Talvivaara hoidettiin ideologisesti, ei järkevästi

Tänään uutisoitiin yritysjärjestelystä, jossa Talvivaaran ongelmakaivos siirtynee brittiläisen Audley Capital Advisors –hedge-rahaston haltuun. Mukaan on tulossa myös kansainvälisiä pääomasijoittajia. Audleyn perustaja tunnetaan maailmalla ”vihamielisenä aktivistisijoittajana”.

Kirjoitin alkuvuodesta nettisivuilleni, kuinka kaivos hoidetaan kokoomuksen mallilla: ”Vallitseva oikeistoideologia on linjannut, että valtio ei periaatteessa voi toimia pääomistajana kaivosteollisuudessa. Tai missään muussakaan teollisuudessa, vaikka esimerkiksi valtionyhtiöt Fortum ja Neste Oil ovat Suomen menestyneimpiä yrityksiä millä tahansa mittareilla. Nyt yksityinen raha ja johto epäonnistuivat Talvivaarassa, ja kaivos on valtion sylissä. Sen tuotantoa täytyy joka tapauksessa jatkaa jo ympäristösyistä. Jos valtio nyt ilmoittaisi, että se kantaa vastuunsa liiketoiminnan jatkamisesta ja ympäristöstä hamaan tulevaisuuteen, myös yksityistä rahaa alkaisi luottamuksen myötä virrata taas Sotkamoon. Kaivosala on Suomelle strateginen mahdollisuus, eikä kansallisomaisuutta pitäisi jättää kansainvälisten kaivosyhtiöiden temmellyskentäksi. Jos nykymeiningillä jatketaan, uskon että valtio laittaa Talvivaaran ympäristöasiat ja tuotannon kuntoon veronmaksajien rahoilla, jonka jälkeen kaivos luovutetaan puoli-ilmaiseksi ulkomaille. Siinä ei vain ole mitään järkeä, mutta niin tehdään, koska ideologia.”

Juuri noinhan siinä sitten kävi/käy. Kauppasummaa ei julkisteta, mutta elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan se jää alle 40 miljoonan, minkä verran valtio on sijoittanut kaivoksen pyörittämiseen pelkästään viime syksyn konkurssin jälkeen. Aiemmin valtion sijoitusyhtiö Solidium on ostanut Talvivaaran osakkeita noin 150 miljoonalla eurolla valtio suoraan, Finnveran kautta ja Tekesin tukina on laittanut kaivokseen noin pari sataa miljoonaa. Lisäksi ympäristövahinkoja varten on budjetoitu pari sataa milliä. Tarkat summat ovat epäoleellisia, enkä niitä ryhdy tähän sen vuoksi kaivamaan netin syövereistä. Puhutaan joka tapauksessa useiden satojen miljoonien tappioista valtiolle.

Oleellista on, että nyt vireillä olevalla järjestelyllä nuo veronmaksajien ja 76 000 suomalaisen piensijoittajan rahat katoavat taivaan tuuliin ja kaivos, johon edelliset omistajat ovat sijoittaneet jopa parin miljardin verran lahjoitetaan Audleylle, joka puolestaan pääsee jatkamaan toimintaa puhtaalta pöydältä. Tosin tämäkään ei riitä, sillä valtio sitoutunee 15 prosentin vähemmistöosuuteen sekä ympäristöriskien rahoitukseen Terrafame-yhtiönsä (yhtiön nimi muuten tarkoittaa Kainuuseen sopivasti Nälkämaata) kautta.

Minä uskon, että kaivos kyllä menestyy tuolta pohjalta. Edes nikkelin maailmanmarkkinahinta ei tule tielle. Iso osa kaivoksen työpaikoistakin säilynee, mikä on ehdottoman positiivista.

Mutta eihän tuossa kuviossa minkään maailman järkeä Suomen valtion kannalta ole. Jos ideologisia esteitä ei olisi, valtio ottaisi kaivoksen haltuunsa konkurssipesältä ja palkkaisi sille osaavan johdon. Osakeannissa Sotkamoon virtaisi sijoittajien rahaa, kun valtio isoilla muskeleillaan takaisi kaivoksen tulevaisuuden. Tällä tavalla kaivokseen sijoitetut miljardit jäisivät hyödyttämään Suomea ja suomalaisia aivan toisella tavalla. Nyt omaisuus lahjoitetaan ulkomaille, mutta kannetaan silti riskit.

Ja sitten olisi syytä mahdollisimman pian päivittää myös kaivoslaki, joka nykyisellään on täysin kehitysmaatasoa, jos sitäkään. Suomen ei ole syytä luovuttaa malmioitaan, kansallisvarallisuuttamme, ilmaisin valtausoikeuksin kansainvälisille yhtiöille, jotka eivät ole ympäristöstämmekään läheskään niin huolestuneita kuin me suomalaiset.

15 kommenttia artikkeliin “Talvivaara hoidettiin ideologisesti, ei järkevästi”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Iltasanomissa tänään oli kissankokoisilla kirjaimilla juttu, kunka BenZyskovichin, Matti Vanhasen ynnä muiden piensijoittajien arvoparerisalkku Talvivaaran osalta muuttui vessapaperiksi. Kovat hekutukset on heti päällä kun jollekin politikolle käy samoin kuin vaikka sille mökin mummolle joka pankkiirin suosituksesta laittoi elinikäiset säästönsä Talvivaaran sontaviemäreihin. Mummon sijoitusten joutumisesta taivaiden tuuliin ei kukaan kirjoita saatisitten olisi kiinnostunut, mutta politikoille jälleen tulee sääliääniä..
  Mun neuvoni sijoittamisesta haaveilevalle on: Älä osta kultakaivoksen osakkeita, vaan sitä mitä sieltä kaivetaan, eli osta kultaa harkkoina. Kullan arvo säilyy edelleenkin vaikka kaivos tekisi konkurssin. Kullan hinta on nyt alhaalla, kultakaivokset toimivat niukin naukin kannattavuuden rajoilla, nyt siis kannattaa ostaa kultaa ja muitakin jalometalleja ja kun kullan hinta nousee, niin siihen sijoittanut saa voittoa joskus enemmän joskus vähemmän, mutta pelkkiin lupauksiin paremmasta luottanut ja kaivos- ym yhtiöiden osakkeita hankkinut, saa saman kuin luottaisi poliitikkojen vaalienalus-pskapuheisiin, yleensä vain lämmintä kättä jos edes sitä!

 2. Seppo Mäkinen sanoo:

  Nyt olisi Iisakki hyvä mahdollisuus näyttää business-osaaminen. Hankkiudu Talvivaaran toimintaa jatkavaan hallitukseen, niin siinä on osaamisellesi NÄYTÖN PAIKKA. Ehkä puolueen johto pystyy sinut sinne järjestämään ajamaan puolueen ja veronmaksajien etua. Mahdollisuus korjata se, mikä jäi kesken ”Funny Car Center” hallituksessa.

  Seppo Mäkinen

 3. Antti Sulonen sanoo:

  Iisakki Kiemunki

  Puhut jälleen asiasta, johon sinulla ei ole kokemusta ja taitoa puuttua. Yksinkertaisesti x-aviomiesten terapeutin kokemus ei riitä noin isojen asioiden käsittelyyn.

  Seppo Mäkinen kiteytti asian sinun kohdaltasi tosin muuten hyvin, mutta , kun sinulla Iisakki oli tuo näytön paikka SCC:n hallituksessa. On tosin epäselvää oliko SCC:llä toimiva hallitus sinun aikanasi?

  Joko olet Iisakki hankkinut kirjevaa’an?

 4. Terran jestas sanoo:

  Kyllä oli sama mielleyhtymä mielessäni kuin Sepolla ja Antilla, kun luin mitä otsakkeessa kerrottiin. Vaalien alla on tietysti kirjoiteltava isosti, mutta aihe ei ollut kyllä ihan viimeisen päälle mietitty näin SCC:n jälkimainingeissa.

  ”Mutta eihän tuossa kuviossa minkään maailman järkeä Suomen valtion kannalta ole. Jos ideologisia esteitä ei olisi, valtio ottaisi kaivoksen haltuunsa konkurssipesältä ja palkkaisi sille osaavan johdon”

  En muuten puutu aiheeseen, mutta tuo Kiemungin tokaisu yhteiskunnan haltuunotosta sopisi muuten oivallisesti myös Hämeenlinnaan sikäli että jos ei ideologisia esteitä olisi, kannattaisi kaupungin ottaa haltuunsa esimerkiksi miljoonatuottoja yksityiselle yritykselle tuottava vanajanlinna ja palkata sille osaava johto, sillä nykyisin se tuottaa kaupungille pelkkää persnettoa. Samalaisia miljoonatuottoja täällä kehrää kyllä kaupungin tuella muutama hoivayrityskin, mutta kun on tämä ideologia.

  • Terve,

   Vanajanlinna on ollut aikoinaan kaupungin omistuksessa. Yhtiö tuotti silloin suuria tappioita. Nyt tuotot ovat veronmaksajille kokonaisuudessaan merkittävästi plussan puolella, alueelle on luotu kymmeniä työpaikkoja ja saatu kymmenien miljoonien edestä yksityisiä investointeja. Lisäksi linna on imagoltaan erinomainen matkailukohde ja iso vetovoimatekijä seudulle. Ei mielestäni kovin huonosti lähtötilanteeseen verrattuna?

   Muutamista hoivakodeista olen samaa mieltä. Yhteiskunnan tehtävä olisi laittaa sekin markkina toimimaan järkevästi tai kunnallistaa toimintoja uudestaan.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Iisakki?
    Miksi kaupunki ”satsaa” infranhoitoon, kiinteistöön yms Vanajanlinnassa miltei enemmän kuin saa vuokraa siitä? Mikä on sijoitetun omaisuuden tuottoprosetti?
    Tukeeko kaupunki samalla tavalla muitakin ”kuppilayrittäjiä ja petipaikan vuokraajia”?
    Eikös Vanajanlinna ole 100% kaupungin omaisuutta, miten siihen on yksityistä rahaa miljoonia saatu?
    Kovin on ”vapaamielistä tekstiä”!

    • Iisakki Kiemunki sanoo:

     Erkki,

     Aika moneen kertaan nämä asiat käsitelty eri yhteyksissä tälläkin palstalla… Mutta kertaus on opintojen äiti. Vanajanlinna ostettiin aikanaan noin 10 miljoonalla markalla. Vuosien varrella kaupunki on investoinut kiinteistöönsä ja myös liiketoiminnan kehittyminen alueelle on nostanut linnan arvoa siten, että nyt kiinteistönvälittäjä arvioi hinnan 5-7 miljoonaksi. Jos kiinteistö ja maa-alueet myydään uudelleen kaavoitettuna, hinta noussee pitkälle yli 10 miljoonan.

     Yksityisiä investointeja alueelle on tehty erittäin paljon: golf-kenttä, klubirakennus ja YIT:n villat. Kannattaa joskus käydä katsomassa, niin tietää, mistä puhuu…

     Ja kyllä, kaupunki ”tukee” vastaavalla tavalla myös muita matkailuyrityksiä. Esimerkiksi Katajiston kartanon vuokrasopimus on tällä hetkellä miinusmerkkinen kaupungille, mutta se on sitten toinen tarina.

     • Seppo Rehunen sanoo:

      Täydennän vielä sen verran, että ensimmäisinä kaupungin omistusvuosina 1998 alkaen vankeinhoitolaitos tuki merkittävästi linnan perusparannustöitä. Näin rakennusten kuntoa ja käytettävyyttä parannettiin määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti kaupungin ulkopuolisella rahoituksella ja työpanoksella.

 5. Kyllästynyt tunarointiin sanoo:

  Eli nyt siis Iisakki on sitä mieltä että jos hän olisi ollut talvivaaran johdossa, yhtiö olisi jo tehnyt miljoonia voittoa??? Kyllä olet Iisakki taitava, jos kerran noin pätevä olet talousasioissa mitä annat ymmärtää, niin sinulla varmaan on monta toimivaa yritystä joilla olet tehnyt mahtavia voittoja ja kokemusta yrittämisestä todella paljon….. Mutta eipä taida olla mitään edellä mainituista. Kyllä sinun johdollasi on nähty lähinnä surkuhupaisaa touhuilua. Ja kun omat hommasi eivät onnistu syytät muita kun sinähän et tietenkään ole mitään virhettä tehnyt….. Alhaisimpana esimerkkinä hyökkäät naista vastaan tämän lasten kautta, miksi ihmeessä kukaan äänestäisi tuollaista ihmistä???????? Hämeenlinnan talous on sinun hallitus/valtuusto aikanasi sukeltanut syvälle suohon, eiköhän tämä aika ole jo näyttänyt mihin kykenet, eli tuhlaamaan veronmaksajien rahoja……

  • Moi,

   en havittele kaivosyhtiön johtoon, mutta poliitikot vastaavat valtion omistajapolitiikan linjauksista.

   Esimerkiksi Sunny Car Centerin osalta kaupunki teki aikanaan linjaukset hankkeeseen mukaan lähdöstä, ja sitten riskien kuolettamisesta ja vetäytymisestä yhtiöstä. Olin hallituksessa sinä aikana, kun kaupunki esimerkiksi myi osakkeensa 40 000 euron voitolla ja vastaanotti erilaisia maksuja yhtiöltä yli puolen miljoonan edestä.

   Kaupungin taloutta voi tarkastella monelta kantilta, mutta siltä vuodelta (2013) kun olin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupungin tulos oli 7,4 miljoonaa positiivinen. Viime vuodelta tulos tulee nousemaan noin 20 miljoonaan euroon. On hyvä, että kaupungille syntyy nyt alijäämäpuskuria, sillä valtio leikkaa tuloja ja aiheuttaa uusia maksuja jatkossa noin 10 miljoonan euron luokkaa vuositasolla.

   Nämä asiat ja luvut ovat faktoja. Argumentoikaa niistä?

   • Poliitikkojen vastuu on huomattu jo. Yleensä sitä luvataan vastata kaikesta mutta kun vastuunoton aika tulee eteen, ei sitä otetakaan vaan selitellään sitä sun tätä. Kyllä teidät politikot on punnittu jo ja keveiksi havaittu

    Oliko muita ideoita, kyllä kai tuollaisella jokapaikan höylällä on muutakin takataskussaan kuin vain yksi asia?

    Annappa tulla kaikki yhtäkyytiä, niin päästään arvioimaan onko sulla munaa olla ääniemme arvoinen?

    • Iisakki Kiemunki sanoo:

     Terve jätkään,

     Kaikki? Täältähän sitä löytyy, en usko että loppuu lukeminen ihan heti kesken… : http://www.iisakkikiemunki.net

     • kuningasjätkä sanoo:

      Joopa joo, mutta onko myös tekoja osoittaa jutteluiden lisäksi, vai oletko tyyppi joka panee tyytyväisiksi kaikki kaksijalkaiset kanasta tikapuihin, pelkillä puheillaan?

   • Antti Sulonen sanoo:

    Argumentoidaan:

    Iisakki Kiemunki informoi valikoidusti, tai sitten on .
    Kertoessaan olleensa hallituksessa kaupungin myydessä osakkeensa 40 000 euron voitolla, hän ei kerro missä hallituksessa. Mikäli hän on ollut tuolloin SCC:n hallituksessa kyseessä lienee sisäpiiritiedon väärin käytös, koska Iisakki Kiemunki on toisaalla kertonut osakkeiden arvon olleen myyntihetkellä 0 euron arvoiset. Tuossa kaupassa on joku pettänyt jotain, eikä kaupungin veronmaksajat tiedä tänä päivänäkään onko kaupunki saanut osakekaupasta rahansa, vai onko kenties Ritaluoma luvannut maksaa nuo rahat. Iisakki jatkaa kaupungin vastaanottaneen erilaisia maksuja SCC:ltä yli puolen miljoonan edestä. Nuo ovat pääosin ilmeisesti viranomaismaksuja ja näin ollen eivät ole tuloa, koska tuosta summasta ei ole vähennetty menoja. Tarinan mukaan ovat ns. omakustannushintoja. Mikäli ostat aamupäivällä torimyyjältä kympillä ja myyt iltapäivällä torimyyjälle kympillä, et pääse Laurellille iltapäiväkahville ainakaan voittovaroilla.

    Kaupungin talouttakin Iisakki Kiemunki tarkastelee kuten miljoonat kaupungin kassassa olisivat hänen aikaansaannoksiaan. Ovatko samaan aikaan kaupungin palvelurakenteessa tapahtuneet heikennykset terveydenhuollossa, vanhustenhuollossa, koulutuksessa, katujen kunnossapidossa, sisäilmavaikeuksissa toimivien koulujen ja lastentarhojen tilanne IIsakki Kiemunkin aikaansaannoksia. Siltä se näyttää, kun rahaa on kassaan tullut, mutta sitä ei ole oikein osattu käyttää.

    Kaupungin kassassa rahaa on Iisakin mukaan 27,4 miljoonaa euroa ja silti edellä mainituista veronmaksajilta kerätyistä rahoista Iisakki ei ole kyennyt kohdentamaan euroakaan edellä mainittuihin puutteisiin tai heikennyksiin.

    No, tuossa vähän argumentoin.

 6. weera sanoo:

  Tuolta keskustelupalstan puolelta saa kyllä aika erilaisen kuvan noista vanajan linnan tuotoista kun minkä Kiemunki antaa ymmärtää

Jätä kommentti

css.php