Kolme kovaa ehdotusta pienyrittäjien aseman parantamiseksi

Vaalikentillä oppii makkaran grillaamisen ja jääraappojen jakamisen ohella muutakin hyödyllistä. Esimerkiksi se on tullut useissa keskusteluissa harvinaisen selväksi, että pienyrittäjien asemassa on rutkasti parannettavaa. Olen koonnut yhteydenottojen pohjalta kolme mielestäni varsin toteuttamiskelpoista ja konkreettista ehdotusta, joilla voitaisiin lisätä työllisyyttä siellä, missä suurin potentiaali piilee, eli mikro- ja pk-yrityksissä.

Ensimmäinen vaikuttava keino on työllistämisen sivukuluviidakon virtaviivaistaminen helpommaksi. Nykyään ennakonpidätys ja sosiaaliturvamaksut raportoidaan ja tilitetään yhdelle luukulle, työttömyysvakuutusmaksut toiselle instanssille, työeläkemaksut kolmannelle ja vielä ryhmähenkivakuutus neljännelle. Mahdolliset työllistämistuet raportoidaan ja anellaan vielä viidennestä kioskista. Joka kuukausi.

Nämä asiat ovat rutiinia isommille työllistäjille, joilla on väkeä asiaa hoitamassa. Pk-yrityksetkin voivat palvelun vielä ostaa, mutta kuluistaan tarkkojen mikroyritysten työllistämiskynnystä tämä yrittäjää kuormittava rumba nostaa usein ratkaisevasti. Nykyinen Palkka.fi on yrittäjien mukaan sekava ja huono käyttöliittymä, eikä sillä saa kaikkia asioita hoidettua. Asia voitaisiin korjata työntekijäkohtaisella ennakonpidätysprosentilla ja kaikille samalla sivukuluprosentilla, jotka tilitetään ja raportoidaan yhdellä kertaa esimerkiksi verotilin kautta.

Tämä helpottaisi merkittävästi myös harmaan talouden torjuntaa ja velvoitteiden hoitamisen valvontaa. Näiden toimenpiteiden vaikutus olisi todennäköisesti viisinumeroinen määrä uusia työpaikkoja Suomeen.

Toinen ehdotus on arvonlisäveron tilittämisen muuttaminen laskutusperusteisesta suoritusperusteiseksi. Nykytilanteessa monet aliurakoitsijayritykset ovat isoissa ongelmissa, kun alv pitää maksaa verottajalle siinä vaiheessa, kun lähettää palveluksistaan laskun pääurakoitsijalle. Jos työn tilaaja ei maksa laskuaan ajoissa, kuten nykyään usein käy, pk-yritys on isossa pulassa. Olisi kohtuullista, että alv maksettaisiin vasta sitten, kun pienyrittäjä on saanut ”palkkansa”. Ruotsissa on jo käytössä suoritusperusteinen tilitys.

Kolmas esitys liittyy pienyrittäjän sosiaaliturvaan, mitä myös SDP on vaaliohjelmassaan pitänyt vahvasti esillä. Useat pienyrittäjät ovat todellisuudessa ammatinharjoittajan asemassa, kun ns. pakkoyrittäjyys lisääntyy. Ja tietysti muutenkin. Yrittäjän sairastuessa tulonmenetys on ammatinharjoittajasta poiketen suoraan omasta pussista pois, mikä asettaa kohtuuttoman riskin mikroyrittäjän toimeentulolle.

Nämä esitykset eivät ole ainakaan mitään ylätason hötöä, vaan kohtuullisen helposti toteutettavissa olevia uudistuksia. Toteuttamista vaille valmiita…

18 kommenttia artikkeliin “Kolme kovaa ehdotusta pienyrittäjien aseman parantamiseksi”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Iisakki!

  SDP on ollut koko viime vaalikauden maan hallituksessa, samoin kuin mainitsemasi ongelmatkin ovat olleet pikkuyrittäjien riesana edeltävääkin eltävän vaalikauden.
  Miksi ette (SDP) jo hoitaneet asiaa kuntoon kun Jutta oli maan rahaministeri?

 2. avatar Jarmo Koponen sanoo:

  Iisakki Kiemungin asia on jäänyt minulta hiukan epäselväksi, mutta nyt hän nostaa yhden epäkohdan selkeästi esiin, joka hänelle on tärkeä. Nyt on oikeastaan kaksi asiaa, mitkä nousevat kirkkaimmin esille miehen kohdalla, elikä nyrkkeilyottelu ja yrittäjien asema. No tietysti oikeistolainen politiikan tekeminen on ollut kautta aikain miehen puumerkkinä, vaikkei hän sitä ole koskaan myöntänytkään – jopa Häsa mainitsi tästä.

 3. avatar kuningasjätkä sanoo:

  SDP on näemmä muuttanut vaaliteemojaan. Enää ei ollakaan pienen ihmisen, köyhien ja kurjalliston asialla vaan nyt kalastellaankin ääniä sosiaalidemokraattisilta pieniltä yrittäjiltä?

  Hieno veto, kertakaikkiaan. Lupaillaan ruusuista tulevaisuutta ja sosiaaliturvaa pienyrittäjille, mutta tod.näk. lupailut unohtuvat kuitenkin, niin historiasta voimme lukea, kunhan koittaa huhtikuun 20.päivä, silloin alkaa kiipiminen hallitukseen ja kaikki muu onkin sitten yhdentekevää!

  Äänestäjät ovat aina tärkeitä viimeiseen vaalipäivään asti, mutta sitten voidaankin jo huokaista helpotuksesta, kun vaalitulokset julkaistaan.

  Muista kuitenkin Kiemunki se tosiasia, että jos kumarrat yhtäälle, niin toisaalle pyllistät!

 4. Terve Erkki ja kumppanit,

  Lähdetään nyt siitä, että minä en ole SDP. ”Jutan rahaministeriyteen” en ollut kovin tyytyväinen, siksi lähdin aika voimakkaasti tukemaan Antti Rinnettä hänen tilalleen puheenjohtajaksi.

  SDP on mielestäni vaaliohjelmassaan nostanut pienyrittäjien aseman vahvemmin esiin kuin yksikään toinen puolue. Mikä on aika ymmärrettävää ja loogistakin, jos tuntee SDP:n historiaa yhtään. Puolue on pienyrittäjien eli suutarien ja räätälien aikanaan perustama.

  Pienyrittäjien asian lisäksi minulla on monia muitakin vaaliteemoja. Niihin voi tutustua osoitteessa http://www.iisakkikiemunki.net. Yksi kantava ajatus minulla on, ettei ole keneltäkään pois, jos esimerkiksi pienyrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa helpotetaan. Jos herroilla on esittää joku asia-argumentti sitä kohtaan, ettei olisi järkevää kaikkien kannalta toteuttaa tuossa yläpuolella mainittuja kahta ensimmäistä toimenpidettä, niin kuuntelen mielelläni?

 5. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Esa Lehtinen kirjoittaa blogissaan vaalikiimaisista vaalihempoista.

  Tämä Iisakki Kiemunki lienee yksi näistä vaalihempoista ja niin näyttää nytkin käyneen, että virta vei mennessään tuon uimarin. Vaalihemppo on ryhtynyt pienyrittäjien puolesta puhujaksi, nimittäin äänien toivossa.

  Pienyrittäjien arki- ja pyhäaskareista tuo hemppo ei tiedä tuon taivaallista.

  Sivukuluviidakosta tuo vaalihemppo kertoilee. Miksi hän ei yksilöi noita sivukuluja ja sitä kenen toimeentuloon, tai sosiaaliturvaan nuo sivukulut vaikuttavat. Suutarien ja räätälien toimeentuloon nuo eivät vaikuta, sen sijaan kisällien toimeentuloon ja sosiaaliturvaan noilla lienee vaikutuksensa, siitä sosiaalidemokraattinen vaalihemppo ei ole kiinnostunut. Sivukuluteeseillään vaalihemppo esittää aitoon autotalotyyliin tyyliin saatavan 10000-99999 työpaikkaa.

  Arvonlisäverotukseenkin on tämä vaalihemppo pahemman kerran ”ajatuksensa juoksun” antanut vietäväksi. Ei pitäisi puhua asiasta, jos ei asiasta mitään tiedä eikä viitsi asiaa itselleen selvittää. Ei ole pienyrittäjää eikä isompaakaan yrittäjää, joka arvonlisäveron maksaa samanaikaisesti laskun lähetyksen yhteydessä.

  Ja näin tuo vaalihemppo lopussa kiteyttää ”Yrittäjän sairastuessa tulonmenetys on ammatinharjoittajasta poiketen suoraan omasta pussista pois”.

  Esitän kysymyksen vaalihempolle: Kenen pussista ammatinharjoittaja tulonmenetyksensä sairastuessaan poistaa?

  Alatason hötöä näyttää vaalihempon tieteotaso olevan ammatinharjoittajayrittäjien ja pienyrittäjien aherruksesta.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Samaa mieltä, mutta yleisestihän on tiedossa ettei nää jotka eduskuntaan pyrkivät ole mitään täyspäisiä tyyppja, siksi olisi tärkeää ettemme me äänestäjät sortuisi äänestämään heitä joilla ei kaikki kamarit lämpiä.

   valitettavast on todettava ettei tällä nuija-miehelläkään kaikki kamarit lämpiä..

   mitäs johtopäätöksiä siis pitäisi äänestäjien siitä vetää??
   Antaa pojan vielä kasvaa ja viisastua, vaikka se onkin aika vaikeaa pumpulissa kasvatetulle…..

   Mutta onkos se meidän vikamme ja vastuulla?

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Antti,

   keskustelin tuosta alv-maksatuksen ongelmasta yli 40 vuotta erittäin hyvällä menestyksellä erilaisia yrityksiä johtaneen henkilön kanssa. Hän, kuten minäkin, tietää varsin hyvin, että alihankkija joutuu tilittämään alvit joka kuun 12. päivä. Ongelma on siinä, että varsinkin suuret yritykset ovat yksipuolisesti venyttäneet maksuaikansa hyvin pitkiksi. Ongelma on aito. Alihankkija saa asiakkaaltaan maksun kuukautta tai puoltatoista myöhemmin kuin on maksanut alvin.

   Myös sivukuluviidakosta kirjoittamani pätee tasan tarkkaan. Palkkatietojen ilmoittamisen byrokratiaan näytti muuten puuttuvan myös palstan änkyroiden sankari Kari Ilkkala tänään Yrityssanomissa 🙂

   • avatar Kari Ilkkala sanoo:

    Huomenta,

    Iisakki: ”Nykytilanteessa monet aliurakoitsijayritykset ovat isoissa ongelmissa, kun alv pitää maksaa verottajalle siinä vaiheessa, kun lähettää palveluksistaan laskun pääurakoitsijalle… Ongelma on aito. Alihankkija saa asiakkaaltaan maksun kuukautta tai puoltatoista myöhemmin kuin on maksanut alvin”

    Arvonlisäveroa ei makseta laskua lähetettäessä. Suoriteperusteisesti maksettaessa ALV erääntyy keskimäärin 57 päivän päästä suoritteen luovutuksesta / laskutuksesta. Jos aliurakoitsija laskuttaa nyt esim. huhtikuun työt viimeinen päivä, po. laskua koskeva alv erääntyy kesäkuun 12. päivä. Maksuaikaa jää 43 päivää.

    Nytkin yrittäjillä ja yrityksillä on mahdollista tilittää alv maksuperusteisesti. Poikkeus ja ongelma on se, että käytäntöä ei voi jatkaa tilikauden vaihteen yli. Eli helmikuussa on tilitettävä kaikki vuoden loppuun mennessä kertyneet arvonlisäverot suoriteperusteisesti, oli maksua saatu tai ei.

    Iisakki on voinut puhua yrittäjän kanssa todellisesta ongelmasta, mutta ei ole ymmärtänyt kuulemaansa.

    Helpoin ratkaisu alv-ongelmaan olisi käänteisen tilityksen ulottaminen kaikkeen arvonlisäverolliseen yritysten väliseen toimintaan – eli laskun maksaja tilittää alv:n verottajalle ja toimittaja laskuttaa verottoman hinnan.

    • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

     Terve Kari,

     luonnollisesti tarkistutin kirjoituksen virheiden varalta ko. yrittäjältä ennen sen julkaisua. Samoin se oli kommenttikierroksella yrittäjien keskusteluryhmässä. Selkeäksi ongelmaksi koettiin, että varsinkin isot yritykset ovat yksipuolisesti pidentäneet maksuaikansa 60 päivään. Eikä osa maksa lupaamassansakaan aikataulussa…

     Olisiko kuitenkin niin, että ehdotus olisi ollut vallan hyvä ja kannatettava, jos sen allekirjoittajana olisi ollut joku muu? 😉

 6. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Vaalihempon ontuva vastaus.

  Hän kirjoittaa jutelleensa 40 vuotta menestyksellä erilaisia yrityksiä johtaneen kanssa. Tuo ei ole mikään tae, että tuo asiantuntija tietäisi mistä puhuu. Edelleen on olemassa yrittäjiä, jotka esim. kuvittelevat, että yrittäjät maksavat arvonlisäveron, vaikka yrittäjä on arvonlisäveron välittäjä.

  Mitä sitten tulee tuohon alihankkijan ja suurten yritysten väliseen rahaliikenteeseen, siihen pienyrittäjän on syytä panna samat sanktiot laskujen maksuun kuin suuryrittäjillä on omiin asiakkaisiinsa nähden. Arvonlisävero ei ole ainoa kuluerä tuossa laskussa, siinä on yrityksen muutakin rahaa kiinni, jopa pidempään kuin arvonlisävero. Yrittäjälle arvonlisävero on määrätyissä tapauksissa oikein käytettynä pikavippi, se tosin on vaalihempolle täysin käsittämätön mahdollisuus. Arvonlisäverovelvollisen yrittäjän laskun arvonlisäverolliseen osuuteen yrittäjän ei tarvitse välttämättä sijoittaa omia rahojaan. Mikäli laskut laskutetaan ajallaan ja niissä on selkeät maksuehdot ja sanktiot pienyrittäjä saa rahansa ajallaan. Ikävämpää pienyrittäjälle on se, kun toinen pienyrittäjä jättää laskunsa maksamatta. Saattaa olla, että pienyrittäjältä jää silloin koko saatava saamatta, tosin arvonlisäveroakaan ei silloin tarvitse siitä maksaa ja jos maksaa saa sen takaisin, muuta osuutta ei.

  Vaalihemppo jatkaa edelleen sivukuluviidakosta, vaivautumatta erittelemään nuo sivukulut? Mitä ovat nuo viidakon sivukulut ja kenen eduista, tai haitoista noissa viidakon sivukuluissa on kysymys? Yksinkertaisesti ei niitä pienyrittäjälle aivan ylitsepääsemättömäksi viidakoksi ole.

  En saanut vaalihempon vastauksesta selvyyttä kenen pussista ammatinharjoittaja voi sairastuessaan kulut poistaa.

  Alatason hötöä on edelleen vaalihempon tietämys niin arvonlisäverosta kuin pienyrityksen sivukuluistakin. Virta vie, vaikka uimari itseään vastavirran uimariksi tituleeraa.

 7. avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

  Antti hyvä,

  aliurakoitsija tietysti voi asettaa sanktioita, mutta ei se välttämättä ole kovin tehokasta tai edes viisasta, jos aliurakoitsija on riippuvainen tilauksen tekijän urakoista.

  Et ilmeisesti vaivautunut edes lukemaan alkuperäistä kirjoitusta, kun penäät erittelyä sivukuluviidakosta? ”Nykyään ennakonpidätys ja sosiaaliturvamaksut raportoidaan ja tilitetään yhdelle luukulle, työttömyysvakuutusmaksut toiselle instanssille, työeläkemaksut kolmannelle ja vielä ryhmähenkivakuutus neljännelle. Mahdolliset työllistämistuet raportoidaan ja anellaan vielä viidennestä kioskista. Joka kuukausi.”

  Jotenkin käsittämättömältä tuntuu myös öyhötyksesi sairausloman kustannuksista. Ammatinharjoittaja ei juuri huomaa tilipussissaan, vaikka sairastuukin. Pienyrittäjä huomaa.

  Mutta joo, minulla on parempaakin tekemistä, kun viilata pilkkua teidän kanssanne. Eiköhän ole kohtuullisen selvää, että ehdotukset olisivat olleet vallan passeleita, jos ne olisivat tulleet joltain muulta taholta. Itse tiedän, että ne yrittäjät, joiden kanssa näitä on pohdittu, ovat kaikin puolin osaavampia ja pätevämpiä asiassaan kuin yksikään tähän keskusteluun osallistunut… Joten jos pitää valita, luotan heihin mieluummin.

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Aliurakoitsijan pitää asettaa sanktiot ja sen toki ymmärtää pääurakoitsijakin. Pääasiassa yhden pääurakoitsijan töistä riippuvainen aliurakoitsija ei ole yrittäjä, varsinkaan, jos hän joutuu pääurakoitsijan toiminnan rahoittajaksi. Yrittäjän statukseen kuuluu vapaus ja hänellä on vapaus määritellä (neuvotella) omat työehtonsa ja hänen pitää ottaa vastuu tekemistään sopimuksista. Pienyrittäjä saa töitä vaikka ei pääurakoitsijoita nuoleskelisikaan. Älkää hyvät pienyrittäjät missään tapauksessa alistuko tuohon urakan saamisen ehtoon hinnalla millä hyvänsä, vaalihempot eivät tule teitä vaalien jälkeen auttamaan.

   Vaalihempon alkuperäisessäkään kirjoituksessa hänen ympäripyöreästi luettelemia sivukuluja ei käsitelty eritellysti, mitä niille pitää tehdä. Vaalihemppo itkee , että niitä pitää maksaa eri luukuille, jos ja kun maksuluukkuja on 4-5 kuukausittain ei se yrittäjille ole ylivoimainen tehtävä. Toisaalta yhdistämällä nuo luukut ei luoda 10000-99999 uutta työpaikkaa, vaikka vaalihemppo suureen autotalotyyliin niin kuvitteleekin tapahtuvan.

   En ole huomannut vaalihempon kirjoituksesta vielä selvitystä kenen toimeen-, tai sosiaaliturvaan nuo sivukulut vaikuttavat. Kisällin elämä ei kiinnosta tuota sosiaalidemokraattista vaalihemppoa.

   Ammattinharjoittaja on mikroyrittäjä, joku saattaa liikevaihdollisesti olla ammatinharjoittajana isompikin yrittäjä. Yritysmuodoista ammatinharjoittaja on kuitenkin pienin, hänellä ei ole tilipussia. Ammattimies, tai ammattinainen palkollisena on eri asia kuin ammatinharjoittaja.

   Vuosia olen toiminut ammatinharjoittajana ja verottaja ainakin on minua yrittäjänä kohdellut, enkä ole nähnyt ammatinharjoittana tilipussia.

 8. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Vaalihemppo yllyttää lukemaan aloituksensa uudelleen.

  Todellisuudessa tuo aloitus on sellainen viidakko ettei siinä ole oikein yhtään mitään konkreettista korjausesitystä. Siinä aloittaja puuttuu asioihin, joihin hänellä ei ole omaa kokemusta ja tietopohjaa.

  Hänen esittämillään eväillä ei pienyrittäjien elämän laatu parane.

  En ymmärrä pienyrittäjää joka itkee 24 %:n osuutta viivästyneestä maksusta eikä kiinnitä mitään huomiota 76%:n osuuteen. Vielä omituisemmaksi tuon asian tekee se, että 24 % ei ole yrittäjän rahaa ja jos on niin sen saa takaisin, mutta 76% on yrittäjän rahaa ja sen saaminen on vaalihempon esittämässä ongelmassa vaikeampaa.

 9. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Vaalihempolla on parempaa tekemistä niin laaditaan tähän pienyrittäjän ylimalkainen laskutus 1.4.2015-30.4.2015.
  Yrittäjä laskuttaa 30.4.2015 kuukauden laskun. Työpäiviä 22 á 200,00 € + Alv 24% 48 €. Huhtikuun laskutus 4400,00 € + Alv 24% 1056€ laskun loppusumma 5456,00 €, eräpäivä 14.5.2015. Yrittäjä saa tililleen suorituksen 15.5.2015. 5456,00 €. Tuosta summasta yrittäjän on hyvä pistää sivuun 1056,00 €, jonka hän tilittää verottajalle eräpäivänä 12.6.2015. Siinä on yrittäjälle lähes kuukauden ajaksi 1056,00 € pikavippirahaa, voi lotota ja tehdä mitä lystää tuolla rahalla, kun, vain muistaa, että verottajalle on suoritettava asiakkaan maksama 1056,00 € 12.6.2015.

  Yksi vaihtoehto yrittäjällä on, että hän ottaa käteissuorituksen 1.5.2015 jolloin hän pistää vasemman puoleiseen takataskuun tuon 1056,00 € ja lottoilee reilun kuukauden ajan, kunhan muistaa, että vasemmanpuoleisessa takataskussa on syytä olla 11.6.2015 1056,00 €.

  Mikäli asiakas ei maksa ajallaan yrittäjälle tuota 5456,00 €:n laskua, niin pahin ongelma ei ole 1056,00 €:n osuus, vaan se on 4400,00 €:n osuus, joka tokikaan ei ole yrittäjän palkka. Tuo 1056,00 €:n osuus tuossa vaiheessa saattaa olla vähemmänkin riippuen siitä paljonko yrittäjä on maksanut hankintojensa yhteydessä arvonlisäveroa kyseisen jakson aikana.

  Yritystä pyöritetään tuolla 4400,00 €:n osuudella. Riskiä ottamalla sitä voi pyörittää tuolla 1056,00 €:n rahallakin, mutta ei pidä valittaa, jos lotto ei tuo.

  Pilkkua viilaamatta se menee suurin piirtein noin.

 10. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Iisakki!
  Demarit voisivat pyrkiä maatalousbyrokratian purkamiseen ainakin henkisellä tasolla.
  Kahlasin n. 200 sivua maataloustukien hakuohjeita ja täydentäviä ehtoja. Luetun ymmärtäminen oli jälleen kovalla koetuksella. Tässä on siitä esimerkki, Hakuopas s. 42, irrallinen kappale, suora lainaus:
  Jos maatilasi pääkasvina on nurmi tai kesanto, sitä saa olla yli 75 % peltoalasta. Tällöin jäljellä olevan peltoalan pääkasvi ei saa ylittää yli 75 % ko. jäljellä olevasta peltoalasta paitsi jos pääkasvi on nurmi tai kesanto.
  Kyse on viherryttämistuesta Etelä-Suomen yli 120 ha:n tiloille. Ilmeisesti 100 % nurmea tai kesantoa on sallittu.
  No, minun hehtaareillani asia ei ole vakava. Luultavasti juristia tarvitaan monella tilalla, koska sanktiot ovat koventuneet.
  Pyhänä jännitetään Verkatehtaalla! T. Hessu K.

 11. avatar Matti sanoo:

  Jos jättää hakemukset täyttämättä, eikä hae tukia, niin ei tarvitse lukea hakuohjeita.

  Aasinsilta maatalouspolitiikkaan. Miksi yhteiskunnan tulee tukea mallasohran viljelyä? Onko olut tärkeä kotimainen elintarvike, jota on saatava kaupasta samaan hintaan kuin pullotettua vettä? Paljonko oluen hinta nousisi jos mallasohran tuet lopetettaisiin?

  Iisakki ja muut ehdokkaat ottakaa kantaa jos ehditte. Älkää vastatko että EU-ssa pitää, se on tylsää.

 12. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Heikki
  Esittämäsi lainaus on helposti tulkittavissa kansakoulun äidinkielen ja laskuopin pohjalta. Mikäli joku haluaa jotain tukea toiminnalleen, tuon verran vähintään pitäisi pystyä itse asialle tekemään. Juristia siinä tuskin tarvitaan, pari laskutoimitusta, kun prosentit annetaan valmiina. Kerroit Heikki sanktioista, tuleeko noissa tukihakemuksissa sanktioita, vai menettääkö siinä mahdollisesti vilpillisesti tai ymmärtämättömyyttä hankitun tuen?

  Se on kummallista tämä nykysuomalaisten touhu, tukematta ja ruikuttamatta ei pelaa mikään. Samat tyypit, jotka ruikuttavat ruikutuslobbarien ruikutuksia milloin mistäkin, esittävät nyt vaalikentillä suureen ääneen SUOMI NOUSUUN, TÄSTÄ SUOSTA ME NOUSEMME, VASTAVIRTAAN UIMME. Tosin emme kerro, että pienikin vastavirta meidät mennessään vie alajuoksulle ja sitä myötä suohon.

  Kaivakaapa nyt esille vaikkapa Hämeenlinnan sivustoilta vanhusten säännöllisen ja jatkuvan kotihoidon palvelun hinta 1.1.2015 alkaen. Siinä sitä on tulkitsemista palvelun ostajalle eli vanhukselle, joka on Suomen tälle tasolle nostanut. Kysymys ei ole tuesta, vaan siitä mitä tuo palvelu maksaa. On siellä sivustolla laskurikin joten nuorelle asia lienee yksinkertainen, mutta moni mummu saa kaupungilta kirjeen joka sisältää kirjallisena laskutustaksat. Vaikka tuo mummu on Suomen suosta nostanut, niin nyt hänestä ei siihen enää ole. Tuskin osaa laskea paljonko hänelle tulee palvelu maksamaan 16 h/kk tai 20 h/kk.

  En pannut tuohon suoraa linkkiä, koska taitamattomuuttani en linkitystä osaa. Tosin oppisin sen, jos viitsisin opetella. Toisaalta teillekin on hyvä opetella vaikkapa vanhuuden varalta tuo reitti tuonne Hämeenlinnan palvelusivustoille, josta sitten tuo yksinkertainen palveluhinnasto löytyy.

 13. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Ilman juristin koulutusta, niin Heikin ongelmassa 121 ha:n tilalla saa mallasohraa kasvattaa 22,6875 hehtaarilla.

Jätä kommentti

css.php