Taitettu indeksi kääntymässä eläkeläisten eduksi

Yksi asia ei ole sitten viime vaalien muuttunut: vaaliteltoilla eläkeläisten tunteita kuumentaa niin sanottu taitettu indeksi.

Eläkkeitä on tarkistettu vuodesta 1996 lähtien indeksillä, jossa kuluttajahintojen muutoksen paino indeksissä on 80 prosenttia ja yleisen ansiotason nousu 20 prosenttia. Kulunut vuosikymmen on ollut erittäin merkittävien palkankorotusten aikakautta, joten eläkeläisten suhteellinen ostovoima on koko ajan jäänyt jälkeen palkansaajista.

Eläkeläiset ovat ymmärrettävästi vaatineet paluuta puoliväli-indeksiin, jossa hintojen ja ansiotason kehitystä painotetaan molempia 50-prosenttisesti. Kulloisetkin hallituspuolueet ovat olleet kuuroja eläkeläisten vaatimuksille, koska eläkeasiantuntijoiden mukaan eläkevarojen tuotto ei riittäisi kattamaan puoliväli-indeksillä syntyviä korotuksia. Seurauksena olisi palkansaajien ja työnantajien työeläkemaksujen suuri korotus.

Taitettua indeksiä on perusteltu myös ikäpolvien välisen eläkerasituksen tasaajana. Nuoremmat ja yhä pienemmät ikäluokat joutuisivat maksamaan palkastaan suhteessa yhä suurempaa eläkemaksua, jotta suurten ikäluokkien eläkkeet pystyttäisiin maksamaan.

Tulevalla vaalikaudella eläkeläisillä on kuitenkin ihan uudenlaista toivoa saada vaatimuksensa lävitse, hallituskoalitioon katsomatta. Kuluttajahinnat ovat nimittäin lähteneet suorastaan räjähdysmäiseen nousuun. Pelkästään kuluvan vuoden tammikuusta helmikuuhun hinnat nousivat 0,6 prosenttia. Eniten ovat nousseet öljyn ja ruoan hinta sekä asuminen, lämmitys ja valaistus sähkön hinnan myötä. Nousut ovat vuodessa olleet jopa yli 6 prosentin luokkaa.

Nostradamusta ei tarvita ennustamaan, että tulevalla vaalikaudella palkankorotuslinja jää pakostikin maltilliseksi, jos maa aiotaan nostaa taas jaloilleen. Samaan aikaan useat puolueet ovat ratkaisuillaan korottamassa vielä merkittävästi lisää arvonlisäveroja ja energian hintaa.

Eläkeläisten kannattaakin varoa, mitä toivovat. Hallitus voi hyvinkin huijata taas ja palauttaa nykytilanteessa halvemmaksi tulevan puoliväli-indeksin.

Kommentti artikkeliin “Taitettu indeksi kääntymässä eläkeläisten eduksi”
  1. Sami Varsell sanoo:

    Aika epätodennäköistä on, että työtätekevät tyytyvät miinusmerkkiseen ostovoiman kehitykseen seraavallakaan vaalikaudella. Nyt tosin on uhkana, että ostovoiman kehitys käväisee pakkasen puolella joillakin aloilla, mutta asia korjattaneen seuraavalla neuvottelukierroksella.

    Kyllä se olisi syytä siirtyä eläkkeissä puoliväli-indeksiin, jottei eläkkeet jäisi pahasti jälkeen yleisestä ostovoiman kehityksestä.

Jätä kommentti

css.php