Ventti

Kilin kolin. Sellainen herätysääni tuli puhelimesta, kun arki koitti vaalien jälkeen. Tässä sitä nyt ihmetellään työpaikalla, että mitäköhän sitä tekisi. Olo on jokseenkin ontto, mutta levollinen – voi tosin johtua siitä, että väsyttää aivan helkutisti 🙂

Ventti olo monella lailla siis. 

Enkä ala kieltämään, etteikö se vitutuskin voi sieltä vielä tulla. 21 ääntä kansanedustajan paikkaan on kuitenkin aika legendaarisen vähän. Harvemmin 5164 äänellä ei mennä läpi. Tuttu huomautti, että demarien eduskuntaryhmässä istuu tusina edustajaa pienemmällä äänimäärällä ja koko eduskunnassa kaiketi useita kymmeniä.

Tuloksen lopulta ratkettua ei kuitenkaan harmittanut, tavallaan oli jopa vapautunut olo – loppu oli nimittäin kuin jännityselokuvista ja tunnelma kuin Stanley Cupin 7. pelin jatkoajalla. Sen kokemuksen, fiiliksen ja jopa tappion takia kannatti panostaa ja kokeilla. Koskaan ei olisi saanut tietää miten käy, jos ei olisi uskaltanut yrittää ja laittaa itseään likoon.

Uskoisin osaavani jo hävitä, koska olen ottanut elämältä turpiin isommissakin asioissa. Tällä kertaa, näillä resursseilla ja tällä tekemisellä ei vain riittänyt. Jossittelu on totaalisen turhaa. Mielestäni kampanja oli itseni näköinen ja erilainen, eikä se muunlainen voikaan olla. Analyysimme vaalitilanteesta oli nähdäksen oikea, mutta tavoitteet jäivät saavuttamatta Lahdesta ja Riihimäeltä, mistä tuloksia pääasiassa haettiin. Forssasta en mitään odottanutkaan, joten sinne ei paljon mitään panostettukaan. Kotiseudulla äänimäärät taas olivat niin tapissa kuin ne inhimillisesti ottaen voivat olla – homma meni yli kaikkien odotusten, eikä kunnallispoliittisesti vaikea valtuustokausi verottanut äänimääriä, vaan päinvastoin.

Se on mukavaa, että siellä missä mies tunnetaan ja ajatukset tiedetään, myös arvostetaan. Toki myös vihataan, mutta sekin on ihan myönteinen ilmiö. Turhia ei edes jakseta inhoa. Ongelma oli, etten ilmeisesti pystynyt herättämään vastaavia tunteita muilla kaupunkiseuduilla, missä voisi olla potentiaalista ”markkinaa” kaltaiselleni liberaalille ja uudistushenkiselle demariehdokkaalle.

Tämä on klisee, mutta tukijoukkojen puolesta harmittaa. Pettymys on ollut monelle iso. Mutta tarkistuslaskentaankaan ei kannata toivoa asettaa. Todennäköistä on, ettei 21 äänen heittoa tule, eikä syy löydy myöskään ykkösten ja seiskojen sekoamisesta. Kovin realistista ei ole myöskään odottaa, että paikka aukeaisi kesken kauden – Skinnarikin on ihan hyvässä fyysisessä kondiksessa, kun miestä kentillä katseli vipeltämässä paikasta toiseen 🙂

Toivoin vaaleista jonkinlaista vedenjakajaa omalle elämälle ja ”poliittiselle uralle”. Tulosta, josta olisi helppo vetää johtopäätökset ja miettiä tulevaisuutta sen mukaan: joko politiikkaa tai journalismia. Se ei toteutunut, vaan jäin edelleen lievään limboon. Siis suomeksi välitilaan. 

Mutta ihan hyvä tässäkin on olla. Tehdään niitä hommia, mitä työnantaja osoittaa ja jos ei molempien kannalta järkevää ruutua löydy, niin katsellaan jostain muualta. Tai jäädään koti-isäksi. Vaimolla on parempi palkkakin.

Kunnallispolitiikassa riittää joka tapauksessa todella isoja ja mielenkiintoisia asioita ratkottavaksi. Elinkeinopolitiikka on ollut isossa roolissa median ja yleisön silmissä, mutta terveydenhuollossa on tapahtumassa todella isoja asioita – tosin jos maahan ei saada toimintakykyistä hallitusta, uudistukset voivat hidastua. Ongelmat silti jäävät.

Hämeenlinnassa olisi syytä aloittaa perusterveydenhuollon iso remontti selkeän ohjelman avulla. Kärjessä ns. terveyshyötymalli, jonka sisäänajoa on jo aloitettu terveyspalveluliikelaitoksessa Risto Mäkisen johdolla. Perusterveydenhuolto tarvitsee kuitenkin myös isommat resurssit ja tiiviin yhteyden sairaanhoitopiiriin. Demareiden kesken on jo keskusteltu ohjelmasta, jolla perusterveydenhuolto nostettaisiin seuraavaksi selkeäksi painopistealueeksi. Uskon, että myös muut puolueet haluavat lähteä tähän mukaan.

Ps. Tämäkin on sokerista lätinää, mutta viimeiseksi ja päällimmäiseksi kampanjasta jäi mieleen mieletön rakkaus puolisoa kohtaan, joka vauva kainalossa taittoi mainokset ja organisoi koko setin. Itseäni älykkäämpänä, sosiaalisempana ja kaikin puolin parempana ihmisenä Noora olisi parempi kansanedustajanakin – jos politiikka nappaisi häntä yhtään. Mieltä korvensi myös esikoisen ikävä isiä kohtaan, kun isi seisoi kaikki päivät toreilla myymässä itseään. Uhraus oli vastenmielisen iso, mutta nyt otettava vaikka väkisin aikaa maksaa takaisin ja opetella tuntemaan poikansakin paremmin.

17 kommenttia artikkeliin “Ventti”
 1. avatar ennakkoäänestäjä sanoo:

  Hieno kirjoitus, harmi ettei ihan riittänyt tällä kertaa… Tsemppiä!

 2. avatar eila kaura sanoo:

  Voi ihanaa, teillä on varmasti suloinen perhe. Hienoa kuulla, kun sanot rakastavasi puoliosotasi, sitä ei moni suomalainen sano kaikkien kuullen, vain fiksut myöntävät sen. Kaikkea hyvää teidän perheelle!

  Terv. Ellu

 3. avatar Antti Punkari sanoo:

  Upea kirjoitus ja analyysipohdiskelu Iisakki!
  Heräsin aamuyöstä enkä enää saanut unta, verkkopankkiin laskut ja FB-silmäily johdatti minut tähän blogiin. Tottakai harmittaa allekirjoittanuttakin tuollainen läheltäpiti, mutta hyvin tuo elämäsi näyttää käynnistyneen. Nuori mies ja elämä edessä ja pelimerkit hallussa, siitä vaan eteenpäin ja Hämeenlinnan asiat kuntoon.
  Toivottaa Antti

 4. avatar Antti sanoo:

  Iso peukku täältäkin. Vaikka mietteesi eivät omieni kanssa aivan kohdakkain joka suhteessa ole, niin ääni lähti sinne päin silkasta arvostuksesta sitä kohtaan että olet äärimmäisen kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta, jaksat ottaa selvää ja perustella asioita monilla eri forumeilla ja kaupan päälle ottaa vielä vastaan ison läjän sontaa. Ylipäänsä poliittista aktiivisuutta on syytä kunnioittaa, koska siinä laittaa itsensä niin vahvasti likoon. Ja fakta on se että heittäytyjät ja aktiiviset toimijat pärjäävät aina. Keskimäärin sen jopa ansaitsevat.

  Suosittelen jatkamaan samalla linjalla.

 5. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Iisakki!
  Uskoin sinun läpimenoosi. Pahoittelut tapahtuneesta. Nuoria politiikasta kiinnostuneita ihmisiä pitäisi saada enemmän Arkadianmäelle.
  On hyvä, että Terveyspalvelut nostetaan teidän ryhmässänne asioista etusijalle. Viime vuonna teimme liikelaitoksessa vajaan puolen millin tappion väljästi tulkiten tilaajan vaatimuksesta. Hommat ovat vähän riipin raapin. Lääkäreitä ja hammaslääkäreitä on liian vähän. Tilaajan suunnitelmat eivät toteudu. Henkilöstöä yritetään hyvitellä, mutta se ei riitä. Terveyspalvelujen arvostus (ja rahat) on nostettava sille tasolle, mikä sen tarpeellisuus on kuntalaisille.
  Elämää on vaalien jälkeenkin, ja ensi vuonna on uudet vaalit! T. Hessu K.

 6. avatar Sari Rautio sanoo:

  Iisakki, sulla on edessä loistava tulevaisuus valtakunnan politiikassa ja paikallisesti myös. Inhimillinen, rohkea, fiksu, näkemyksellinen ja avarakatseinen mies. Vaali-iltana harmitti sun kohtalo vähintään yhtäpaljon kuin oma tilanne, ja toivon vilpittömästi että paikka Arkadianmäellä aukeaa alkavallakin kaudella, eiköhän sieltä joku kokeneempi saa jonkin kivan paikan jostain. Demarit tarvitsee sua. Ja perheesi tarvitsee ilman muuta myös, mutta suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee päättäjiksi myös niitä jotka elävät lapsiperheen arkea. Se nääs unohtuu niin pahuksen nopeasti.

  Jatka samaan malliin. Ja perustetaan se Pub Politiikka!
  Sari

 7. avatar Fakta jytky sanoo:

  http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2011/04/artikkelit/journalistit-tahtovat-politiikka/
  ************************
  Toimittajan taustasta onkin vaaleissa etua, myöntävät kaikki ehdokkaat: median ammattilaisena tietää, miten julkisuuspeli toimii. Toimittajana myös osaa hankkia tietoa, arvioida sitä ja tuottaa järjellistä tekstiä.

  Moni eduskuntaan pyrkivä journalistiehdokas on hankkinut kokemusta myös kunnallispolitiikasta. Hämeen Sanomissa toimittajana työskentelevä Iisakki Kiemunki on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Eduskuntaan hän pyrkii toista kertaa, ja panostukset ovat suuret: mies on vaaleihin asti palkattomalla vapaalla.

  ”Kansanedustajan työ olisi unelmatyö”, Sdp:n listoilta yrittävä Kiemunki sanoo.

  Hämeen Sanomissa Kiemungin kaksoisrooli toimittajana ja paikallispoliitikkona on pyritty ratkaisemaan avoimilla pelisäännöillä: hän ei kirjoita kaupungin päätöksentekoon tai organisaatioon liittyvistä asioista. Siitä huolimatta osa lukijoista suhtautuu tilanteeseen epäillen.

  ”On tullut kommentteja, että uutisväline ei voi olla luotettava, kun sitä tekemässä on poliitikko. Siksi minusta oli ihan järkevää jättäytyä vaaleihin asti töistä pois – ei sitä mutinaa olisi jaksanut kuunnella”, Kiemunki sanoo.

  Hän myöntää, että politiikkaa ja toimittajan työtä on vaikea limittää, mutta ”jollakin on elettävä”.

  **************************

  Näin kommentoi vaalien alla Iisakki yo. linkin haastattelussa.

  Iisakki, allekirjoittanet seuraavan:

  Panostuksesi vaaleihin oli huomattavan suuri.

  Olit vaalien alla palkattomalla vapaalla, pystyit panostamaan vaalityöhön erittäin paljon aikaasi, paljon monia muita ehdokkaita enemmän.

  Asema kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toi sinulle merkittävän edun, moniin muihin ehdokkaisiin verrattuna.

  Edelleen toimittajan ammatti em. puheenjohtajuuden kanssa on pitänyt sinua vuosia parrasvaloissa, any publicity is good publicity! Olet ollut etulyöntiasemassa moniin kilpaehdokkaisiisi verrattuna.

  Iisakki, käytit vaalirahaa 5€ 81snt saamaasi ääntä kohden

  Esimerkkinä Ismo Soukola käytti vaalirahaa 0€ 54snt saamaansa ääntä, Soukola pääsi eduskuntaan.

  Sen sijaan, että haet selitystä Lahden, Riihimäen tai Forssan äänestäjistä, saat pikku vinkin.

  Vastasit jo yhdessä haastattelussa itse, miksi jäit harmillisen pienen äänimäärän päähän unelmatyöstäsi.

  Toivottavasti muistat sen neljän vuoden päästä vaali-sloganeja suunnittellessa.

  Tsemppiä ensi vaaleihin!

 8. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Jos valtuustojohtajan vaalikampanjaa tässä oikein puretaan, niin yksi ja ainoa juttu tässä hänen kuningastiellään poikkiteloin pisti. Siis mistä perketistä hän keksi tuon mainostoimiston, joka sujutti hänet ”Demari-Jeesukseksi”. Siis aivan todella; vaikka demarit kuinka olisivat Jumalaa kieltävä puolue, niin varmasti ainakin muutaman sadan kannattajan korvassa tuollainen rienaus särähti. Mutta maito on kaatunut ja sille ei voi mitään.

  Tuollaisesta Jeesus-vaalimainoksesta ei varmasti ole mitään hyötyä, mutta kun se on tehty niin on tehty. Mutta jos tarkastellaan asiaa hieman toisella tavoin, kuin pelkästään valtuustojohtajan ja Skinnarin äänien ero, mikä siis oli 21 kappaletta, niin saadaan esille se, että miten pienestä asiat olivat kiinni. Niin, valtuustojohtaja sai 21 ääntä vähemmän kuin Skinnari. Jos ajatellaan tätä äänten kumulatiivisella kasaumalla, niin homma on seuraava. Aina kun valtuustojohtaja sai 300 ääntä, niin Skinnari sai 301 ääntä. Eli pienestä se on kiinni.

  Tässä tulee mieleen Tapio Rautavaaran aikoinaan kertoma juttu, että miten pienestä se kiinni on. Hän kertoi, että Jeesus ristiinnaulittiin, ja sen vuoksi kirkon katolla on risti. Mutta miten olisi, jos siihen aikaan roomalaiset olisivat tehneet kuolemantuomion kivittämällä? No varmaan silloin nyt kirkon katolla olisi valtavan suuri kivipaasi?

 9. avatar Fakta jytky sanoo:

  Niin se vaan on, tuo meidän Luoja tuo valoa arkeemme 🙂

 10. Ei se mennyt hyvin joukkue!

  Tätä täytyy harjoitella, ja mikäli kirjoitukstasi on sukominen olet oikealla tiellä. Yhdyn edelliseen kampanjailmeesi suhteen. Pisti tämmösen markkinoinnin ja mielikuvien ammattilaisen (haukkuivat tuommoiseksi kun pistettiin kepulaiset polvilleen eräässä ”mediapelissä”) silmään aikas rajusti.

  Tsemiä jatkoon – tästä on joka tapauksessa hyvä jatkaa!

  -Romppu-

 11. avatar Fakta jytky sanoo:

  Ei tainnut iisakki tarvita mainostoimistoja tuohon mauttomaan kampanjointiin. Ihan itse kehui viime syksystä asti ideoineensa sloganin jostain aate-julkaisustaan tahi vast. olisko ollut jokin ylioppilaslehti tai jokin sen suuntainen. Eli hyvin tietoinen valinta iisakilta, vaikka häntä monta kertaa pyydettiin kunnioittamaan toisten uskontoa ja varoiteltiin, miten tuollainen voi loukata uskossa eläviä ihmisiä.

  Toivotan Iisakille perheineen Hyvää Pääsiäistä, Jeesus kärsi ristillä myös sinun puolesta.

 12. avatar Marko Honkanen sanoo:

  Helvetin hyvä ettet päässyt eduskuntaan. Olisit ollut paska edustaja kuten olet paska isä. Sääliksi käy esikoistasi (lupaa ettet enää lisäänny, jooko?).

 13. avatar Siika sanoo:

  Erityisesti Lammin asukkaiden turvallisuuden takia on erittäin hyvä asia, ettei sinunlaistasi vastuutonta ihmistä kelpuutettu kansanedustajaksi. Se olisi ollut kaksinaismoralismin mallisuoritus.

 14. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Ei ainoastaan Lammin asukkaille, vaan muillekin Hämeenlinnan kuntalaisille jäi mieleen Kiemunkin fanaattinen hekumointi Lammin pakolais-vastaanottokeskuksen puolesta.
  Tämän lisäksi on hän ainakin parissa eri yhteydessä tehnyt ”hyökkäyksiä” vanhempaa ikäluokkaa vastaan!
  Onko tämä laskettava nuoruuden ja kokemattomuuden tilille?
  Mielenkiintoista nähdä, josko hän tänä vappuna ”alentuu” olemaan vappu-kulkueessa mukana, ja samalla näyttämään mihin ”leiriin” hän kuuluu?!
  Terv! Silvon Tapsa

 15. avatar Sairaalan mäeltä huolestunut kysyy sanoo:

  Kerroit pari viikkoa sitten Wetterhofin yleisötilaisuudessa mielipiteitäsi terveydenhuollosta ja otit siellä kantaa myös Keskussairaalan tulevaisuuteen. Sanoit, että esim laboratoriotoiminnan liittäminen Tamperelaiseen osakeyhtiöön tuo säästöjä n 4milj €. Sairaalan patologian ja kliinisen laboratorion yhteinen budjetti on alle 9 milj €, joista kliinisen labran koko henkilöstökulut vähän yli 4 milj €. Jos säästöä meinataan saada 4 milj € niin sehän tarkoittaisi esim koko labrahenkilöstön irtisanomista.

  Koska ilmeisesti ei kuitenkaan ole tarkoitus irtisanoa henkilöstöä, niin olisi kiva tietää mistä ihmeestä saadaan säästöt, joka olisi lähes puolet koko toiminnan kuluista? Ajatellaanko jossain oikeasti toimintakuluissa olevan nykyisin puolet liikaa? Vai ovatkohan ne säästöt ihan oikeasti laskettu oikein ja jos ei ole, niin minkähän vuoksi halutaan luovuttaa Tamperelaiselle osakeyhtiölle myös Hämeenlinnan omistamaa omaisuutta ja toimintaa vastikkeetta vaiko vastikkeella. Samallahan siirretään Hämeenlinnan maksamaa työtä tehtäväksi Tampereelle.

 16. avatar Per Suomalainen sanoo:

  Hienoa, että Hämeestä meni läpi kolme Perussuomalaista ehdokasta! Pidetään Suomi suomalaisena, reiluna ja turvallisena maana jossa kelpaa tehdä työtä ja elää. Jos muu kiinnostaa, muuta muualle!

 17. avatar iisakki sanoo:

  Terve huolestunut,

  Viittasin Wetterillä Inspiran tekemään esiselvitykseen, jossa oli vertailtu yksikköhintoja kliinisen kemian, mikrobiologian ja patologian vastuualueilla sekä Pirkanmaan shp:n (LAKE:n) ja meidän sairaanhoitopiirimme laboratorioyksikköjen välillä. Henkilöstön työpanoksiin suhteutettuna LAKE tuottaa kemian ja mikrobiologian tutkimuksia tehokkaimmin ja KHSHP on hieman tehokkaampi patologiassa. Ero oli suurin mikrobiologiassa, jossa LAKE tuottaa tutkimukset jopa 93 prosenttia tehokkaammin.

  Johtopäätökset olivat, että laboratoriotoiminnassa on kahden shp:n alueella kokonaisuutena tunnistettavissa 3,6 miljoonan hyötypotentiaali, josta helpoiten olisi saatavissa irti 1,1 miljoonaa euroa keskitetymmässä tuotannossa. Hyödyt olivat sen verran merkittävät, että sairaanhoitopiirien hallitukset päättivät teettää tarkemman, yksityiskohtaisemman selvityksen, jota nyt siis ollaan tekemässä. Selvityksen pohjalta tehdään sitten päätöksiä, kannattaako yhteistyöhön lähteä. Kannattaa pyytää sairaanhoitopiirin johdolta, vaikka ylihoitajalta tuo esiselvitysmateriaali parempaa tutustumista varten. Jos ei muuta, niin estäisi turhien huhujen ja väärien tietojen leviämistä. Toki johdon kannattaisi muutenkin tiedottaa selvityksen etenemisestä työpaikalla. Meillä on huomenna keskiviikkona shp:n hallituksen kokous, jossa voin nostaa tiedottamisen esiin, jos sitä ei ole tehty.

  Yhteistyössä KHSHP tulisi laboratorioyhtiön osakkaaksi. Vastaavalla tavalla selvitetään jatkossa yhteistyötä varastotoimintojen osalta ja kenties jossain vaiheessa ruokapalveluiden osalta. Viime vuonna taloushallinto siirtyi osaksi seudun yhteistä yhtiötä, Seutukeskus Oy Hämettä.

Jätä kommentti

css.php