä. Jos työn tuloksiin tai tyyliin ei olla tyytyväisiä, tai katsotaan, että yksityiselämä jollain tavalla häiritsee työntekoa, mono heiluu aika lailla hätäseen.

  Toiseksi ”lukuisissa” luottamustoimissaan hän on pääasiassa kaupungin valitsemana edustajana ja muissa mahdollisissa kaupunginhallituksen luvalla. Jotenkin en näe sitä kovinkaan negatiivisena asiana, että Hämeenlinnalla on oma mies Kevan varapuheenjohtajana.

 19. avatar jarmos sanoo:

  Hoohhoijaa täältäkin, varmaan nyt jokin työaika on sillä johan työaikalaki sen määrää.

  Tapasi aliarvioida muita, ei ainakaan tee sinusta suurta politiikkoa mutta ehkä hauskan toimittajan, ei tosin uskottavaa.

 20. No, eipä sillä nyt kuitenkaan mitään määriteltyä kelloon sidottua työaikaa vain ole. Johtajasopimuksella on määritelty kaupunginjohtajan virkasuhteen ehdot, joihin lukeutuu esim. tietty määrä vuosilomapäiviä. Mutta jos tarve vaatii, kaupunginjohtaja on velvoitettu myös keskeyttämään lomansa ja tulemaan työpaikalleen vaikka toiselta puolelta maailmaa, jos kaupunginhallitus tai sen puheenjohtaja sitä edellyttää.

  Minun suhtautumiseni muihin ihmisiin määrittyy hyvin pitkälti sen mukaan, minkätasoisella kunnioituksella he lähestyvät minua. Se on vähän sillä viisiin, että niin se metsä vastaa kuin sinne huutaa.

 21. avatar luontevasti sanoo:

  Keskustelua piti käymän leikkipuistosta
  Ilmeisesesti leikkipuistot ovat syntyneet aikojen myötä jonkinlaisena
  viheralueena, henkireikänä, asfalttipihojen rinnalle. Niiden merkitys
  on vähentynut, kun kaupunkirakenne ja elintavat ovat muuttuneet.
  Myös lasten määrä eri kaupunginosissa on supistunut.
  Kiemunki manitsee Kankaantaan kaupunginosan. Sielläkin lapsia on perin vähän, jopa koulu lopetetaan sen vuoksi.
  Meidän poika ei koskaan viihtynyt hiekkalaatikolla, vaan kiipeili aina puissa ja hyppi portaissa yms. Tosin sanoen luonnollisen liikkumisen paikat ovat kaupungissa tärkeimpiä kuin kapean ikäluokan tilat.

 22. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Taaskaan Iisakki ei ole perehtynyt asiaan, Kourun työsuhteeseen ja laukoo omiaan. Edellinen oli Kosken koululaiset.

  Kimmo Kouru on valittu noin 20 vuotta sitten Lammin kunnan liikuntasihteeriksi. Varsin pian havaittiin hänen kykynsä orkanisoida lähes kaikki mitä liikunnan ja urheilun saralla Lammilla tapahtui. Jotta se mitä sinä sanot työajalla puuhasteluksi on todellisuudessa ollut virkavapaa-aikaa sillä Lammin kunta myönsi vuosittain Kimmolle virkavapaan ja tuki Kehistä maksamalla vain ja ainoastaan peruspalkan ilman yli lisä pyhä matka yms korvauksia. Kehis hoiti loput ja Lammi sai liikuntapalvelut viimeisen päälle koska Kimmo ei kelloon ja päivään katsonut vaan oli käytännössä työssä aina. Olihan hän itse innostunut ja kiinnostunut toiminnasta, siis työ ja harrastus lomittuivat.

  Lammin kunnan palvelukseen hän palasi kuntaliitospaivänä ettehän te muuten häntä olisi kunnan työntekijänä pitäneetkään.

  On eri asia puuhastella kunnan työntekijänä kuin olemalla virkatyöstä vapautettu. Sitä ei taida Iisakin palloon saada mahtumaan. Minulle sekin jotta leikkipuistojen käyttöastetta tarkastelee heinäkuussa kertoo tekijän tarkoitushakuisuudesta tai sitten pöljyydestä!

  Lammin kunta avusti Kehistä liikunta ja urheiluseurojen yhteenliitymänä suurella yksimielisyydellä ja sai varmasti harvinaisen hyvän katteen rahalleen.

  Nyttemmin valtio avustaisi tän tapaista toimintaa maksamalla puolet palkasta joten jos olisitte jatkaneet Kimmon tyyliä Lammilla olisi HML kaupunki säästänyt Kimmon palkasta 50%. Näin lomautusten kynnyksellä eikö tuo säästö olisi ollut tarpeen.

  Säästötalkoisiin ei ilmeisesti kuulu henkilöstön ideat, pitää tehdä vaan niinkuin pomot sanoo ja niinhän sinä Iisakki teet, et sinä muuten sinne Argatian Kolgatalle pääse!

  Työmääränä ei parin puistojumpan vetäminen liittyneissä kunnissa viikossa ole kovinkaan kummoinen juttu, siis 12 jumppaa viikossa. Tunti per jumppa ja matkat. Olen tottunut lähes 40 tuntiseen työviikkoon!

  Kimmo velteli yli kolmeakymmentä liikuntakerhoa jotka jokainen vähitään kerran viikossa kokoontui ja muut hiihto ja uinti jutut päälle.

  Lieneepi Maija Hassinen palkattu muun kuin työntekemisen takia!

 23. avatar jarmos sanoo:

  Hyvä, Erkki. Olet täysin oikeassa. Olisi kiva kuulla iisakin kootut selitykset ja paikkausyritykset tästä asiasta.

  iisakki väärässä, eikä ole edes poikkeuksellista mutta annetaan anteeksi.

  Jospa metsä vastaisi vaikkei sinne ole koskaan huudettukaan.

 24. avatar Maria sanoo:

  luontevasti: Olen osittain samaa mieltä. Olen seuraillut lasteni touhuja leikkipuistoissa nyt hyvin tietoisesti, ja huomaan selvästi sen, että luonnolliset liikkumisen paikat inspiroivat heitä enemmän kuin valmiit, vain yhtä käyttötarkoitusta varten suunnitellut välineet ja telineet. Leikkipuistoja pitäisikin ehkä pyrkiä perustamaan sellaisiin paikkoihin, joissa on myös näitä luonnollisia liikkumisen paikkoja. Havutien puisto on sellaisesta mainio esimerkki. Tai Vierinkiven puisto kaupungin toisella laidalla.

  Peltomaalle rakennetut tontit asettavat tässä suhteessa oman haasteensa. Tasamaalle syntyy aakeita, laakeita hiekkakenttäpuistoja, joissa välineet ovat herkästi se ainoa virike. Puitahan voi suunnitella eri käyttötarkoituksiin: kiipeily- ja piilopuiksi, varjon antajiksi jne., mutta niiden kasvamisessa kestää aikansa.

  Mitä tulee ”tarpeettomiin” puistoihin, useimmilla alueilla kyse on siitä, että alueella ei sillä hetkellä ole kovin paljon lapsiperheitä. Asuinalueet tuppaavat kuitenkin kehittymään niin, että ennen pitkää puistossa taapertaa taas uusi sukupolvi, ellei puisto ole täysin ryvettynyt. On toki niitäkin puistoja, jotka olisi ehkä parempi vain purkaa pois / siirtää / vallata takaisin alkuperäisille käyttäjille.

 25. avatar iisakki sanoo:

  Jarmo:

  metsä vastaa edelleen, ainakin vielä tämän kerran. Tosin kirjoitin leikkipuistoista – en ainoastaan heinäkuussa, vaan touko-, kesä-, heinä- ja nyt myös elokuussa – kun te lammilaiset tulitte huutelemaan kimmokouruista, liikuntahallioy:stä ja mistä lie.

  Olen ollut tietoinen järjestelystä, joka Kourulla, Kehiksellä ja Lammin kunnalla on ollut. Kaupungilla ei olisi ollut mitään sitä vastaan, että Kouru olisi jatkanut Kehiksen palkkalistoilla valtion tukemana, sehän olisi ollut aivan upeaa! (Näin toimi mm. HPK-juniorijääkiekko palkatessaan itselleen uuden työntekijän) Jostain kumman syystä Kourulle tuli kuitenkin kova kiire palata kunnan/kaupungin työntekijäksi vuodenvaihteeksi.

  Kuluneen kevään hän sai jatkaa hommiaan vielä vanhan mallin mukaan, mutta syksyksi työnantaja ilmoitti, että olisi tehtävä niitä töitä, joita lautakunta on yhtiöltä tilannut. Edelleen, tilanne olisi vastaava, jos täällä kantakaupungissa olisi liikunnanohjaajia annettu seuratyön käyttöön vaikka sinne HPK:hon tai HJS:ään. Se nyt ei vaan käy, koska kaupungilla ei ole varaa palkata työntekijöitä tasapuolisesti kaikkien seurojen käyttöön.

  Ilmeisesti puistojumppien ja liikunnanohjausten veto etenkin Lammin ulkopuolella oli Kourulle jollain tavalla ylittämättömän raskasta tai hankalaa, sillä hän ilmoitti, ettei ole oikea mies sellaiseen. Kuten ei ollut muihinkaan ehdotettuihin työtehtäviin. Ja lähden edelleen siitä, että liikunnanohjaajaksi valitun henkilön tulee tehdä niitä töitä ja niitä ohjauksia, joita työnantaja ja lautakunta edellyttävät. Erkkikin (jos on ollut töissä jollain muulla kuin itsellään) on kenties joskus törmännyt siihen, että työnantaja ja palkanmaksaja päättää toimenkuvasta, ei työntekijä oman päänsä mukaan.

  Sitten asiaan:

  Kankaantakana ei ole vähän lapsia. Koulu lopetettiin huonokuntoisuutensa ja sen takia, että muissa kaupungin kouluissa (normaalikoulu, keskuskoulu, Miemala) on runsaasti tyhjää ja hyvää käyttämätöntä tilaa. Muuten olen samaa mieltä luontaisista leikkipaikoista Marian ja ”Luontevasti” kanssa.

  Merkittävin ”ylitarjonnan” syy taitaa olla se, että kaupungin ilmeisesti jostain EU-direktiivistä juontuvassa rakentamistapaohjeissa edellytetään jokaiselta taloyhtiöltäkin omaa leikkipuistoa, vaikka vieressä olisi kunnan ylläpitämä julkinen puistokin. Näitä mietittäessä olisi suotavaa käyttää sitä järkeä ja myös luovuutta.

 26. avatar jarmos sanoo:

  rehellisyys on niin arvokas asia, että siihen kannattaa pyrkiä vaikkei siihen aina pääsisikään.
  Pystyy nukkumaan yösäkin paremmin, tämä ohje on ihan kaikille ei kenellekään erityisesti. Eikä tämä ole järkyttävää paskapuhetta eikä hohohoijjaata.

  Kaikkea hyvää kaupungille ja HPK:lle yhdessä ja erikseen.

 27. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Maija Hassisen työsuhde on ollut jostain syystä kuuma peruna ja puhelimet ovat soineet ”ilmiannoista” jopa cowboy-lehdessä. Minunkin kokemukseni mukaan varsinkin naispuoliset huippu-urheilijat ovat lähtökohtaisesti varsin velvollisuudentuntoista väkeä, eikä ketään voi kieltää työskentelemästä haluamallaan alalla. Toivotan hyviä jumppia Maijan asiakkaille.

  Periaattellinen kysymys tässä asiassa kai on, millaiset konserniohjeet kaupungin yhtiöillä on? Onko yhteisiä tai yhtiökohtaisia ohjeita siitä, voiko yhtiön toimitusjohtaja palkata yhtiöön lähisukulaisensa ilman avointa hakua? Vai onko Jorma Hassinen edes palkkausta suorittanut vai tuleeko syyttä suotta vedetyksi mukaan?

  Jääkiekon ja liikunnan tärkeydenkin tunnustaen (sekä jäähallin että leikkipuistojen satunnaisena käyttäjänä) kiinnostaisi myös, miten tämä oppisopimuskoulutus-rekrytointi suhtautuu kaupunginvaltuuston muistaakseni jo viime joulukuussa tekemään linjaukseen, jonka mukaan esim. sijaisten palkkaamisessa ollaan erittäin tarkkoina? Tämä ohjehan koskee myös konserniyhtiöitä. Onko tämä ohje annettu ennen kuin rekrytointi määräaikaiseen työsuhteesen tehtiin?

  Korostan vielä, että uskon Maijan työsuhteen tuottavan tässä tilanteessa enemmän iloa kuin kulua, mutta onko kaikilla pätevillä liikunnan ammattilaisilla ollut yhtäläiset mahdollisuudet hakea tätä tehtävää? Hämeensanomakin muistaakseni tovi sitten haastatteli vasta valmistunutta liikuntaneuvojaa, joka taitaa harrastaa salibandya melko korkealla tasolla, eli Maija tuskin on siinä suhteessa ainoa halukas ja kyvykäs.

 28. avatar NR sanoo:

  Kiitos Iisakki! Tätä Kouru vastaan Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n taistoa hyvin läheltä tukijoukoista seuranneena olenkin jo odottanut julkista ja asiallista selvitystä kuntalaisten tiedoksi. Tämän paremmin asiaa ei olisi voinut esittää.

 29. avatar jarmos sanoo:

  Iisakki selvitti oman näkemyksensä asiasta mutta onko se totuus?

  Tuskinpa vaan?

 30. avatar Äiti sanoo:

  Tervehdys Kankaantakaa!

  Tyttöjemme lähipuistot ovat samat kuin teidänkin pikkuisellanne. Kesäkuukaudet ovat olleet ja ovat lähipuistoissa hiljaisempia. Enpä itsekään ole lapsia puistoihin vienyt, vaan kesä on kulunut mökillä.Karhunlukontien puistossa on taas lähes joka päivä aamupäivisin useampia lapsia. Käypäs kurkkaamassa. Se taitaa olla puistoista suosituin.

 31. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tuollapa HMLliikuntahallit oy:n sivuilla sanotaan kesätoiminnan siis puistojumpat lopetetun tältäkesältä, päivitetty 4. heinäkuuta, jotta hoh hoijaa sitä työmäärää, Iisakki olehan liikuntahalliyhtiön hallituksessa, jotain olettaisin sinun siten tekemisistä tietävän, että silleen paskapuheista.

 32. avatar Kimmo Kouru sanoo:

  En ajatellut palata enää Lammin liikunta-asioihin, mutta sen verran paksua puppua tuli kaupungin valtuuston puheenjohtajalta, että pieni kommentti on paikallaan.
  Valintakysymyksitä sen verran, että nyt yritetään kovasti valheilla selitellä ystävien suosimisia ja jopa nepotistisia valintoja. Ei tarvita mitään todistajia vaan jostain pitää nyt löytää sen mystisen kokouksen tai haastattelun pöytäkirja tai edes muistio, jossa tehtävistä on esim. minun kanssani keskusteltu. Tällaista ei ole, vaan totuus on se, että Joenmäki ja Hassinen ovat valinnat keskenään sopineet. Joko he tahallisesti ajattelivat savustaa Kourun ulos tai luulivat, että kukaan ei puutu siihen, että alemman koulutuksen ja kokemuksen omaava tuttu voidaan laittaa kokeneen liikuntatieteen maisterin käskyttäjäksi.

  Liikunnanohjauksen hoitamisessa Kiemunki oli oikeassa. Lammilla on ollut pitkään käytössä malli, jossa olen työskennellyt seurojen kanssa. Olen siis tehnyt kehitysvammayhdistyksen hommia vetämällä kehitysvammaisten leirejä ja jumppia, eläkeläisyhdistysten hommia vetämällä heille kuntosaliryhmiä ja kerhoja, sydänyhdistykselle vetämällä sydänretkiä, urheiluseuroille järjestämällä laturetkiä ja lasten urheilukerhoja, Mannerheimin lastensuojeluyhdistykselle vetämällä uimakouluja ym. ym.. Ohjattuja liikuntatunteja minulle on tullut läpi vuoden yli 30 viikossa eikä se ole estänyt liikkumasta itse vielä iltaisin 20 h/viikossa (mutta olenkin vielä sitä sukupolvea, jolle jo lapsena kehittyi hyvä peruskunto). Hämeenlinnassa oikea tapa on ilmeisesti linnottautua Upsala-taloon ja tehdä tasa-arvoselvityksiä, jotka tosin kaatuvat jo tasa-arvon määritelmään.
  Tilaaja-tuottaja malli näyttää johtavan siihen, että yhteistyötä seurojen kanssa eikä myöskään hallintokuntien välillä kyetä tekemään. Yhtenä esimerkkinä on Lammilla 40 vuotta toiminut ammattilaisvoimin vedetty koululaisten uinninopetus, joka ollaan nyt jättämässä luokanopettajien varaan, joista osa ei osaa itse edes uida.

  Omalta osaltani päätän keskustelun tähän, sillä maalaisena tiedän, että lantakasan penkomisella ei saada hajua ainakaan vähenemään. Toivotan kaikille asianosaisille kuitenkin hyvää kesän jatkoa ja elämänohjetta siihen, että totuutta viljelemällä on aamuisin paljon mukavampi katsoa itseään peilistä.

 33. avatar iisakki sanoo:

  Erkki hyvä,

  mistä ihmeestä mahdat olla saanut sellaisen käsityksen, että liikunnanohjaajien ainoa tehtävä on vetää puistojumppia?

  Mietis nyt vähän.

  Ja Juha,

  mikset tee juttua asiasta? Ihmisillä ei tunnu kuitenkaan olevan tietoa, ja nämä asiat askarruttavat. Kysyt sieltä toimitusjohtajalta ja vaikka hallituksen puheenjohtajalta linjauksia. Mielestäni olisi ollut enemmän kuin paikallaan kysyä asioita toiselta osapuolelta jo silloin, kun Kimmo Kourulle annettiin palstatilaa esittää omia näkemyksiään.

  Voin toki tässäkin yhteydessä kertoa, että läheskään kaikista määräaikaisista työtehtävistä ei järjestetä laajaa julkista hakua. Tekijöitä haalitaan monilla eri toimialoilla (esim. työkkäristä) mistä vain katsotaan saavan käyttökelpoista kausityövoimaa. Pysyvät virat ja toimet ovat sitten tietenkin asia erikseen.

  Liikunnanohjaajien palkkaamiseen vaikuttaa esimerkiksi ensi vuodeksi tilaajalautakunnan päätökset. Suurella todennäköisyydellä palveluiden määrää karsitaan entisestään, ja säästyvät varat ohjataan terveyspalveluiden ja ikäihmisten palveluiden puolelle. Tällaista joustovaraa ei tietenkään olisi, jos kaikki työntekijät olisivat vakituisissa työsuhteissa ja irtisanomissuojan alaisia.

  Kuluvalle vuodelle jumppia ja ohjauksia tilattiin tietty määrä, ja henkilökunnan määrä sopeutettiin tietenkin siihen (tosin asiaa hankaloitti se, että esim. Kimmo Kouru ei ollut halukas tekemään niitä töitä, joita lautakunta tilasi). Maija Hassinen oli ollut ”vanhan” liikuntatoimen palveluksessa (muiden kuin isänsä rekrytoimana), osasi hommat entuudestaan ja on niistä selviytynyt mainiosti. Asiakkaiden palaute on ollut kiitettävää. En näe suuria ongelmia.

  Ja leikkipuistoista vielä,

  Pariin kertaan olemme nyt käyneet Karhunlukossa, ja on viihtyisä paikka. Toisella kerralla siellä kävi pikaisesti joitain ”isoja tyttöjä”, mutta toivottavasti myöhemmin Ilta saa vielä ikäisiänsäkin leikkikavereita.

 34. avatar iisakki sanoo:

  Kimmo,

  yhdestä asiasta olen pikkaisen turhankin tarkka: minua ei kutsuta valehtelijaksi – ei julkisesti tai yksityisesti – ilman melkoisen painavia todisteita. Oli kuinka kova peruskunto hyvänsä.

  Pöytäkirjasta en toistaiseksi tiedä, mutta asiassa on sinun sanasi monen muun sanaa vastaan. Pakko sanoa, että minä uskon enemmän näiden muiden sanaa. Väitätkö, että sinua ei ole haastateltu kuntaliitoksen yhteydessä?

  Väitätkö, että olisit ollut valmis muuttamaan esim. työpisteesi Lammilta Hämeenlinnaan, jota johtavan liikunnanohjaajan pesti olisi edellyttänyt? Väitätkö, ettei sinun kanssasi olisi neuvoteltu erilaisista, sinulle sopivista työnkuvista?

  Ja oletko tosiaan sitä mieltä, että johtavan liikunnanohjaajan tehtävään olisi voitu valita henkilö, joka ei lähtökohtaisesti voi hyväksyä työyhteisönsä organisointimallia ja toimintatapaa? Jonka valtuusto on kaikille toimialoille hyväksynyt? Ei sinulle nyt vain voitu antaa omaa budjettia ja vapaita käsiä, kun ei niitä anneta kenelle muullekaan. Oli koulutus ja kokemus mikä hyvänsä.

  Sinä et näitä muutoksia pystynyt hyväksymään ja lähdit pois. Sillä hyvä. Muitakin vastaavia tilanteita on organisaatiossa ollut. He eivät kuitenkaan ole alkaneet julkisesti levittelemään erittäin subjektiivisia ja kyseenalaisia väitteitä entisestä työnantajastaan.

 35. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Kourusta on tehty juttu, kun mies on suostunut esiintymään ja esittämään arvostelua omalla nimellään, arvostelematta kuitenkaan ketään yksittäistä päättäjää nimeltä. Toimitus valitsee haastateltavat ja oikaisupyyntöjä tai vastineita ei ole jutusta tullut.

  Jutunteko jonkun muun yksittäisen työntekijän työsuhteesta tai nimetyn henkilön työsuhteen perusteiden epäily julkisessa painotuotteessa on siinä rajoilla, että ollaan yksityisyyden suojaa rikkomassa.

 36. avatar iisakki sanoo:

  Juha,

  Kourusta on tehty kaksi juttua ja kaksi kertaa asiaan on otettu kantaa myös pääkirjoituksissa.

  On ihan totta, että toimitus valitsee haastateltavat, mutta koulun penkiltä muistan sellaisen hyvän journalistisen tavan periaatteen, että jos jonkun henkilön tai TAHON – joka tässä tapauksessa on ollut aika selkeästi tunnistettavissa Liikuntahallit Oy:ksi – esitetään tietoja, jotka asettavat tämän kielteiseen julkisuuteen, tulee arvostelun kohteeksi joutuneelle varata tilaisuus esittää oma kantansa jo mielellään samassa yhteydessä.

  Itse en voisi oikein kuvitellakaan muunlaista toimintatapaa, jos esimerkiksi olisin tekemässä juttua vaikka jostain Rautaruukilta eronneesta henkilöstä, joka kertoo mitä kaikkea tyhmää siellä on tehty. Miksi ihmeessä en pirauttaisi jollekin Ruukin johtajalle ja kysyisi, onko väitteissä mitään perää? Sehän on jo lukijankin palvelemista. Olen itse asiassa tehnyt vastaavanlaisia juttuja useita, ja joka kerran kuin se on ollut aikataulun puitteissa mahdollista, olen ainakin yrittänyt kysyä vastapuolenkin näkemystä.

  Se on tietysti toinen asia, jos lehti on ottanut strategiakseen tehdä täysin yksiulotteista ja epätasapuolista journalismia. Väitän vain, että pidemmän päälle sellainen ei ole kovin uskottavaa.

  Minulla on jo nyt vähän sellainen tunne, että kaupungin virkamiehistä tai muista toimihenkilöistä aika harva tulee teille tulevaisuudessakaan vastineita kirjoittelemaan, väitettiin lehdessä mitä hyvänsä. Ensinnäkin, sitä saisi tehdä lähes joka viikko ja toiseksi, se ei taida maksaa vaivaa.

  Toki täytyy antaa tunnustusta siitä, että vähän aikaa minusta jo tuntui siltä, että lehden sivuilta sai lukea jo astetta tasapuolisempaa uutisointia ja syvemmin pohdittuja kannanottoja, mutta tämä Kourun tapauksen käsittely oli aika floppi.

  Oletteko kenties Kimmon kanssa niin hyviä kamuja, että normaalit hyvät journalistiset tavat unohtuivat kesälomalle?

 37. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  No mutta Iisakki, etkö sä muista vanhaa journalistista viisautta
  ” tosiasioiden tarkistaminen on pilannut monta hyvää juttua”
  Riitta

 38. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kerroppa Iisakki mitä muuta esim Lammille tilattiin tälle kesälle kuin pari puistojumppa per viikko kesä ja osin heinäkuulle?

  Olen tarkoittanut kesätoimintaa, talvellahan suurin osa eri kuntoryhmistä toimii.

  Siis mitä muuta? Kerro se!

 39. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Jotta viranomaisilla olisi parhaat mahdollisuudet arvioida kansalaistensa luotettavuutta, täytyy kansalaisten yksityiselämästäkin tietysti pitää kirjaa, siis: kerran ajoimme Kimmon kanssa samassa hatkaporukassa Pääjärven ympäri Lammin pyöräretkellä, mutta silloinkin Kimmon piti kääntyä takaisin vetämään sovittua jumppaa tai jotain urheilukisoja. Kerran pelasimme Lammin Säkiän saliharjoituksissa salibandya vastakkain (Kimmo veti treenit, minä tein juttua).

  Emme kummallakaan kerralla sopineet juonivamme kuntaorganisaatiota kumoon. Sen sijaan olemme tehneet hyvää ja ammattimaista yhteistyötä sen vajaat 5 vuotta, mitä yhtä aikaa olimme tehtävissämme, joten suren kyllä myös hyvän urheilutiedottajan poistumista kuvioista.

  Ensimmäinen juttumme Kimmosta viime aikoina oli 20 vuotta lammilaisia palvelleen miehen lähtöhaastattelu. Näihin ei ole ollut tapana raahata paikalle viranomaisia tarkkailemaan toimintaa. Toinen juttu oli Kimmolle järjestetyistä läksiäiskahveista, joihin hänen esimiehensä sekä muut kaupungin organisaatiosta paikalle kutsutut olivat (toisen käden tiedon mukaan) ilmoittaneet olevansa esteellisiä. Kahvitilaisuus järjestettiin keskiviikkona kello 14 alkaen ja lehtemme lähetetään painettavaksi kello 15. Kimmoa siteerattiin jutussa muistaakseni yhden kommentin verran.

  Kaikki palaute kuitenkin auttaa meitä kehittämään toimintaamme, joten kiitos Sinulle siitä!

 40. avatar iisakki sanoo:

  Erkki,

  Lammilla ei lopulta järjestetty muuta kuin kaksi puistojumppaa per viikko. Lasten liikunnallista päiväleiriä yritettiin järjestää myös Lammille, mutta riittävästi osallistujia ei kertynyt.

  Liikunnanohjaajien työnkuvaan kesällä kuuluvat mm. näiden lasten liikunnallisten päiväleirien suunnittelu, ilmoittelu yms. asiat. Lisäksi kesäisin kuormittaa liikuntavälineistöstä vastaaminen. Ohjaajille kuuluvat myös henkilöstöhallinnon tilaama kaupungin henkilöstön työhyvinvointipaketti, yhteistyöryhmät, muut kokoukset, toiminnan laajempi suunnittelu, kyselyt ja niiden purku, asiakaspalvelu, laskujen käsittely ja laskutus, salivuorot, yms…

  Liikunnanohjausten suhteen on katsottu, että n. 12 h/viikko on aikalailla maksimi, jotta toiminta pysyy laadukkaana. Näin ohjaajalle jää aikaa myös suunnitella tuntinsa sekä raportoida ne. Myös liikkumiseen ympäri kaupunkia menee aikaa.

  Kimmo Kouru oli töissä kesä-heinäkuussa töissä noin yhden viikon ajan lomien, ylityövapaiden (jotka olivat työnjohdon näkemyksen mukaan kertyneet suurelta osin harrastustoiminnasta, jotka oli merkitty työtunneiksi) ja luvattomien poissaolojen vuoksi (niiden aikana häntä tuurattiin mm. siirtämällä johtavan liikunnanohjaajan kesälomaa).

  Eli työvoima oli osaltaan Kourun toiminnan ansiosta kesällä poikkeuksellisen kortilla. Muille siis riitti kyllä työtä ihan tarpeeksi, sillä myös liikunnanohjaajat pitävät kesälomia.

 41. avatar Virpi Kukkonen sanoo:

  Hohhoijaa vaan minunkin puolestani,

  meinasin uupua tuossa lukemisessa…tuntui, että lähtöruudusta oltiin välillä aika kaukana.

  Mutta: ne leikkipuistot! Siellä istuu ainakin minun vanha äitini, joka ei aina jaksa lähteä pidemmille lenkeilleen. Hänestä on mukava katsella leikkiviä lapsia ja yleensäkin nuorta elämää ympärillään. Poistakaa vaan puistot ja laittakaa niillä varoilla jäähalliin jonkinlainen lisäsiipi. Tällä konstilla muorit kuivuvat pirtteihinsä ja me jäähallia ymärtämättömät happanemme entisestään.

  t. Virpi koo

 42. avatar Juha Reinikainen sanoo:

  Mafioista vielä sen verran, että jos ajaa valtatieltä 10 Innoparkin ohi moottoriradalle, niin silmiin osuu 2 leikkipuistoa, 2 jäähallia ja myös 2 laatikko-Siwaa. Siwa-mafia on uhka Hämeenlinnan kaupan moniarvoisuudelle.

 43. avatar jarmos sanoo:

  Ei kait niin kaukana lähtöruudusta lainkaan. Leikkikentistähän tällä palstalla on ollut kysymys. Taitaa Liikuntahallit Oy olla kaupungin suurin leikkikenttä, ainakin tuntuu olevan lapsellisin.

 44. avatar iisakki sanoo:

  Moi Virpi,

  ei kai kukaan halua kaikkia leikkipuistoja poistaa. Voisi vaan olla mummonkin kannalta palkitsevampaa, jos puistoja ei olisi niin tuhottoman paljon, että vähät asiakkaat löytäisivät samaan puistoon. Ja niihin harvempiin puistoihin voitaisiin sitten satsata ehkä enemmän laitteisiin ja ylläpitoon.

  Vaikka toisaalta tänään oli huippupäivä omassa lähipuistossa – peräti kaksi leikkikaveria Iltalla! Heti ihan eri meno, kun on seuraa.

  Ja Juha,

  Siwojen määrässä (kuten ehkä myös jäähalleissa) on se hyvä puoli, että se vähenee luonnollisesti, jos kukaan ei niissä käy. Vaihtoehtojakin K-, S-, ja Lidl-merkkien alta löytyy. Leikkipuistot taas lisääntyvät nykyisella mallilla (määräyksenä rakentamistapaohjeissa) lähes eksponentiaalisesti, vaikka kukaan ei niitä koskaan käyttäisi. Kysynnän ja tarjonnan laki ei siis oikein pelaa.

  Mutta joo, tämä blogimerkintä on karannut jo vähän naurettavuuksiin asti. Pitäisi varmaan kirjoittaa uusi. Pitäisikö valita aiheeksi lammilaisuuden ja kaupungin suhde vai HPK:n ja kaupungin?

  Kummasta tulisi enemmän porua ja porinaa?

 45. avatar jarmos sanoo:

  Itsehän aloit porukkaa naurattamaan.

  Asennnevamma lammilaisuutta kohtaan ei ole eduksi kenellekään. Kaikista vähiten päättäjille.

  Kaupungin ja HPK:n välinen suhde varmaan tarvitsisi samankaltaista keskustelua kuin vaalirahakeskustelu, ei avoimmuuskaan olisi pahitteeksi.

 46. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Leikkipuistorakentaminen tuli kalliimmaksi kun tuli EU myötä määräykset tuvallisuudesta, esim matot keinujen alle. Rakenteiden täytynee olla testattuja ja kait katsastettuja.

  Soinin toteamus, ”missä EU siellä ongelma” näyttää toteutuvan tässäkin.

  Totuus lienee jos gryndetit eivät olisi pakotettuja rakennusmääräysten kautta leikkipaikat tekemään ne jäisi tekemättä. Samoinhan tehdään autopysäköintipaikat. Autopaikkoihin käytetään varmaan paljon enemmän kuin lapsipaikkoihin.

 47. avatar Maria sanoo:

  Nostetaanpa taas kesän tultua vanhaa asiaa esiin. Nyt löytyi se puistojen puisto, josta mallia ottamalla voisi kohentaa Hämeenlinnankin leikkipuistotilannetta – ja luoda samalla uuden matkailukohteen. Eikös palvelujen keskittäminen ole muutenkin muodissa näinä päivinä? 😉

  http://marianmaalla.blogspot.com/2010/06/leikkipuistojen-lumoissa-xxii.html

 48. avatar iisakki sanoo:

  Moi,

  Olen tismalleen samaa mieltä. Puistojen keskittäminen, niin kauhealta kuin se kuulostaakin, olisi superjärkevää. Yksi puisto, jossa on kaikki pelit ja rensselit, ja ennen kaikkea paljon lapsia, on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin neljä puolivillaista, ränsistynyttä, ruosteista ja autiota puistoa.

  Keskityspuistojen puolesta!

 49. avatar Suomalainen nainen sanoo:

  Iisakki, voitko laittaa tänne linkin siihen Kuka raiskaa ja ketä? -kirjoitukseen. En jotenkin onnistu löytämään sitä. Vai oletko poistanut sen?

 50. avatar Irma Taavela sanoo:

  Terve!
  Nyt täytyy sanoa, että leikkipuistomafia tulee varmasti pesemään kiekkomafian Hämeenlinnassa.
  HPK:n kiekkoperheeseen en ole saattanut liittyä, koska ensirakkauteni Porin Ässien siirto tänne ei ymmärrettävästi käy. Mikäli Kirjurin leikkipuiston ja kunnon uimarannan siihen lähettyville saamme, niin häviö ei ainakaan minusta ole kiinni.
  T. Irma

Jätä kommentti

css.php