Vaalit kiihottavat valheisiin

Kun toreilla seisoo, kuulee mitä käsittämättömimpiä väitteitä milloin mistäkin, useimmiten nykyään ulkomaalaisista. Tapaukset ja ns. todisteet temmataan pääasiassa täysin tuulesta.

Eilen tultiin selittämään suu vaahdossa, kuinka Kelasta saa ”Ulkomaalaisen etulomakkeen”, joka takaa suomalaisia paremmat sosiaalituet ja esimerkiksi pääsyn lääkärin vastaanotolle ohi jonojen. Erityisesti kuulemma hammashoito on maahanmuuttajilla kunnossa. Mielleyhtymä väitteeseen tuli ilmeisesti tiistain Hämeen Sanomista, jossa oli juttu lääkäripulassa kärvistelevästä kaupungin hammashoidosta – jota yritetään paikata virolaisella työvoimalla.

Mielikuvituksellisiin tarinoihin ihmisiä kiihottaa avoimen muukalaisvihamielinen ilmapiiri, jonka persujen riemukulkue on vihdoin oikeuttanut. Rasismi – vai pitäisikö sanoa Homma-kielellä raaazzziiiisssmmmiiii – ja leimaaminen ovat nykyään pikemmin ylpeyden aiheita kuin jotakin neljän seinän sisällä pidettävää.

Viikonloppuna kävin pitkästä aikaa kaverin varpajaisten ohessa Tervakoskella kapakassa, ja vanhassa teollisuusyhteisössä asennemuutoksen huomasi vielä paljon selkeämmin kuin kaupungissa. Vaikka Tervasta ei ole vielä paperitehdasta liputettukaan ulos, kiitos muuten itävältalaisen Trierenbergin omistajasuvun, joillakin ihmisilla oli mamuviha todella pinnassa. Eräs etäisesti tuttu täti tuli muutamassa promillessa selittämään, kuinka hän on tarkkaillut naapurirappuunsa muuttanutta romanialaista naista. Moneen viikkoon nainen ei ole liikkunut paljon minnekään asunnostaan, eikä siellä käy juuri kukaan. Ei edes miehiä.

Ei siis voi olla edes rehellinen huora, vaan pakosti verorahoillamme oleskeleva loinen. Selitä siinä sitten, ettei toisesta EU-maasta pääse tänne elämään sosiaaliturvan varaan ihan tuosta vaan ilman turvapaikanhakumenettelyä ja suojelun tarvetta ja että sen takia niiden täytyy Helsingin kaduillakin kerjätä. Kun juttu eteni, kävi selväksi, kuinka tädin tarkkailu oli niin aukotonta. Hän oli ollut jo pitkään työttömänä, joten aikaa piisasi.

Työttömyys, alkoholi ja etenkin niiden yhdistelmä ovat edelleen suomalaisten suurin tragedia, ja nyt ongelmille on löydetty taas yhteinen syyllinen. Täällä päin ei ole juurikaan edes somaleja, joten romanialaiset ja virolaisetkin kelpaavat. On siellä Tervassa kuulemma yksi talokin, jossa virolaiset puuhaavat jotain tosi hämärää, vaikka rakennusmiehiä teeskentelevätkin olevansa. Nii-in, asia vaatinee tehokasta tarkkailua.

Tämä on kuitenkin sitä jo viime laman ajalta tuttua kansanrasismia, joka on eri asia kuin moderni ”maahanmuuttokritiikki”. Mutta ne ruokkivat tehokkaasti toisiaan, sillä jotenkin epäilen, ettei Halla-aho & kumpp. lähde juurikaan oikomaan kaduilla esitettyjä ylilyöntejä, vääriä tietoja ja legendoja. Saa nähdä, tulevatko ihmiset yhtään tolkkuihinsa vaalien jälkeen ja toivottavasti persujen hallitusvastuun myötä?

Yksien eduskuntavaalien kokemuksella sitä ainakin jo tietää, että loanheitto ja ihan suoranaiset valheet kasvavat eksponentiaalisesti vaalipäivää kohti mennessä. Erkki Imppola heitti peliin jo vanhan kunnon vaippakortinkin niin täällä blogeissa kuin maanantain yleisönosastossa. Vastaukseni kärsi sen verran muodon ja jopa sisällön puolesta editorin pöydällä, että lätkäisen sen tänne vielä kokonaisuudessaan:

Vaippaväitteet mielikuvituksen tuotetta

Erkki Imppola kirjoitti (HäSa 28.2.) minun suhtautuvan mielessäni vähättelevästi kaupungin lakisääteisiin palveluihin terveydenhoitoon, päivähoitoon, vanhustenhoitoon, vammaisiin ja ”mitä niitä nyt onkaan”.

Imppolan näkymä mieleeni, kuten myös hänen käyttämänsä esimerkki, ovat puhtaasti hänen oman mielikuvituksensa tuottamaa propagandaa. Imppola väittää, että päätettäessä ”läpihuutojuttuna” jäähallin remontista olisi samoihin aikoihin ollut päätöksenteossa kovaa polemiikkia ”vuodepotilaiden muutaman satasen vaippahankinnoista”.

Jäähallin peruskorjauksesta äänestettiin vuonna 2007. Siitä päätöksestä on kirjoitettu tähän päivämäärään mennessä palstakilometreittäin eri foorumeilla ja debatti jatkunee hamaan tulevaisuuteen. Mutta tuolloin tai kuluvallakaan vaalikaudella ei ole poliittisessa päätöksenteossa sivuttu vaippa-asioita. Tarkistin asian myös lautakuntien osalta, eikä tällaista keskustelua ole käyty, eikä palautetta vaippojen saatavuudesta ole lautakuntien esittelijän mukaan tullut asiakkailtakaan. En myöskään ole huomannut julkisuudessa Imppolan mainitsemaa polemiikkia vaipoista.

Sinänsä onkin järjenvastaista ajatella, että noin 175 miljoonan euron vuotuisessa kokonaisuudessa muutaman satasen tai edes muutaman kymmenen tuhannen euron tarvikeasiat voisivat todellisuudessa nousta jonkinlaiseksi kynnyskysymykseksi päättäjille. Ilmaistarvikkeiden jakelussa asiakkaille pyritään kohtuullisuuteen myös vaippojen osalta, eli niitä annetaan tarvittava määrä. Terveydenhuoltomme ongelmakohdat ovat aivan jossain muualla.

Minä suhtaudun niihin ongelmiin ja niiden ratkomiseen äärimmäisen vakavasti niin sairaanhoitopiirin kuin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Toimintojen ja vanhojen rakenteiden kriittistä tarkastelua on syytä jatkaa, mutta talouslamasta huolimatta kuluvallakin vaalikaudella on Hämeenlinnassa pystytty kohdistamaan kymmeniä miljoonia euroja myös palvelujen kehittämiseen. Esimerkkeinä käyvät vaikka pääterveysaseman remontti, Virvelinrannan uusi vammaispalvelukeskus, useat uudet päiväkodit ja modernit vanhusten hoitoympäristöt. Suhteessa suurimmat kehittämispanokset on saatu sosialidemokraattien ja erityisesti edesmenneen sosiaalineuvoksen Timo Lahtisen silmäterään, eli vammaispalveluihin. Viime vuoden tasosta määrärahoja nostettiin syksyllä reilut 1,3 miljoonaa euroa eli noin 10 prosenttia.

Iisakki Kiemunki

valtuuston pj. (sd.)

kansanedustajaehdokas

 

29 kommenttia artikkeliin “Vaalit kiihottavat valheisiin”
 1. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Hei Iisakki,

  mielikuvituksellisiin juttuihin minäkin olen törmäillyt tässä vuosienkin varrella.

  ”Mielikuvituksellisiin tarinoihin ihmisiä kiihottaa avoimen muukalaisvihamielinen ilmapiiri, jonka persujen riemukulkue on vihdoin oikeuttanut.”

  En nyt oikein usko, että perussuomalaisten niskaan voi ihan mitä tahansa rasismiin viittaavaa kaataa.

 2. Ismo,

  varmaan suurin ”kunnia” lankeaa Halla-aholle, joka lopulta löysi kodin itselleen teidän puolueesta. Mutta tokihan on myös Muutos 2011, Vapauspuolue yms., mutta ne ovat aika marginaaliseksi jäämässä.

  Toki osasyytä voi omia itselleen perinteisetkin puolueet, jotka ovat hyssytelleet ja lakaisseet maahanmuuton epäkohtia maton alle juurikin nyt nähdyn ilmiön pelossa. Tottahan sellaisesta toiminnastakin vastareaktio jossain vaiheessa syntyy.

  Mitäs muuten Sinä sanot äänestäjillesi, jotka tulevat kertomaan poskettomia tarinoita ulkomaalaisten tekemisistä ja tekemättä jättämisistä?

 3. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Iisakki,

  meitä on moneen junaan, vähän joka porukassa.

  Noista poskettomista jutuista. Ainahan niitä kuulee, ja kysynkin, että onko kertoja itse nähnyt (harvoin ovat). Mutta minua huolestuttaa, että minä näen itse niitä enenevässä määrin työssäni.

  Silti olen yrittänyt pitää itseäni – ja mielestäni siinä kohtuullisesti onnistunutkin – avarakatseisena ja vähemmän ahdasmielisenä.

  Siitäkin huolimatta, että rasistiksi nimitetään tämän tästä.

 4. avatar iisakki sanoo:

  Joo,

  siitä täytyy antaa Sinulle tunnustusta, että puoluetoveriesi joukossa olet vähiten fanaattisia. Ja luulen, että sen takia mahdollisuutesi 17.4. ovat melkoisen hyvät: ihmiset hakevat kanavaa haisevalle protestilleen ja persut ovat nyt valikoituneet väyläksi. Äänestyskopilla porukka kuitenkin pysähtyy pohtimaan, ettei halua valtaan ihan pöhköimmästä päästä olevia ehdokkaita.

  Sinä sieltä valikoidut, ilman että täytyy tehdä paljon mitään. Mutta niinhän se on, että urheilussa ja politiikassa on tärkeintä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

  Se tässä vain mietityttää, että on teillä persuilla ja Soinilla varsinkin melkoinen savotta ja asioiden oppiminen edessä, kun yhtäkkiä Arkadianmäelle pullahtaa parikymmentä kohtuullisen märkäkorvaista (enkä puhu iästä) edustajaa… Mitä meinaatte tehdä vaalivoitollanne?

 5. avatar Jur.kand. sanoo:

  Demarit saivat viime vaaleissa 21.44 prosentin kannatuksella eli 594 194 äänellä 45 kansanedustajaa. Kaikki ennusteet viisi viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua 7.4.2011 povaavat demareille rökäletappiota.Ylen eri vaalipiireistä hankkimien galluplukemien mukaan perussuomalaiset ovat jo ajaneet demarien ohi, raakagalluppien osoittaessa 22-24 prosenttia, jopa 34 prosenttia. Tutkimuslaitokset , eurooppalaisissa yhteistyöjärjestöissä avoimuuteen sitoutuneet, eivät halua kuitenkaan paljastaa, millä perusteella juuri perussuomalaisten raakagalluplukemat on julkaistu jopa vain puolitettuina, kun esimerkiksi Taloustutkimuksen demarien viimeisin raakagalluplukema 15 prosenttia on julkaistu korjattuna 17,9 prosenttina, samana kuin perussuomalaisten, vaikka näiden raakagalluplukema osoitti 24 prosenttia. PerusS-puolueen eduskuntaryhmä on jo nyt eduskunnan akateemisin ja kansanedustajaehdokkaissa on suhteessa vieläkin enemmän korkeasti koulutettuja uratohtoreita ja -professoreja, yritysjohtajia, eri alojen spesialisteja kansainvälisinkin meriitein. Miten he siis olisivat Kiemungin väittämiä märkäkorvia verrattuina demarien ay-aktiiveihin, suoriteportaan miehiin, SAK:n ja sen liittojen sponsoroimiin. Perustelut puuttuvat. Vaikea siis uskoa Kiemungin väittämään, että perussuomalaisista livahtaisi eduskuntaan vain parikymmentä yhteiskunnallisesti kokematonta, työelämän alimmilla portailla harjoitelleita. Ainakin MTV3:n uutisten 1.3.2011 julkaisemat, Uudenmaan perussuomalaisten todennäköisesti eduskuntaan nousevat 7 ehdokasta ovat netissä julkaistujen ansiolutteloidensakin perusteella hyvin vakuuttavia. Eikö olisi fiksumpaa esitellä eduskuntapuolueensa omia toweripyrkijöitä eikä mollata naapureita? Nyt viimeisenä yrityksenä mitätöidä tulevat vaalivoittajat on väittää puolueen kannattajien siirtyneen peiton alle nukkumaan ja jättävän vaalit väliin. Harhaista! Pitääpä kysyä vielä, että mille se Kiemungin väittämä perussuomalainen protesti oikein haisee?

  Vuonna 2014 muuten Euroopan unionin jäsenmaksut neuvotellaan uusiksi. Takuuvarmaa on, että Britannian suurmaanomistajille Thatcherin ajoista lähtien maksamaamme 74 miljoonan euron raippaveroa ei enää kyseisen vuoden budjetissamme nähdä, kiitos Soinin. Niin rajusti vuoden 2011 budjettikäsittelyssä määrärahan poistamisesta jo kiisteltiin. Tällä kertaa PerusS-puolue jäi yksin, vaan ei enää jatkossa.

 6. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Kiitos, Iisakki, kehuista!

  Mutta pääsi meistä sinne kuka hyvänsä – sinä tai minä taikka molemmat (mitä vilpittömästi toivon) – on meillä kaikilla uuden oppiminen edessä.

  Uskon, että kansanedustajan työ on niin paljon erilaista siihen verrattuna, mitä olemme tähän mennessä eläessämme tehneet, että nöyrällä asenteella se on aloitettava.

  Ei kun menestystä vaalitaistoon – tässä alkaa meidän jokaisen ehdokkaan oma tali-ihantalamme olemaan lähellä!

  Ismo

 7. Pakko hiukan puolustaa persuja.

  Vaikka heitä olen viime aikoina enempi kurmoottanut ja taidan vielä jatkossa tehdä parista asiasta kovalla kädellä näin. Kriittinen saa (pitää) olla mutta tulee osata olla myös tarvittaessa reilu! Nyt ajattelin yrittää olla tuota viimeistä.

  Perussuomalaiset olivat niin pitkään varsinaisesta ”asialinjastaan” hiljaa, että väki on myös omassa mielikuvituksessaan kehittänyt puolueen edustajille sanoja suuhun. Itse en ole tömännyt kuin Halla-Ahon ja jonkun Jamesin kohdalla rasistisiksi luettaviin juttuihin. En tosin ole heidän manifestejaan viitsinyt lukea sen tarkemmin joten se siitä. Pakko sanoa, etten ole käynyt toisten ehdokkaiden sivuja katselemassa sen jälkeen kun minut blokattiin KD:n facebook ryhmistä. Jokaisen kuitenkin tulee keskittyä enempi omaan ja mahdollisesti puolueiden linjauksiin, kuin muiden yksittäisten ehdokkaiden tekemisiin.

  En lähtisi kovin herkästi yleistämään kaikkia persuja rasisteiksi, enkä myöskään natsikortteja haluaisi kenenkään käyttävän. Turha loanheitto on syvältä – älylliselle veetuilulle ja suorasanaisuudelle nostan hattua!

  Ihan reilu ja asianmukainen persujen suhtautuminen maahanmuuttoon ja pakolaisiin ei ole mutta se on sitten aivan toinen tarina. Revitellään tästä sitten toisissa forumeissa.

  Itse toivon persuille hallitusvastuuta tulevalle kaudelle – siitä se sitten lähtee todellisuus paljastumaan.

  Onnea kaikille kampanjointiin.

  Marko Romppu Romppanen
  Riihimäki

 8. avatar Jaska sanoo:

  Kiemunki ei ole ymmärtänyt että protesti joka nyt kanavoituu persuille, aiheutuu juuri hänen kaltaisistaan, yhteiskuntannalisen kehityksen eriarvoistavaa ajavien poliitikkojen toimista. Julkisten palveluiden alasajo ja yksityistäminen kiihdyttää tätä kehitystä potenssiin 10. Vattenfall on tästä hyvä esimerkki – homma on karannut täysin käsisitä, ja näin tulee käymään myös muiden palveluiden kanssa.

  Kun erilaiset palveluja tarjoavat rahastusfirmat päästetään remmiin ja kuntapalvelut on ajettu alas, alkaa pien-ja keskituloisilla olla tukalat olot. Taannoisissa YLE -häme uutisissa Kiemunki todisteli kuinka kaupuki aikoo säilyttää valtaosan peruspalveluista omissa käsissään ja yksityinen tuotanto on tässä vain rinnalla. Tämähän ei todellakaan pidä paikkaansa. Ei voida millään puhua kunnan oman palvelutuotannon vahvasta selkärangasta, kun mm. vanhuspalvelu on jo nyt 60%:sti yksityisen hallussa.

  Tämä trendi koskee tietysti myös muita aloja – Kaurialan terveysasema ajettiin alas jo joitain vuosia sitten ja nyt on Idänpään ja Ojoisten vuoro. Elinkeinoelämälle tarjotaan nyt ruokaa vauvasta vaariin – mikään ei ole pyhää – kaikki on kaupan.

  Persut on POP sen tähden että homma on karannut demkokokeskustalta aika päivää sitten. Allaoleva on tuttua hyvin harkittua valtiomiehen tekstiä.
  ”ihmiset hakevat kanavaa haisevalle protestilleen”.
  Lyön muuten vetoa että Kiemunki ei pääse eduskuntaan

 9. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iisakki maalaa näkymän joka on kuin ”Rare Exports” elokuvasta.

  Ajattelemattomien ihmisten toimien seuraksena joukko alastomia, likaisia, mistään mitään ymmärtämättömiä, vaistojensa varassa mamujen lihaa himoavia örkkejä pääsee ihmisten ilmoille, ja vielä suoraan vallan olohuoneeseen parhaalle sohvalle.

  Onneksi örkkijoukossa on Ismon kaltaisia yksilöitä, joiden toiseus ei ole edennyt vielä kriittisen rajan yli. Ystävällisen rauhoittavilla, yksinkertaisilla sanoilla voi yhä yrittää kommunikoida, ja siten ehkä saada kontaktin koko ryhmään ja tilanteen lopulta hallintaan. Kokeneempien ja ymmärtäväisten edustajasetien ja -tätien holhouksessa örkit saadaan lopulta opetettua olemaan paskomatta matolle, ja pysymään hiljaa asioista joista eivät mitään voi ymmärtää.

  Puoluekannasta riippumatta, normaalin empatiatason omaavan henkilön primitiivireaktio Iisakin primitiivikirjoitukseen haisevista protesteista on äänestää perussuomalaisia ihan vain jo senkin takia, että saisi näiden nykyisten päättäjien jakamattoman huomion edes hetkeksi. Tässä tilanteessa Ranskassa mennään kadulle, kivitetään poliisivoimia, ja poltetaan autoja. Suomalaiset näyttäisivät menevän uurnille ja äänestävän jotain aivan muuta (mm. sen Ranskassa kivitettäksi joutavan poliisin eduskuntaan).

  Sosiaalidemokraatti Kiemungin suhtautumisesta demokratian toimintaan saa hiukan sellaisen kuvan, että Ranskan toimintamalli olisi helpompi käsitellä ja käsittää. Olisiko baarissa suu vaahdossa silmille tulevat mukavampi vesitykittää kuin yrittää ymmärtää, mikä $%^&* senkin nenään oli mennyt jos kohta ilmaisu ei ollutkaan eksakti ja todistettavissa.

 10. Terve,

  Kari ampuu tapansa mukaan yli ihan huolella ja tulkitsee omiaan. Populistien vaalivoitto kuuluu normaaliin poliittiseen sykliin, ja on upeaa jos protesti purkautuu vain uurnilla. Mutta yhtä varmasti persutkin törmäävät todellisuuteen ja ilmiö kuihtuu vain palatakseen viimeistään parin vuosikymmenen päästä. Toki oikeistopopulismi on pysyvä ilmiö Euroopanlaajuisesti, mutta kausivaihtelut ovat erittäin suuria. Erilaisia tonyhalmeita ja haidereita tulee ja menee.

  En pystyisi ymmärtämään tai käsittelemään ”Ranskan toimintamallia”, ja on pakko myöntää, että nettiterrori ja tarkoituksellinen valheiden levittäminen ja silkka propagandakin tökkivät ja kuvottavat. Kasvokkain ihmisten kanssa on kuitenkin tullut edelleen pääsääntöisesti ihan mukavasti toimeen. Olen kohta vuosikymmenen jakanut jakamatonta huomiotani lähiöpubeissa ja keskustelupalstoilla ns. normaalien kansalaisten kanssa, joten luulisin jotain tietäväni myös ”kansan” tunnoista. Kari ja Jaska yrittävät maalailla kuvaa jossain kultatuolissa istuvassa despootista, joka sortaa alamaisiaan ihan vain huvikseen. No, sopiihan sekin populistiseen retoriikkaan kuin nenä päähän.

  Mun mielestä on järkevämpää suhtautua politiikkaankin enemmän järjellä kuin tunteella, mieluummin pragmaattisesti kuin paatoksella.

  Tästä vaikka esimerkkinä tuo Jaskan mainitsema ”vanhuspalvelu”. Hämeenlinnan kaupunki (ja muutkin kunnat) on jo vuosikymmeniä ostanut asumispalveluita yksityisiltä tuottajilta, joista osa on erilaisia säätiöitä ja non-profit-organisaatioita. Kokemukset vanhusten ja palvelut ostavan kunnan kannalta ovat olleet positiivisia. Erilaisia toimijoita, tuottajia ja paikkoja on kymmeniä ja markkinat toimivat. Joukkoon mahtuu jopa yksi pörssiyhtiö. Jos jonkun palvelu tökkii tai osoittautuu kalliiksi/huonoksi, kaupunki ei ole tämän armoilla (samalla lailla kuin esimerkiksi keikkalääkärifirmojen suhteen, joista eroon pääsemistä ajan kaikin voimin shp:ssä ja kaupungin palveluissa). Omassa tuotannossa (laitoshoito, tehostettu palveluasuminen) on varsin vahva selkänoja ja omaa tuotantoa on mahdollista myös aina lisätä. Mutta hankalampi purkaa tai muuttaa rakennetta.

  Ongelmia on aina, mutta asiat ovat vertailujen ja kyselyiden mukaan menneet huomattavasti parempaan suuntaan sinä aikana, mitä minä valtuustossa olen vaikuttanut. Kaupunki vastaa siitä, että jokainen vanhus saa tasapuolisesti hyvää hoitoa. Perustan ideologiani siihen, en tapaan, jolla asia on organisoitu.

 11. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Hmm, katsotaanpas sitä huolella yli ampumista…

  ”Mutta yhtä varmasti persutkin törmäävät todellisuuteen ja ilmiö kuihtuu vain palatakseen viimeistään parin vuosikymmenen päästä. Toki oikeistopopulismi on pysyvä ilmiö Euroopanlaajuisesti, mutta kausivaihtelut ovat erittäin suuria. Erilaisia tonyhalmeita ja haidereita tulee ja menee.”

  Todellisuuteen?! Todellisuudessa on virhe kuvitella, että tulevaisuus muistuttaa menneisyyttä.

  ”Eräs etäisesti tuttu täti tuli muutamassa promillessa selittämään, kuinka hän on tarkkaillut naapurirappuunsa muuttanutta romanialaista naista… Kun juttu eteni, kävi selväksi, kuinka tädin tarkkailu oli niin aukotonta. Hän oli ollut jo pitkään työttömänä, joten aikaa piisasi.”

  Näin Iisakki arvotti etäisesti tutun tädin (siis naispuolisen ihmisen joka ei varmaankaan ollut Iisakin täti) ja hänen tilanteensa, sekä profiloi perussuomalaisten kannattajan. Välit täteihin tuskin tällä kirjoituksella lähenevät… Kansanedustajehdokas Kiemungin kutsu kansalaisille: tuu jutteleen, niin räävin sut ja sun juttus blogissani…

  ”…ihmiset hakevat kanavaa haisevalle protestilleen ja persut ovat nyt valikoituneet väyläksi. Äänestyskopilla porukka kuitenkin pysähtyy pohtimaan, ettei halua valtaan ihan pöhköimmästä päästä olevia ehdokkaita.”

  Näin arvotettiin ihmisten turhautuneisuus, sekä ko. ihmisten kannattaman puolueen asettamat ehdokkaat. Sovitaan Iisakki nyt sitten etukäteen niin, että ne valitsematta jäävät ovat pöhköjä?

  ”Sinä sieltä valikoidut, ilman että täytyy tehdä paljon mitään. Mutta niinhän se on, että urheilussa ja politiikassa on tärkeintä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.”

  Ismo, mahdoit tuntea itsesi imarrelluksi – sinut luokiteltiin pöhköjen joukossa vähiten fanaattiseksi, jonka ainoa meriitti on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jos tulet valituksi, se johtuu tästä kontrastista, ei ansioistasi. Ehkä ennemmin ottaisi Iisakin haukut kuin kehut…

  ”…yhtäkkiä Arkadianmäelle pullahtaa parikymmentä kohtuullisen märkäkorvaista (enkä puhu iästä) edustajaa… Mitä meinaatte tehdä vaalivoitollanne?”

  Miten Kiemungin korvat olisivat eduskunnassa sen kuivemmat kuin vaikka oikeustieteen professorilla, kauppatieteiden tohtorilla tai kommodorillla (tai lähi- tai perushoitajalla, tai poliisilla tai komisariolla)? Ja mitäs valtapuolueet ovat vaalivoitoillaan tehneet?

  Täällä USA:ssa on hyvä sanonta joka sopii valtapuolueisiin iskeneeseen ummetukseen:

  Poop, or get of the pot!
  (Kaki, tai pois potalta!)

 12. avatar etäisesti tuttu täti Tervakoskelta sanoo:

  Kuules armoitettu Iisakki, me ollaan kyllä sun plokis luettu ja arvaas ketä ei takuulla äänestetä.

 13. No heippa täti tai kuka nyt oletkaan,

  Olen kuules ihan samaa mieltä, että minua ei todellakaan kannata äänestää, jos kokee perusteetonta muukalaisvihaa tai muunlaista ahdasmielisyyttä. Siinä tulisi vain isoja pettymyksiä.

  Mä olen ylipäätään perustanut tämän poliittisen (ja kaiken muunkin) toimintani siihen, etten tarkoituksellisesti mielistelisi yhtään ketään. Ihan varmasti toreilta löytyy tusinoittain poliitikkoja, joilla vastaus muotoutuu ja vaihtuu aina kysyjän mukaan. Mulle itsekunnioitus on ainakin toistaiseksi ollut tärkeämpää kuin huoraaminen äänten perässä. Jos tällä tyylillä ei pärjää, niin sitten ei.

  Mutta toki saa tulla juttelemaan, väittelemään ja olemaan eri mieltä, eikä tarvitse pelätä, että kenenkään perusäänestäjän juttuja ”räävin” tunnistettavasti missään. Kerron kyllä suoraan kasvokkain, mitä mieltä olen. On tässä kai silti oikeus kertoa havaintojaan ulkoisestakin todellisuudesta? Näytti Jörn Donnerkin laukovan vähän samaan tyyliin… Hieno mies edelleen, olen joskus eurovaaleissa äänestänyt.

  Ja Kari,

  Politiikka ei ole tohtorointia, poliisina olemista tai lähihoitamista. Tämä on ihan oma taiteenlajinsa, johon voi pätevöityä monelta eri alalta. Eikä ole koulutuksesta kiinni. Mutta aniharva pystyy toimimaan eduskunnassa kovin tehokkaasti, jos tulee mukaan ihan kylmiltään, ilman aiempaa kokemusta esimerkiksi kunnnallispolitiikasta tai muusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja vastuusta. Mä olen nyt vuosikymmenen harjoitellut käytännössä, perehtynyt asioihin, tehnyt tutkinnonkin (jonka anti oli kyllä kohtuullisen vaatimaton) ja olen vasta tien alkupäässä. Vähintään sama pätee Ismoon, saatikka sitten moneen muuhun ehdokkaaseen. Tietysti on tärkeintä, jos on kunnossa edellytykset asioiden oppimiseen, mutta kyllä se mulla ainakin särähtää korvaan, kun niin monet persuehdokkaat vastaavat kategorisesti ihmisten kysymyksiin – toki rehellisesti Soinin opettamalla mantralla – ”etteivät tiedä, mutta ottavat kyllä selvää”. Jotain olisi hyvä tietää jo lähtiessä, muuten menee koko aika opetteluun.

 14. avatar etäisesti tuttu täti Tervakoskelta sanoo:

  Kirjoitat:

  ”eikä tarvitse pelätä, että kenenkään perusäänestäjän juttuja ”räävin” tunnistettavasti missään”.

  Voisitko ystävällisesti kertoa, millainen on tuo ”perusäänestäjä”, jonka ei tarvitse pelätä tulevansa verbaaliakrobaattisesti raiskatuksi sinut vahingossa kohdatessaan.

 15. avatar Heikki Notko sanoo:

  Kiitos Iisakki, joskus räväköistä, mutta asiallisista kommenteistasi, vastauksistasi ja kirjoittelusta! Oli ilo tavata Sinut Perjantaina, siellä demarien vaaliteltalla. Annoit aikaasi, kiireettömästi ja vastasit asiallisiin kysymyksiini, asiallisesti perusteellisesti ja perustellen. Sain vastauksen sekä tietoa moniin minua askarruttaneisiin kysymyksiin, joihin en olisi muuten rehellistä tietoa saanut! Nyt tiedän paremmin missä mennään ja mihin kategoriaan kukakin tyyppi kuuluu. Sain myös arvokasta tietoa monen asian ja niihin liittyvien henkilöiden taustoista. Nyt osaan asettaa ne oikeaan lokeroon ja suhtautua sen vaatimalla mentaliteetilla. Jo muinaiset roomalaiset totesivat, että ymmärtääkseen nykyisyyden on hyvä tietää asioiden menneisyys. Ja jos tiedät vain yhden totuuden, et tiedä totuutta lainkaan! Me olemmekin puolisoni kanssa aktiiveja, käymme seuraamassa valtuuston kokouksia säännöllisesti, jo useamman vuoden ajan. Meille on tullut vuosien varrella useita valtuutettuja ysäviksi, yli puoluerajojen. Kenenkään emme ole koskaan kuulleet moittivan tai arvostelevan sinua, ei myöskään valtuustosalin ulkopuolella. Emme myöskään ”Toriparlamentissa”. Tsemppiä ja menestystä sinulle. Jatka samoin valitsemalasi linjalla ja tiellä!

 16. avatar Jur.kand. sanoo:

  Vuoden 2007 vaalien alla yritin kohteliaana virkamiesseniorina tervehtiä oikein kädestä ilman leimautumisen pelkoa ehdokas Kiemunkia. Jossain seuraavassa kolumnissa hän paheksui jonkun vanhan rouvan turkkeineen lähennelleen häntä. Nyt aion pitää etäisyyttä. Voihan kannatuskäyriä seurata netistäkin.
  Perussuomalaisten osalta raakadatat osoittavat jopa johtoa koko maassa. Niinpä tilanteen outoudesta johtuen tutkimuslaitokset vetävät ne alas eri hämäräperusteilla, jopa puoleen, vaalien aikaiseen nukkumisalttiuteenkin vedoten. Kukaan ei siis tällä hetkellä puolueiden ja ns. Etelän median sisäpiirejä ehkä lukuunnottamatta tiedä todellisia kannatuslukuja.

  Televisiouutisissa pari viikkoa takaperin (Yle tai MTV3) kokoomuksen kannatuksen laskun jo ehkä pysähtyessä, kiitos myös näinä päivinä onnistunutta julkisuutta saaneen Jyrki Kataisen ikioman Helsinki Summitin, ne neljä kansanedustajapaikkaa kuten edellisessä eduskunnassakin lienevät jo taskussa, mutta keskusta saanee enää 3 paikkaa. Kiviniemeä ei enää pelasta muu kuin vierailu Afganistanissa hallituksen sponsoroimien joukkojemme luona. Merkelkin vieraili taannoin Afganistanissa pääministerinä.
  Demarien pitkään ennustetusta savupiipputeollisuuden ulkomaille mukanaan viemästä kannatusvajeesta huolimatta puolueen arvioitiin kyseisessä ennusteessa säilyttävän nykyiset kolme kansanedustajaansa, myös kristillisdemokraatit puheenjohtajansa, vaan vihreiden kansanedustajuus täällä horjuu. Siis keskustavihreät-cityvihreät akselilta ne perussuomalaiset napannevat ne kaksi uutta kansanedustajaansa. Ennakkoäänestyksen alkuun on enää vaivaiset 31 päivää, joten vaalikuumeen olisi jo aika nousta.

 17. avatar etäisesti tuttu täti Tervakoskelta sanoo:

  Sydämelliset kiitokset Heikki Notkolle koko viikon makoisimmista nauruista!

 18. Terve ”täti”,

  Vastaus kysymykseesi: ihan kuka tahansa, joka ei halua tai ei ole esiintynyt nimellään politiikassa tai vaikuta yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa.

  Uskon esimerkiksi tietäväni Jur.kand.:n henkilöllisyyden, mutta ei minulla tietenkään ole tarvetta ”raiskata” tai ”rääpiä” hänen kommenttejaan tai liittää niitä hänen oikeaan nimeensä. Vaikka en tietääkseni ole koskaan kirjoittanut kolumnia tai mitään muutakaan hänen lähestymisestään. Olisi todella mukavaa nähdä sellainen teksti ko. väitteen tueksi?

  Ja Heikki,

  kiitos itsellesi. Mutta kyllä minulla varmaan haukkujia ja kritisoijiakin riittää… Kuten huomaa vaikka näiltä nettipalstoilta. Mutta sekin on ihan ok, ei tässä kaikkia pidäkään miellyttää. Tai se vasta häpeällistä olisikin.

 19. avatar Hoitaja sanoo:

  Haluaisin kommentoida tuota vaippa-asiaa. Työskentelen kaupungin vanhainkodissa (siksi en nyt laita nimeäni tähän). Mutta asiaan. Meillä ei lääkitä vanhuksia vuodepotilaiksi, vuodepotilaana he ovat siksi, että ovat väsyneitä ja niin vanhoja etteivät jaksa esim. enää istua. Koskaan minulle ei työnantajan taholta ole annettu määryksiä montako vaippaa/asukas saan käyttää. Myöskään unilääkkeitä ei käytetä kenelläkään automaattisesti vain vaan tarvittaessa ja mikäli asukas sitä pyytää. Usein yleisönosastoilla kirjoitellaan myös siitä kuinka vanhukset eivät saa riittävästi ruokaa. Tämäkin on pötypuhetta. Ruokaa tarjotaan viisi kertaa päivässä.Ja jääkaapissa on aina jotakin välipalaa. Ongelmana on se, että joskus vanhus yksinkertaisesti kieltäytyy syömästä. Minun moraalini hoitajana ei anna myöten syöttää ketään väkisin. En halua, että käsiini kukaan tukehtuu ja kuolee. Olen ollut alalla kohta 11 vuotta ja voin sanoa, että hoidon laatu on parantunut hurjaa vauhtia. On käytettävissä fysioterapeutit, virikeohjaajat, vapaaehtoistyöntekijät yms. Lisäksi saan koulutusta ja erilaisten projektien kautta saan olla kehittämässä hoitotyötä asukkaiden hyväksi. Vaippa-, ruoka- ja lääkitysongelmat varmasti nousevat pintaan sellaisilla omaisilla jotka eivät itse voi tai halua olla omaisensa arjessa mukana. Syytöksillä rauhoitetaan mahdollisesti omaa huonoa omaatuntoa kun on ”joutunut laittamaan omaisensa laitokseen.” Jos jonkin ongelman nostaisin esiin vanhustenhoidossa se kohdistuisi yksityisiin mm. pörssiyhtiöiden ylläpitämiin hoitopaikkoihin. Siellä henkilökunta ei voi hyvin ja se varmasti heijastuu myös hoidettaviin. Lienee myös niin, että palvelun ostaja ei riittävästi valvo kyseisiä paikkoja. Alan työntekijänä voin sanoa, että jos jokin yksikkö jatkuvasti hakee työntekijöitä kertoo se siitä, että kaikki palikat eivät ole kohdallaan vaan jokin mättää, pahasti. Itse olen ylpeä työpaikastani ja työkavereistani ja hoidon laadusta……. lisää käsipareja kylläkin kaipaisin. 🙂 Ja tietysti toivon sen mitoituksen määrittelyn siihen vanhuspalvelulakiin.

 20. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Hoitajalle ja Iisakille!
  Tässä kaupungissa demarit ovat hukanneet periaatteensa ollessaan yhteistyössä kokoomuksen kanssa. Tietysti kepusta voi sanoa samaa jossain mielessä valtakunnan tasolla.
  Yksityistämisessä työntekijät joutuvat esim. vanhusten hoivassa sen tosiasian eteen, että tässä tehdään töitä kasvottoman pörssiyhtiön osinkotuoton kasvattamiseksi. Kun tehdään tehostamistoimenpiteitä, motivaatio työntekijöillä yleensä laskee. Kunnallista puolta on moitittu taloudellisesti tehottomaksi, mutta uskallan väittää, että se on laadullisesti parempi. Kumpi sitten on parempi: eurot vai hoivan laatu?
  Osuustoiminta ei ole kunnallista, mutta on niillä jotain yhteistäkin eli voitot pidetään talossa eikä niitä jaeta maailmalle. Paikallisen osuuspankin työntekijöille olen todennut heidän kuukausitavoitteestaan, että yrityksen pitää tuottaa voittoa. Osuustoiminnassa voitto jää taloon ja kaikille riittää enemmän happea: asiakkaille, työntekijöille ja osuuskunnan jäsenille. Surkuttelen Sampo-pankin työntekijöitä, joiden ponnistelut töissä valuvat Nallen osinkoihin.
  Vaalien alla on hyvä keskustella aatteista. Ehkä niistä pitäisi jutella vaalien välilläkin. Keskustalaista kevättä t. Hessu K.

 21. avatar Hoitaja sanoo:

  Mielestäni motivaatio laskee noissa yksityisissä hoivapalveluyrityksissä (myöskin yksityisissä lääkärikeskuksissa) siksi, että siellä ei edes yritetä noudattaa työehtosopimuksia. Olen itse työskennellyt yksityissektorilla ja siellä ”näytellään tietämätöntä”. Tietoa tes-asioista on, mutta jos vaan jotenkin voidaan työntekijää vedättää alle sopimusten, se tehdään. Toki yksityissektori palkitsee työntekijöitään esim. tulospalkalla mutta mielestäni kerran vuodessa saatu palkanlisä ei korvaa sitä että työpaikoilla on työhyvinvointiasiat rempallaan. Miten yritys, jonka työntekijät voivat huonosti, voi tarjota laadukasta hoitoa kenellekkään? Tästä syystä haluaisinkin, että kaupunki ostaessaan palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta valvoisi laadun lisäksi myös työhyvinvointia, työntekijöiden vaihtuvuutta yms. asioita edes jollakin tasolla. Tiedän, että työsopimusasioihin ostaja ei voi vaikuttaa mutta yleisellä tasolla ehkä kannattaisi tarkastella tällaisiakin asioita.

 22. Terve Hoitaja,

  ja anteeksi, etten ole ehtinyt kommentoida. Mutta todella mukavaa lukea vaihteeksi tolkullisia ja tasapainoisia ajatuksia, joiden sisältö vastaa omienkin silmien havaintoja. Ongelmia taatusti riittää, mutta myös kehitystä tapahtuu – mikä jää lähes poikkeuksetta huomiotta julkisessa keskustelussa vanhustenhoidosta. Oletko koskaan ajatellut kirjoittaa omista näkemyksistäsi yleisönosastoon? 😉

  Yksityisistä palveluntarjoajista sen verran, että periaatteessa heitä kyllä valvotaan enemmänkin kuin kaupungin omaa toimintaa. Tämän on todennut mm. Valvira selvityksissään. Aluehallintoviraston astetta tiukemman valvonnan lisäksi myös tilaaja valvoo sopimusten toteutumista. Näihin päiviin asti tämä toinen elementti on puuttunut kunnan omien yksiköiden valvonnasta.

  Ja kyllä tietääkseni tilaajan päässä on havaittu esimerkiksi henkilökunnan vaihtuvuuteen liittyvät ongelmat eräässä yksityisessä hoitokodissa. Jos ja kun kaupunki saa kotihoitoansa vahvistettua, ostopaikoista voidaan ajan mittaan luopua ja luonnollisesti silloin huonommin toimivat yksityiset yksiköt jäävät vaille asiakkaita. Se on heidän liiketoimintariskinsä, mikä saattaa realisoitua nopeammin kuin arvataankaan.

 23. avatar Hoitaja sanoo:

  Terve Iisakki ja kiitos kommentistasi.
  Hyvä, että teillä on kuin onkin tiedossa tuo henkilökunnan vaihtuvuuteen liittyvä asia.
  Mielenkiintoista oli muuten lukea HäSa:n yleisöosastolta kritiikkiä vanhainkotien asiakaskyselystä. Kuten itsekin totesit on kummallista, että hyvää tulosta on niin vaikea myöntää ja ymmärtää. Aina esille nousevat todellakin vaan ne huonot kokemukset. Harvoinhan kukaan lehtienpalstoilla kiittelee hoitohenkilökuntaa (paitsi joskus kuolinilmoituksessa) vaan yleensä otsikot ja mielipidekirjoitukset käsittelevät niitä negatiivisia tapauksia. Kuinka moni negatiiviseen kritikkiin taipuva tietää todella vanhainkodin arjesta yhtään mitään. Omassa työpaikassani on omaisyhteistyössä tehty valtavasti työtä ja tehdään edelleen. Se olisi omaisten väylä vaikuttaa, mutta harvahan sinne vaivautuu. Ja luulen, että nämä suurimmat valittajat ovat juuri niitä jotka eivät tällaiseen toimintaan osallistu. Helpompi on valittaa kun tehdä asialle mitään.
  Samalla fiiliksellä suhtaudutaan esim. äänestämiseen. Kauheasti valitetaan ja samassa lauseessa todetaan, että en aio äänestää. Asiat eivät vaan muutu tuolla asenteella!

 24. avatar Kuntalainen sanoo:

  Pätevää asiaa Hoitajalta. Siitä tulikin mieleeni nämä lomautusasiat.

  Mikä on mielipiteesi kaupungin työntekijöiden lomauttamisesta nyt, kun asiaan on jo saatu hieman ajallista perspektiiviä? Mikä oli mielipiteesi asiasta siloin, kun päätöksiä tehtiin?

  Ilmeisesti säästöt jäivät ainakin minimaalisiksi. Huonoja esimerkkejä lomautuksista oli jo saatu, ainakin Kuopiossa syntynyt sekamelska oli siinä vaiheessa hyvin tiedossa, kun Hämeenlinnassa vastaaviin päätöksiin päädyttiin. Itse olen tiestysti opettajana puolueellinen asian kommentoinnissa. Satuin kuitenkin näkemään lomautusten vaikutukset ”kenttätasolla”, ja vieläkin on p:n maku suussa. Opettajien lomautukset aiheuttivat koulujen toiminnassa paljon muitakin negatiivisia seurauksia kuin opettajien poissaolo koulusta. Kaverini (pätevä miesopettaja) karkasikin naapurikuntaan töihin ja tuskin oli ainoa, joka pakeni tätä jatkuvaa sekoilua, joka kaupungin opetustoimessa tuntuu vallitsevan.

 25. avatar Antti sanoo:

  Nimim. Kuntalainen on hyvällä asialla. Kyllähän lomautuksilla hieman säästettiin mutta se että työntekijät ovat peijakkaan tyytymättömiä, palvelutaso kärsi aika reippaasti jne. niin aika onnettomasti pakkaselle taitaa mennä lomautuksen kokonaissaldo. Vähän välillä tuntuu että kiinnostaako peruspalvelujen laatu oikein ketään.

  Mutta hei, Mäkelän Mikan joukoille iso plussa viime vuodesta ja hyvästä ”tuloksesta”. Opetus- sekä kulttuuripalvelut ovat tässä kaupungissa olosuhteisiin nähden hyvällä tolalla eli ainakin palvelutuotannon väki osaa hommansa ja hyvin. Toivoisi vaan että sinne enemmän nappulaa suotaisiin käyttöön kaikkien puolivillaisten rakennus- ja investointiproggisten sijaan. Parilla miljoonalla meinaan tekisi aika paljon opetuspalveluissa ja se olisi sitten aito sijoitus tulevaan.

  A

 26. avatar iisakki sanoo:

  Terve,

  ja sorry, etten ole ehtinyt aiemmin vastaamaan.

  Toin esiin mielipiteeni lomautuksista viime vuoden viimeisessä valtuustossa, ja aiheesta käytiin sitten vähän debattia HäSan sivuilla. Lomautuksiin mentiin, kun talouden tilanne näytti 2009 syksyllä todellä epätoivoisen synkältä. Demarit asettivat asialle silloin paljon varauksia, jotka valitettavasti käytännössä kaikki myös toteutuivat.

  Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta rehellistä on myös myös myöntää, että lomautuksilla ei saatu läheskään tavoiteltuja säästöjä. Niitä kertyi lopulta nimellisesti 2 miljoonaa euroa, kun viittä lähdettiin tavoittelemaan. Todellisuudessa luvusta täytyy laskea heti noin neljännes-viidennes pois, jotka olisivat palautuneet verotuloina kaupungille. Lisäksi menetimme työllistämisrahoja, kustannuksia kasautui muille momenteille (esim. yhteispäivystys) ja lomautusten suunnitteluun käytettiin mielettömästi resurssia. Arvioisin, että tappiolle jäätiin ja rankasti. Eli lomautukset olivat virhe, kuten jo valtuustossa totesin.

  Toisaalta voi ajatella, että varmasti myös henkilöstön keskuuteen syntyi kriisitietoisuutta, kun näinkin rankkoja ratkaisuja oltiin valmiita tekemään. Ennen lomautuksia henkilöstöjärjestöiltä tulleet säästöesitykset olivat lähinnä tasoa jätetään pikkujoulut pitämättä tai vähennetään vessapaperin käyttöä…

  Mutta kriisitietoisuuden lisääntymisen vastapainona varmaan esiintyi myös ns. italialaista lakkoilua, mikä johtui suivaantumisesta työnantajan toimiin.

  Eli tosi huono juttu kokonaisuudessaan. Jos nyt olisimme samassa tilanteessa, demarit takuulla olisivat vastustaneet lomautuksia. Tosin muut olisivat ajaneet ne läpi ilman meitä silloinkin.

 27. avatar Kuntalainen sanoo:

  Kiitokset selkeästä vastauksesta. Nopeaa kommentointia tuskin voi vaalikiireiden keskellä edes odottaa…

  Tsempit jatkoon!

 28. avatar Jur.kand. sanoo:

  SAK:n ”koraanikoulut” tyhmistävät

  Vaalien alla, nyt kun mummojen, pappojen ja mökkiharavoijien suosiman, kolmasosan äänistä kahmaisevan ennakkoäänestyksen alkaminen on enää 12 päivän päässä, on kauhisteltu tutkimusta, jonka mukaan tuskin puoletkaan kansasta tietää hallituksessa olevien puolueiden nimet. Tositsunamin pyyhkäistyä viime kuukausina kansakunnan mielipideilmaston yli, on lapsellista syyttää tuloksesta eduskunnan akateemisimman puolueen, perussuomalaisten, äänestäjätolvanoita, jotka sentään lienevät ihan itsellisiä, mihinkään ylhäältä johdettuun kansanliikkeesseen osallisia, jopa päivittäin maaseutuperinteen mukaisesti laatusanomalehtensä lukevia.

  Luokaamme katse näinä päivinä työmaiden pukutiloihin, työmaakuppiloihin, joissa kentälle päästeyt SAK-mullahit, jopa median mukaan Sveitsin pankkeihin sijoitettujen ay-jäsenmaksumiljardien turvin, hoitavat vaalien alla yhteiskunnallista, s.o. SAK:n etujen mukaista vaalivalistusta. Johan Lauri Lyly antoi päivälehdissä julistuksensa, ja tuoreella ministerintittelillä ylpeilevä parlamentaarikkokandi Lauri Ihalainen patsastelee vaalikentillä. Pitäisikö agitaattorien yhteiskunnallista tietoutta lisätä, SAK, jotta kansa, ennen kaikkea nuorempi polvi sorvien ääressä valistuisi tietämään eron edes parlamentin hallitusvallan ja opposition välillä?

Jätä kommentti

css.php