Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto?

Lauantain 1.6. Hämeen Sanomien mielipideosastossa julkaistiin lyhennetty versio vastauksestani ns. Myllymäki-kampusta koskevaan debattiin. Postaan kirjoituksen kokonaisuudessaan tänne blogeihinkin, jos vaikka keskustelua ja ehdotuksia viriäisi. Yritän vastailla näkemyksiin ensi viikon aikana, ennen valtuuston kokousta, jossa linjataan periaatteellisesti jo Hamkin Lahdensivun kiinteistöjen siirtymistä kaupungin käyttöön.

Mari Yrjölä ja Kaurialan koulun opettaja Markku Tuominen ottivat kantaa (HäSa 29.5.) mielipiteeseeni yhtenäiskoulun muodostamisesta Myllymäen koulukiinteistöihin.

Yrjölän tavoin olen täysin vakuuttunut siitä, että Myllymäen ja Kaurialan koulun ammattitaitoisten rehtoreiden ajatuksissa oppilaat tulevat ensin. Niin varmasti tulee kaikkien muidenkin koulujemme hyvien rehtoreiden ja opettajien. En usko, että kukaan haluaisi suuria muutoksia tai epävarmuutta opetusympäristöönsä, vaikka tilojen suhteen laajoja peruskorjaustarpeita olisikin.

Tilanne on kuitenkin se, että valtuusto on tekemässä kesäkuun 10. päivä periaatepäätöksen, joka käynnistää lisärakentamisen Visamäessä, mikä taas johtaa Hamk:n toiminnan keskittymiseen yhtenäiselle kampusalueelle. Päätösesitys on yksimielisesti hyväksytty niin kaupunginhallituksen konsernijaostossa kuin kaupunginhallituksessakin, ja näyttää vahvasti siltä, että myös valtuusto olisi sen hyväksymässä.

Tämä tarkoittaa Myllymäen verrattain hyvässä kunnossa olevan kiinteistömassan tulemista kaupungin haltuun. Laadukas päätöksenteko edellyttää mielestäni jo tässä vaiheessa keskustelua ja näyn luomista siitä, mitä kiinteistöillä tulevaisuudessa tehdään, vaikka yksityiskohtaiset selvitykset ja muutokset tapahtuvatkin vasta kolmen-neljän vuoden sisällä. Myllymäki-kampuksen työryhmässä ratkaisuja pohtivilla rehtoreilla on jokaisella intressi ajatella omien oppilaidensa ja koulujensa etua. Poliitikoilla on kuitenkin vastuu myös kokonaisuudesta, vaikka isinä, äiteinä tai muina sukulaisina meillekin taatusti lasten etu on erittäin tärkeää.

Vaikka varoja olisikin käytössä huomattavasti nykyistä tilannetta enemmän, resursseja tuhlaavia ratkaisuja ei vain ole järkevää tehdä. Se tarkoittaa, että jostain on myös luovuttava, kun lisää tilaa tulee. On myös aivan selvää, että oli ratkaisu mikä tahansa, niin joku on siihen tyytymätön.

Minulla ei ole mitään salattua tietoa tai perusteita oman mielipiteeni taustalla, kuten Tuominen epäili. Varmasti kaikki ratkaisuvaihtoehdot ovat olleet työryhmässä ja julkisuudessakin esillä, enkä ole missään vaiheessa väittänyt, että yhtenäiskoulu olisi ainoastaan minun keksimäni idea. Korostin, että kyse on itsenäisestä mielipiteestäni, ei kaupunginhallituksen tai puolueen päätetystä kannasta.

Nähdäkseni Myllymäen yhtenäiskoulu höystettynä muilla kasvua tukevilla palveluilla on kuviteltavissa olevista vaihtoehdoista niin pedagogisesti kuin tilojen käytön kannalta järkevin. Haastankin rehtorit, opettajat ja vanhemmat esittämään vielä ennen valtuuston kokousta julkisuudessa paremman vision, ottaen huomioon edellä mainitut realiteetit ja kokonaisuuden.

Yhdestä asiasta olen ylpeä jo tähänastisessa keskustelussa: kun muualla hallituksen puheenjohtaja joutuu laittamaan sordiinoa henkilöstön liian kärkkäälle mielipiteenilmaisulle, niin meillä henkilöstö paimentaa poliitikkoja ottamasta kantaa asioihin, ennen kuin he ovat niistä päättäneet.

Se on parempi järjestys näin, mutta sallikaamme silti kaikkien ottaa tasapuolisesti osaa keskusteluun merkittävistä yhteisistä asioista?

Iisakki Kiemunki
kaupunginhallituksen pj. (sd.)
Hämeenlinna

49 kommenttia artikkeliin “Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto?”
 1. avatar Eira Uusitalo sanoo:

  Myllymäen koulun ja Kaurialan koulun rehtorit ovat aikaisemmin Hämeen Sanomien yleisönosastolla kertoneet, kuinka oppilaiden etu/opetus on heillä etusijalla, eivät seinät, joitten sisällä opetusta toteutetaan. Miksi he sitten vastustavat kynsin hampain koulujensa opetuksen siirtoa joittenkin toisien seinien sisään, jos seinät eivät ole tärkeitä? Eikö ko. koulujen oppilaitten enemmistö tule Myllymäen-Kankaantaan alueilta, ja heidän koulumatkansä olisi Turuntien eteläpuolella? Suorin ja selkin koulutie olisi silloin ent. Hamkin rakennukselle.

 2. avatar teknopappa sanoo:

  Olen ollut pienten kouluyksikköjen kannattaja ja se sopiikin varmaan taajamaan ulkopuolelle parhaiten. Nyt kuitenkin täytyy teknopapan kääntää takkia kaupunkialueella jossa väilimatkat ovat lyhyet sopii parhaiten isot yksiköt. Olen oma kohtaisesti sen kokenut kun oman lapseni koulu vaihtui pienestä (Miemala) koulusta Seminaarin kouluun. Aikuisten pitäisi enemmän ajatella lapsen kannalta olen huomannut että lapsi ei välitä onko iso tai pieni kunhan on kavereita ja niitähän isossa koulussa riittää. Isossa koulussa on opetuskin parempaa, koska pikkukouluihin menevät ne opettajat jotka ei muualle pääse. Isossa yksikössä on enemmän harrastustoimintaa ja valinnan varaa vapaa ehtoisissa aineissa. Isossa koulussa opettajat tiedottavat vanhemmille paremmin kuin pienessä joka tuntuu ihmeelliseltä ja haluavat pitää yhteyksiä vanhempiin. Yksi tärkein asia meinasi unohtua ”LAPSI OPPII JA ON INNOSTUNEEMPI OPISKELUSTA ISOSSA KOULUSSA” se on iskästä kaikkein tärkein asia. Iisakki jatka vain samalla linjalla on veronmaksajien rahojen tuhlausta pitää kaupunki alueella pieniä yksiköitä, mutta säilytä taajamaan ulkopuolella pienet kylä koulut säästyvillä veroeurolla näin saadaan pidettyä kylät virkeinä.

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Iisakki!
  Perustuvatko nämä kouluehdotuksesi yhtään parenpaan tietoon kuin Lammin lukion lakkautuspuheesi kun ”olitte valloittaneet Lammin”, eli kuntaliitos oli aikaansaatu!
  Hyvin epätietoinen erkki

  • avatar iisakki kiemunki sanoo:

   Dear Eki,

   vaikea sanoa, kun en ole tietoinen ”Lammin lukion lakkautuspuheistani”. Voitko valaista ja mieluummin tarkasti siteerata, mitä mukamas olen sanonut?

   • avatar Erkki Strömberg sanoo:

    Hyvä Iisakki!

    En muista kenen blokista oli kyse, keskustelua käytiin kumminkin varsin pian kuntaliitoksen jälkeen kun virkamiehet rupesi kouluverkkoa saneeraamaan täällä Lammilla.
    Itse varmana tietona esitit jotta kun Hämeenkosken yläkoululaiset jäävät pois Lammin yläasteelta ja niinmuodoin eivät lukioonkaan tule kuihtuu Lamminlukion oppilasmäärä niin pieneksi jotta se lakkautetaan. Tämä oli väittämäsi sisältö, sen kai olivat virkamiehet sinulle syöttäneet.
    Tarkistin silloin Lammin lukion rehtorilta Hämeenkoskelaisten oppilaiden määrän joka oli noin keskimäärin 15 kpl pitemmältä ajalta. (viisi per ikäluokka) koko lukion oppilasmäärä oli kai yli sadan jotta ei sillä sellaista vaikutusta olisi ollut. Sinun väittämäsi oli jotai 40-50 oppilasta Hämeenkoskelta käy Lammin lukiota.
    Tätä et silloin halunnut myöntää virheeksesi ja kun nyt tilannetta katsotaan käyvät Hämeenkoskelaiset yhä edelleen Lammilla niin yläkoulua kuin Lukiotakin. Virkamiesten kaavailut torjuttiin vaikka ”Sinäkin sesoit heidän joukoissaan”.
    On oma asiasi jos alat ”dementoitua”, niin ettet omia väitteitäsi muista!
    Oletko nyt liikkeellä yhtään paremmilla tiedoilla ja taidoilla?

    • avatar iisakki kiemunki sanoo:

     Kuule Erkki,

     kaikella kunnioituksella, Sinun näkemyksesi asiasta kuin asiasta ovat sen verran vääristeleviä, että en todellakaan allekirjoita muistikuviasi. En ole ”varmana tietona” esittänyt Hämeenkosken pois jäämistä. Muistan sen, että Hämeenkosken kanssa neuvoteltiin sopimuksesta, jonka Lammin kunta oli laatinut aikanaan hieman epäedulliseksi – ilmeisesti tarkoituksena oli tukea oman oppilaitoksen toimintaa – mikä on toisaalta ymmärrettävääkin. Lopputulos kuitenkin oli, että sopimusta saatiin neuvotteluissa kohtuullistettua niin, että kustannukset kohdistuvat kokonaisuudessaan Hämeenkoskelle.

     Mutta varmaan on niin, että edelleen hämeenkoskelaisten hakeutumiseen toisen asteen opintoihin ja yläkouluun saattaa olla vaikutusta tulevaisuuden kuntarakenneratkaisuilla. Toivotaan niin, että Lammin lukion asema ei näiden naapurikuntien ratkaisuista heikkene. Pienten lukioiden ylimääräinen valtion tuki loppuu, mikä sai myös Hattulan tekemään ratkaisut isompaan kokonaisuuteen hakeutumisesta. Lammin lukion vahvuus on hyvät oppimistulokset, mutta jos vetovoima jostain syystä lopahtaa, kustannukset kasvavat pahaan epäsuhtaan.

     • avatar Nimetön sanoo:

      iisakki kirjoitti:
      11.5.2009 8.03

      Erkki:

      Kannattaisikohan lukea se esityslista, tai ajatella muuten vaan: Hämeenkoskelaisia on yläkoulussa Lammilla 70-80 oppilasta, joista tällä hetkellä lukiossa ilmeisesti vain 15. Aiempina vuosina ollut kuulemma noin nelisenkymmentä, mikä olisikin normaali määrä, kun ikäluokasta yleensä noin puolet valitsee lukion.

     • avatar Nimetön sanoo:

      Erkki Strömberg kirjoitti:
      15.5.2009 7.28

      Hämeenkoskelaisia oppilaita on nyt 79 yläasteella Lammilla siis luokilla 7-9 ja ens syksynä 72, kertoi rehtori. Siinä on ilmeisesti kaikki Kosken yläasteikäiset koska on tämä sopimus kuntien välillä.
      Lukiolaisia tämä sopimus ei koske vaikka käyvätkin samassa rakennuksessa Lammin Hakkalan koulua.
      Kun vuosittain Hakkalasta ”valmistuu” vähän päälle 20 oppilasta Koskelaisia joista sitten noin puolet hakeutuu lukioihin; Lammille, Lahteen useampaankin lukioon, siellä muuten on näitä suuntautuneita lukioita, jopa Helsinkiin saakka, niin pidän hyvänä saavutuksena jotta vuosittain näista noin kymmenestä viisi valitsee Lammin lukion.
      Taitaa osansa olla vetävällä musikaalilla vuosittain, se muuten tehdään talkoilla.
      Tämä viisi per vuosi on pitkän ajan keskiarvo.
      Nyt odottelen Iisakin perusteluja!

     • avatar Nimetön sanoo:

      Iisakki Kiemunki kirjoitti:
      15.5.2009 8.17

      Terve Erkki,

      Tukeuduin oppilasmäärissä julkisessa keskustelussa Lammin lukion entisten oppilaiden esittämiin arvioihin. On mm. kirjoitettu, että heidän ”aikanaan hämeenkoskelaisia lukiossa oli nelisenkymmentä”.

    • avatar Erkki Strömberg sanoo:

     Tässäpä Sinulle Iisakki omia ja minun textejä vuodelta 2009.
     Silloin sinisilmäisesti väitit oppilaslukuja aivan pieleen.
     Siksi kysyin jo edellä: Oletko nyt yhtään paremmilla pohjatiedoilla liikkeellä kuin silloin vai vieläkö virkaniehet vie Sua kuin pientä poikaa pissille!

     • avatar iisakki sanoo:

      Erkki,

      ensinnäkin, olen ollut eri mieltä Myllymäen kampuksen rakentamisesta kuin virkamiestyöryhmä. Olen esittänyt yhtenäiskoulua, virkamiehet tähän asti ihan jotain muuta.

      Toiseksi, kirjoitin tuossa viittaamassasi tekstissä vuodelta 2009, että Lammin lukiossa käy 15 hämeenkoskelaista. Missä se virhe on? Jos Lammin lukion opiskelijamäärä tippuisi hämeenkoskelaisten mukana tuon noin 15 prosenttia, niin se olisi iso isku Lammin lukiolle. Näin todennäköisesti kävisi, jos hämeenkoskelaiset kävisivät yläkoulunsa Päijät-Hämeen puolella.

     • avatar Nimetön sanoo:

      ”Kannattaisikohan lukea se esityslista, tai ajatella muuten vaan: Hämeenkoskelaisia on yläkoulussa Lammilla 70-80 oppilasta, joista tällä hetkellä lukiossa ilmeisesti vain 15. Aiempina vuosina ollut kuulemma noin nelisenkymmentä, mikä olisikin normaali määrä, kun ikäluokasta yleensä noin puolet valitsee lukion.”

 4. avatar nimimerkkikökin sanoo:

  En ota kantaa ko. kiistaan, mutta sellainen tunne Iisakki Kiemungin toimista rivikuntalaiselle aina kumminkin jää että leikkaukset, alas-ajot, kaventamiset ja kaikenlaiset kunnan toimintojen lopettamiset ovat hänelle hyvin mieleisiä ja toisaalta em. siirtäminen yksityisen kontolle ainut oikea vaihtoehto.

  Niin se raha tietenkin, mutta ei se selvästikään ole ainut vaikutin, vaan taustalla on idealogisia syitä. Ihminen tässä mylläkässä on unohtunut jo kauan sitten. Veronmaksaja on arvokas ainoastaan maksajan roolissa – palvelun tarvitsijana hän on pelkkä riesa ja leikkaukset kohdistuvat ainoastaan palveluihin. Tuo Kantolan rokkipuiston osto oli kouluesimerkki tästä. Ei edes kyseenalaistettu sitä mistä miljoona puiston ostoon, vaan se ikäänkuin pompsahti jostain kummasta tonttikaupan tarpeisiin.

  • avatar iisakki kiemunki sanoo:

   Terve,

   vaikea minun on kenenkään tunteisiin ottaa kantaa, mutta faktuaalisia perusteita puheistani tai teoistani tuollaisille näkemyksille on vaikeaa löytää. Esimerkiksi terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä lienen puolustanut varsin näkyvästi lääkäripalvelujen palauttamista kunnalliseksi ja saanut osaltani myös tuloksia aikaiseksi – niin sairaanhoitopiirissä kuin perusterveydenhuollossa.

   Eikä Kantolan maa-aluiden raha mistään ”pompsahtanut”, vaan tuli tarkoitukseen varatuista budjettivaroista. Kyseisen maa-alueen ostosta ja hinnasta vallitsi muistaakseni varsin yksimielinen näkemys kaupunginhallituksessa. Tulen kannattamaan vahvasti vastaavia maakauppoja kaupungin tulevaisuuden kannalta strategisilta alueilta jatkossakin, jos hinta on oikea.

   • avatar nimimerkkikökin sanoo:

    Olen ennenkin lukenut jostain tuon lääkäripalvelujen palautuksen puollustamisen ja se onkin ainut esimerkki missä puolustit muutaman lääkärin vakanssia kuntapalveluihin. Tämä tapaus on yksi tuhannesta. Kaikessa muussa olet puolustanut yleensä yksityistämistä, vaikket sitä tietysti myönnä, mutta ei se mitään.

    Niin … sitten tuo budjetti – sehän otettiin tietysti jostain muualta kuin verovaroista – vai?

    • avatar iisakki kiemunki sanoo:

     Jaa,

     olisi tietysti mukava kuulla, mitkä nämä 999 muuta tapausta ovat, niin voisi ottaa kantaa.

     Siinä olet oikeassa, että kaupungin budjetti koostuu pääasiassa verovaroista ja valtionosuuksista. Ei kai kukaan mitään muutakaan ole väittänytkään? Alleviivataan tätä nyt vielä: mielestäni kaupungin kannattaa ostaa verovaroilla itselleen yksityisiä maita kehityksensä kannalta keskeisiltä alueilta, jos hinta on oikea.

     Kaavoitusmonopolinsa turvin kaupunki pystyy kehittämään maankäyttöä ja usein myös myymään tontteja voitolla. Tämä on aivan keskeistä kaupunkien ja kuntien toimintaa.

   • avatar Erkki Strömberg sanoo:

    Niipä juuri Iisakki Sinun ja virkamiesten ajama linjan mukaan lähti Lammin terveyskeskuksdesta se ainoa ”kunnon” lääkäri. Hän joka oli pisimpään Antin eläköitymisen jälkeen Lammin terpparissa ollut. Hän jolla oli koulutusta kai eniten kaikista Hämeenlinna terpparilääkäreistä Hän josta ihmiset pitivät ja joka kohtasi potilaansa ihmisinä.
    Ainoa vika oli jotta hän oli ns ostolääkäri ja sehän ei teille sopinut. Tilanteeseen jouduttiin koska virkamiehet ei osaa neuvotella vaan linjattomasti poikkoillaan milloin minnekin.
    On hyvä että kannat vastuusi siitä että olet se joka halusi Juho Nummenmaan pois Lammin terpparista. Kerro se oikein yleisesti ennen seuraavia vaaleja Lammilla.
    Nyt hän on Hämeenkoskella ja virta taitaa etelä-Lammilta viedä Hämeenkosken terppariin kun tän vuoden alusta tuli tää vapaus valita terpparinsa ja lääkärinsä. Hämeenlinnalle jää vain maksajan rooli.
    Meni siinä sitten kuormassa mukana yks vakinainen terveydenhoitaja, mutta väliälös sillä teillähän sitä henkilökuntaa Hämeenlinnassa riittää. Lammin terpparin vuodeosastokin suljettiin varhaistettua sulkemista ennen kun sairaanhoitajat loppus.
    Tämähän on vain yksi esimerkki kuinka hanurista Hämeenlinnan henkilöstöpolitiikka on. Mutta se taitaa olla aivan liian vaikea Iisakin ymmärtää.

    • avatar iisakki kiemunki sanoo:

     Erkki,

     tuskin minua linjattomuudesta tässä asiassa voi syyttää: olen johdonmukaisesti pyrkinyt pääsemään eroon veroparatiiseihin katteensa kuskaavista, kiskurihinnoilla operoivista vuokralääkärifirmoista. Se ei tule onnistumaan, ennen kuin kaikki kunnat pikku hiljaa ymmärtävät, että vähän pidemmällä aikavälillä heidän on järkevää saada nämä juhonummenmaat vakituisiin omiin virkoihin. Kuntien keskinäinen kilpailu lääkärien palkkavedätyksessä ei ole veronmaksajan kannalta järkevä ratkaisu – tämän kerron kyllä varsin suorin selin niin Lammilla kuin muuallakin. Onneksi kunnat ovat tämän pikkuhiljaa ymmärtämässäkin. Vapaaehtoisesti näihin lääkäriulkoistuksiin on tuskin yksikään kunta lähtenyt, vaan pakon edessä.

     Vuodeosasto suljettiin, koska sieltä loppuivat potilaat, eivät hoitajat. Potilaat siirtyivät vanhusten laatusuosituksen mukaisiin, moderneihin hoitopaikkoihin.

     • avatar Nimetön sanoo:

      Pihlajalinna on täysin kotimainen suomalaisten lääkärien omistama vuokralääkärifirma.
      Nummenmaa lienee sen perustaja-jäseniä ja osa-omistaja.
      Juuri tuo asennoituminen kyllä/ei on yksi pahimpia esteitä jotta homma toimisi.
      Hän oli erittäin pidetty ja aikaansaapa lääkäri Lammilla. Samaan työmäärään saatte palkata kaksi-kolme ”hirviniemen tytärtä”, valitettavasti. Nyt siis jonot paisuvat taas Lammin terpparissa.
      Vuodeosasto sulkemisesta voinet tiedustella ryhmätoveriltasi Lammilta vaikkapa Sadulta tai Niilolta. Miksi se suljettiin ennen joulua kun piti vasta vuodenvaihteessa? Silloin ilmoitetiin syyksi ettei ole sairaanhoitajia? Antaako terveydenhoidon virkahenkilöt paikansapitämätöntä tietoa , vai mistä on kyse? Kuten kerroin edellä penäsin miksi sitä lopetusta aiennettiin? Siihen ilmoitetiin syyksi hoitajapula!
      Mutta kuten aiemminkin, Sinähän Iisakki nämä Lamminkin asiat paremmin teidät kuin lauma Lammilaisia joten saat pitää omat mielipiteesi, ominasi, totta ne ei ole!

     • avatar Erkki Strömberg sanoo:

      Nimetön olen minä Erkki Strömberg

     • avatar nimimerkkikökin sanoo:

      Sinänsä positiivista Iisakki Kiemunki, että vastailet näihin asioihin täälläkin ja vieläpä nimettömille, vaikkei se itse asioita paremmaksi tee. Vastaappa vielä että millaista osuutta prosentuaalisesti vanhusten palvelutaloista hoitaa tällä hetkellä yksityiset noihin veroparatiiseihin ainakin osittain verovarojamme valuttavat firmat tällä hetkellä Hämeenlinnassa.

     • avatar Erkki Strömberg sanoo:

      Vähän aikaa sitten uutisoitiin jotta Lammin vanhainkodista tyhjennetään yläkerta asukkaista ja heitit siirretään vieressä olevaan nyt tyhjänä olevaan Lammin terpparin vuodeosaston tiloihin, eli juuri niihin tiloihin josta Iisakki kirjoitit: ”Potilaat siirtyivät vanhusten laatusuosituksen mukaisiin, moderneihin hoitopaikkoihin.”

      Eli kun vanhus kierrätetään vanhainkodin kautta takaisin vuodeosastolle onkin siitä tullut ”laatusuositusten mukainen moderni hoitopaikka.”
      Oliskos ollu helpompi jo silloin vain vaihtaa vuodeosaston kyltti vanhainkodiksi?

     • avatar nimimerkkikökin sanoo:

      Sen verran tuohon vielä lisää että hämeen sanomat ei koskaan julkaise tietoja kunnan toimintojen yksityistämisvauhdista tai muustakaan, joka voisi jollain tavoin avata kuntalaisille yksityistämisen avulla saavutettuja säästöjä tai (mitä vahvasti epäilen) hinnan nousua.

      Tiltu puhuttaa nyt kaupungissa ja tästä ollaan montaa mieltä, mutta on kai päivänselvää ettei voittoa havitteleva yritys voi koskaan kilpailla hinnassa kunnan palveluiden kanssa. Tiltua puolustetaan hämeenlinnassa voimakkaasti kokoomuksen leiristä, demareiden nyökytellessä vierssä.

      Totuushan on se että tiltulla kokoomus haluaa ruokkia paikallista elinkeinoelämää verovaroista, vaikkei tätä saisi ääneen sanoakkaan.

 5. avatar iisakki sanoo:

  Joo-o,

  hieman ristiriitaisia paineita tämän keskustelun osanottajat asettavat poliitiselle päätöksentekijälle: toinen syyttää minua yksityistämisen ajamisesta, toinen lääkäripalvelujen palauttamisesta kunnan toiminnaksi 🙂

  Sen myönnän auliisti, että jos jokin yksityinen yritys täytyy valita lääkäripalvelujen tuottajaksi, niin Pihlajalinna on parhaasta päästä. Veikkaan kyllä, että kun aika on oikea, sekin myydään vielä jollekin saarelle…

  Nimimerkki kysyi yksityisten hoivatalojen määrästä. Vanhainkodit eli laitokset ovat kaikki kaupungin omia lukuunottamatta Sisälähetyksen (Hoivia) yksikköä. Luettelo hoivakodeista löytyy täältä: http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Ikaihmisten_palvelut/Asuminen/Palvelutalot/

  Jos laskee kansainvälisessä omistuksessa olevat yksiköt, niin suhde näyttää olevan viisi 21:stä eli noin 20 prosenttia. Kaupunki työstää tällä hetkellä päivitystä hankintapolitiikkaansa valtuustossa maanantaina hyväksytyn strategian pohjalta. Siinä isona painotuksena on paikallisen elinvoiman edistäminen, mutta totta kai sen täytyy tapahtua voimassa olevan lainsäädännön puitteissa. Suomen hankintalakia uudistetaan helmikuussa EU-parlamentissa hyväksytyn linjaukse n mukaisesti, mikä tarkoittaa laadullisten tekijöiden suurempaa huomioimista pelkän hinnan sijasta.

  Toisin kuin nimimerkki esittää, lähes kaikissa tähän asti Hämeenlinnassa järjestetyissä kilpailutuksissa yksityinen on pystynyt hinnoilla lyömään julkisesti omistetun. Mutta ei asia ole niin yksioikoinen: isona tekijänä on esimerkiksi julkisen sektorin kalliimmat työehtosopimukset ja monet muut tekijät. Paikallisen elinvoiman kannalta olisi järkevää ottaa huomioon myös paikalliseen kulutukseen ja verotuksen piiriin jäävät varat, mutta laki asettaa tälle siis nykyisellään hankaluutensa.

  Erkki,

  Sinun osaltasi nämä kommentit ja väitteet ovat niin provokatiivisen hölmöjä vuodesta toiseen, ettei keskustelu ole kannattavaa. Lammin vanhainkoti on kunnan omaa toimintaa, jossa nykyään pyritään hoitamaan niitä ihmisiä, jotka laitoshoitoon aidosti kuntonsa puolesta kuuluvat. Tavallisen hoivan ja asumisen tarpeessa olleet ihmiset on siirretty terveyskeskuksen vuodeosastoilta moderneihin hoivaympäristöihin.

  Lammin vanhainkodin – jonka kaupunki suunnittelee lakkauttavansa vanhentuneena, ja jonka tilalle suunnitellaan kokonaan uutta vanhustenhuoltokeskusta – laittoi kiinni pelastusviranomaiset paloturvallisuuteen liittyvien seikkojen vuoksi. Asiakkaat jouduttiin siirtämään terveyskeskuksen puolelle, mikä ei tietysti suuri muutos laitoshoitoympäristössä ole. Tehdään sinne silti lähes 100 000 euron remontti, mikä kyllä menee hukkaan sikäli, että parin vuoden päästä on tarkoitus olla kokonaan toisissa tiloissa…

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Kiitokset Iisakki Ylimielisestä leimaamisesta, itse en oikein itselleni ”hölmön” vittaa vedä vaikka tuokin ilmi senkin jotta Lammin vanhainkotiin tehtiin mittava remontti Lammin kunnan viimeisinä vuosina. Keittiökin on kai uusittu kokonaan.
   Vaan kukahan ei silloin niitä paloturvamääräyksiä katsellut jotta olis jo silloin toimittu toisin. Kovin lyhyt jänteisiä nämä kunnan remontit ja taas korjataan muka parin vuoden tarvetta varten.
   Kerros Iisakki missä täällä Lammin kk:ssä on se mainitsemasi ”moderni hoivaympäristö”?
   Pieni kunta ja pienet yksiköt näyttävät vetävän parhaat työntekijät ja siellä saadaan parhaat tulokset kuten tänpäiväsestä Keski-Hämeestä voitte lukea.
   Minä katselen asioita tavallisen poluntallaajan ja potilaan näkövinkkelistä. Minulle ja monelle muulle on Pihjalalinnan lääkäri Juho Nummenmaa ollut paras kautta aikain mitä Lammin terpparissa on ollut. Minua ei kiinnosta eikä mulle kuulu mistäkautta lääkärin palkka maksetaan minä katson miten minua kohdellaan potilaana.
   Iisakille vain rakenteet ovat tärkeitä, Nyt on saatava pois kaikki ostolääkärit, miskiköhän kaikkia muita kaupungin hommia yhtiöitetään ja yksityistetään eikä Iisakki sano halaistua sanaa menosta.

   • avatar iisakki kiemunki sanoo:

    Erkki,

    Lammilla on kolme palvelusasumisen yksikköä: Palkkisilta, Naskali ja Saarnikoti. Kirkonkylään on suunnitteilla vanhainkodin korvaava uusi palvelukeskus. Terveyskeskuksen vuodeosastolla loppuvaiheessa suurin osa potilaista tuli Lammin ulkopuolelta. Heidät sijoitettiin lähemmäksi omaisiansa.

    Valtakunnallinen fakta on, että pienet sote-yksiköt ovat helisemässä niin talouden kuin rekrytoinnin kanssa – ihan riippumatta siitä, mitä Keski-Hämeessä lukee. En ole lukenut, niin en tiedä.

    Sinua ei ehkä kiinnosta rakenteet tai palveluista maksettava hinta, mutta tässä minun hommassani niiden on vähän pakko kiinnostaa. Nyt tämä keskustelu kanssasi saa osaltani riittää – keksin aika paljon kehittävämpää ja hyödyllisempääkin käyttöä ajalleni…

    • avatar nimimerkkikökin sanoo:

     Muistan kuinka suuresti kunnioittamani ja hallintoa takavuosina sisältäkin käsin nähnyt Seppo Rehunen kertoi KU:n kolumnissaan vuosi, pari takaperin, että Hämeenlinnassa n. 60% vanhuspalveluista on yksityistetty, enkä tohdi kyllä hänen sanaansa epäillä.

     Kaupungin maakauppoihin palaisin vielä sen verran että on varmasti viisasta katsoa eteenpäin kaavoituksessa ja muussa suunnittelussa ja investoida reserviin, mutta taloudellisesti ahtaina aikoina voisi olla viisasta tasapuolisuuden nimissä ja viestinä kuntalaisillekin niistää myös näistä.

     En malta olla tässä kohtaa kysymättä sinulta Iisakki Kiemunki vielä, että millä mallilla SCC:n hanke tällä hetkellä makaa ja uskotko vielä sen toteutumiseen. Entä onko alueelle olemassa jo suunnitelma B ?

     • avatar iisakki kiemunki sanoo:

      Ei sinun tarvitse uskoa tässä asiassa minua tai Rehusta. Voit laskea hoivatalojen ja vanhainkotien suhteen itse tuolta linkkaamaltani nettisivulta. Aiemmin kysyit veroparatiiseihin varoja kätkeviä yksityisiä, ja esitin prosenttisuhteen kansainvälisesti omistetuista yksiköistä. Yksityistä on niin monenlaista. Kaikki kansainvälisetkään eivät varmaan pyri aktiiviseen veronkiertoon. Enkä pidä lainkaan pahana esimerkiksi Vanhusten asuntosäätiötä, Sisälähetystä, Invalilidiliittoa yms., vaikka ne ovatkin yksityisiä palveluntuottajia.

      Maanhankinnassa ei pidä tuijottaa suhdanteisiin, vaan hintaan, mikä matalasuhdanteessa on usein halvempi. Maanhankinta on pitkäjänteistä hommaa. Minä kannatan jatkossakin maan hankintaa esim. Moreenin, Aulangon, Kantolan ja Kirstulan kaltaisista kohteista, jos hinta on järkevä.

      Kaikki on edelleen mahdollista, mutta SCC:n hanke ei ole minun uskomuksistani kiinni, vaan kaupungin puolesta todennäköisyyttä arvioivat muut henkilöt. Olen asiassa jäävi ainakin vielä vähän aikaa. Se on selvää, että suunnitelma B on olemassa, ja on ollut alusta lähtien, koska kyse on aina ollut hankkeesta, jota valtuustossa aikanaan perusteltiin niin, että ”isoa kalaa kannattaa aina pyytää, vaikkei saisikaan”. Sinänsä kaupungilla ei ole hankkeen kanssa hätää, sillä tällä hetkellä siitä ollaan noin 100 000 euroa voitolla, kun rakennuslupa on maksettu.

    • avatar Erkki Strömberg sanoo:

     Kysyin Iisakilta missä se ”moderni hoivaympäristö” Lammilla kirkonkylällä on?

     Iisakki luetteli kaikki kolme mitä Lammilla on: Saarnikoti Lammin Evolta joka on yksityinen yritys Evon entisellä kyläkoululla.
     Kaksi muuta on entisiä Vanhainkoti yhdistyksen paikkoja, joissa on nykyään toiminta kaupungilta ja tilat vuokralla yhdistykseltä.
     Toinen sattumoisin on tuossa kotoni vastapäätä, joten toimintaa voin tarkkailla jos haluan vaikka suoraan ikkunastani.
     Noin yleisenä huomionani pitkältä ajalta, oli vuodenaika minä tahansa siellä näyttää matokin ulkoilevan enemmän kuin vanhukset. Jos joskus joku on ulkona se tapahtuu joko omaisten tai vapaaehtoistoiminnan kautta, eli henkilökunnan työhön se ei edes näytä kuuluvan!
     Taloon tehtiin muutama vuosi sitten peruskorjaus, siis ilmeisesti se on sitten se ”moterni hoivaympäristö”. ”Vihanneslaariksikin” sitä voisi sanoa!
     On tietenkin Iisakin oma asia jos haluaa pysytellä mahdollisimman tietämättömänä kaupunkinsa itäisemmän puolen asioista, lieneeko PUKki jopa kieltänyt lukemasta Keski-Hämettä, siitähä voisi saada jopa oikeanlaista tietoakin paikallista asioista.

     • avatar iisakki kiemunki sanoo:

      Todetaan vielä nyt sen verran, että luin Keski-Hämettä kursorisesti niin kauan kuin päätoimittaja Reinikainen sitä minulle lähetti. Vuodenvaihteessa hän lopetti vapaakappaleiden lähetyksen. Ehkä kustannussyistä?

      Joka tapauksessa, on eri asia asua kodinomaisessa ympäristössä kuin terveyskeskuksen vuodeosastolla. Luonnehtisin vihanneslaariksi mieluummin erinäisten nettipalstojen keskusteluja kuin suomalaista hoivaa…

     • avatar Erkki Strömberg sanoo:

      Siis oletat Iisakki jotta Sulle kaikki ilmaiseksi tulee, luulet varmaan saavasi autonkin jahka se palatsi nousee jos nousee koskaa?
      Valta turmelee ja korruptoituminen on jo hyvää vauhtia alkanut Sinunkin kohdalla.

     • avatar Erkki Strömberg sanoo:

      Kävin tänään Evo-päivillä ja kuulin jotta Saarnikoti Evolla on myynnissä.
      Taitaa olla lian pieni yksikkö jotta kiinnostaisi suuria toimijoita mutta kun Hämeenlinna ajaa alas omaa tuotantoaan alalla se saattaakin kiinnostaa.
      Asiakaskuntaahan takaa kaupungin toiminta ja hinnoittelu on vapaata, koska kohtapuoleen kaupunki on täysin näiden yksityisten armoilla.

    • Heitän Kiemungille haasteen poikasen tässä kohtaa. Teeppä juttu Hämeen sanomiin tästä asiasta. Varmasti on kuntalaisten intressissä tämä vanhusten huolto inhimillisesti ja muutenkin tietää kuinka näitä asioita Hämeenlinnassa nyt hoidetaan.

     Juttuun voisi sisällyttää sen että kuinka monta prosenttia vanhusten huollosta on tätänykyä a. Kunnan b. Säätiöiden ym. julkisyhteisöjen ja toisaalta täysin yksityisen hoidossa.

     Olisi myös kiintoisaa tietää mitä mikäkin maksaa toisaalta kunnalle ja toisaalta vanhukselle itselleen hoitokuluina ja asumisena. Sehän on kaiketi yleisessä tiedossa että yksityisen hinta on simsi niin kilpailukykyinen versus kunta koska yksityisen hintaan sisältyy pelkkä asuminen ja kaikki muu maksaa sitten erikseen.

     Voihan tietysti olla että Kilposelta on tullut mahtikäsky ettei tällaisia juttuja saa julkaista, mutta laita sitten tiedot vaikka ainoastaan tänne.

     • Vielä jatkaakseni tässä että toivoisin muidenkin valtuutettujen osallistuvan keskusteluun, koska Kiemungin 20 prossaa vaikuttaa hieman ujohkolta tässä kohtaa. Selvisihän se tietysti että veroparatiiseistahan sitten olikin kyse ja muut ovat pelkästään puhtoisia säätiöitä, mutta muu yksityinen jäi sopivasti paitsioon.

     • avatar iisakki kiemunki sanoo:

      Hyvä ”Siikmund”,

      en voi toimittajana kirjoittaa juttua Hämeenlinnan kaupungin asioista Hämeen Sanomiin. Jos yhtään tuntee journalismin pelisääntöjä, ymmärtää tämän. Olen jäävi.

      Asiasta on kuitenkin kirjoitettu Hämeen Sanomissakin kymmeniä artikkeleita, joissa eri hoitomuotojen eroja ja kustannuksia on selvitelty. Kysymäsi jakaumat on erittäin helppo kenen tahansa prosenttilaskun alkeet hallitsevan laskea kaupungin nettisivuilta olevasta hoivakotiluettelosta. Siellä on omistajat ilmoitettu. Linkki sivulle löytyy tuosta vähän ylempää. Vanhuksen maksamaan perushoivan hintaan ei vaikuta se, onko kyse kunnan omasta yksiköstä vai yksityisen – hinnoitteluperiaatteet asiakkaille ovat tismalleen samat.

 6. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Iisakki!

  Sinulla täytyy olla erittäin pitkälle venyvä pinna, kun viitsit vastailla Erkki Strömbergin teksteihin tällä sivustolla, jonka olen ristinyt leikkimielellä persukanavaksi. Toki tekstinikkareina on paljon muitakin kuin persuja ja heidän aisankannattajia. Ja löytyy sivustolta myös hyviä asiantuntijakirjoituksia.

  Kyllästyin äskettäin Strömbergin jatkuviin hölmöihin ja provokatiivisiin kommentteihin. Niinpä potkaisin hänet ulos sivustoltani. Vapaaherrana minun ei enää tarvitse seurata ja/tai vastaanottaa moista kirjoittelua. Se vilisee asiavirheitä, kaunoja, hyökkäyksiä, herjoja ym. asiattomuuksia. Hänen kirjoitustapa on usein alatyyliä tai likellä sitä. Jos Strömbergin tekstit olisivat kolumneja tai pakinoita, tällaisen esiintymisen jotenkin ymmärtäisin.

  Tuskin kukaan muu kaupunginhallituksen/valtuuston puheenjohtaja Suomessa viitsii vastailla Strömbergin ja hänen kaltaistensa kirjoittajien kommentteihin somessa (lehden nettisivustolla). Olenko oikeassa?

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Leo: olet väärässä! hah hah

  • avatar iisakki kiemunki sanoo:

   Leo,

   enpä osaa sanoa. Mutta en minä kyllä ihan terve taida olla…

   • avatar Leo Leppänen sanoo:

    Moro Iisakki!

    Kiitos vastauksesta. Jatkan vielä pilke silmäkulmassa edellistä kommenttiani. Persukanavalla Tapani Silvon blogisivuston voisi hyvin perustelluksi ristiä persupalstaksi tai persukanavan kaatopaikaksi.

    Harkitse vakavasti esiintymisten vähentämistä persukanavalla. Täällä huseeraa muutamia sähläreitä, jotka sekoittavat tarkoitushakuisesti, kaunaisuudellaan, tietopohjan puutteista johtuen tai muuten vain ajan kulukseen mm. sinun asialliset tekstit.

    • Älkää tuomitko ettei teitä tuomittaisi sanoo iso kirja ja on varmasti tässä oikeassa. Palttoo näyttää muuten nurja puoli ihan erilaiselta Leo Leppänen, niin jos et itse huomannut. Monetko konjamiinit lienee vaatinut, tiedä sitä mutta voihan olla että seuraavat kuntavaalit siintelevät jo herran silmissä.Pyydän vielä syvästi anteeksi Kiemungilta Leppäsen sivuraiteelle menosta sinun sivullasi ja ainahan voit poistaa herran kommentit niinkuin Leppäsellä on tapana. Toivon edelleen muidenkin valtuutettujen kommentteja tässä itse asiassa.

    • avatar nimimerkki sanoo:

     Minäkin kysyn pilke silmäkulmassani (sen varjolla kai voi kysyä mitä vaan), että mitä jos Leo nyt pysyisit vain tämän blogin aihepiirin sisällä, ja jättäisit nuo alatyyliset solvauksesi sinne omaan blogiisi jonne ne sopivat huomattavasti paremmin. Sitähän olet toitottanut kaikille muille. Etkö?

     Olen huomannut että sinulla on taipumus alkaa dissata kaikkia joiden mielipide eroaa omastasi. Sitten haet tukea pelleilyllesi muilta ikäänkuin pönkittääksesi itsetuntoasi. Tässä tapauksessa Iisakilta. Tuo on tuttua toimintaa ala-koulun välitunneilta. Siinä mielessä kommenttisi liittyy keskustelun aihepiiriin.

     Et taida huomata, että teet itsestäsi pellen muiden silmissä?

Paluuviitteet
Katso mitä muut sanovat...
 1. http://piluleamaigrissante.fr/

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIES

 2. le tribulus terrestris

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIES

 3. avatar Acai sanoo:

  Acai

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIES

 4. l’éjaculation

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIES

 5. london Photographer

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIES

 6. visit this backlink

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIES

 7. avatar Cheap flights sanoo:

  Cheap flights

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIES

 8. isagenix 30 day cleanse

  Mikä olisi Myllymäen yhtenäiskoulua parempi vaihtoehto? : NUIJAMIESJätä kommentti

css.php