Vaalianalyysi: Suomi kivikaudelle vai ei?

Aivan aluksi haluan kiittää jokaista minua äänestänyttä 3950 hämäläistä. Noin. Traditiot kunniaan 🙂

Sitten muutamia syitä, miksi mielestäni SDP koki katastrofaalisen rökäletappion näissä vaaleissa ja miksi omakin kannatus putosi reippaasti edellisten vaalien 5122 äänestä.

Häme oli maan ainoa vaalipiiri, jossa SDP edelleen säilytti suurimman puolueen asemansa. Silti yhden paikan menetys on kirvelevä tappio. Neljänteen paikkaan jäi matkaa kolmisen tuhatta ääntä, joka olisi kenties ollut kurottavissa, jos äännestysaktiivisuus olisi pysynyt viime vaalien aikaisella tasolla. Näyttää myös vahvasti siltä, että Johannes Koskisen jättämää aukkoa ehdokaslistalla ei pystytty täyttämään, vaan Johanneksen äänestäjät jäivät joko nukkumaan tai siirtyivät suurelta osin muiden puolueiden ehdokkaiden taakse. Puolueen sisällä on syytä pohtia, miksei parasta mahdollista korvaajaa Johanneksen profiilille valittu lopulta ehdokkaaksi…

Hämeenlinnassa demarien äänet hupenivat 2187 kappaletta. Toisaalta 2012 kuntavaaleihin nähden tuli 104 ääntä lisää. Trendi eduskuntavaaleissa on kuitenkin ollut jo pitkään huolestuttava. Äänestäjäkunta ikääntyy, eikä puolue ole keksinyt kampanjointiinsa oikeastaan mitään uusia konsteja. Tosin aika staattista ja mielikuvituksetonta kaikkien muidenkin puolueiden kampanjointi on, ainoastaan yksittäiset ehdokkaat keksivät uudenlaisia tapoja tavoittaa uusia potentiaalisia äänestäjiä.

Omalta osaltani kannatus laski eniten Hämeenlinnassa ja Janakkalassa, eli tärkeimmillä kannatusalueilla. Vaikka Hämeenlinnassa ääniä tuli edelleen toiseksi eniten, 2426 kappaletta, Tarja Filatovin (3336) jälkeen, niin asetelmat kääntyivät ehdokkaiden välisessä vertailussa päälaelleen edellisistä vaaleista, jolloin sain kotikaupungista selkeästi enemmän ääniä kuin kumpikaan istuvista kansanedustajista. Syy on omasta näkökulmastani täysin selvä: ryvettyminen kaupunginhallituksen pöydän ympärillä käydyssä loanheitossa ja riitelyssä sekä osaltaan niihin asioihin kytkeytyvä SCC-hanke. Tarja Filatov ymmärsi viisaasti ja valtiomiesmäisesti pysyä siitä sonnasta etäällä, ja hänet maltilliset demariäänestäjät palkitsivat. Kaikkeen tapahtuneeseen nähden lähes neljän tuhannen äänen potti, 16. eniten vaalipiirissä, oli ihan kohtuullinen suoritus. Eduskuntaan meni Hämeestäkin jälleen yksi kansanedustaja pienemmällä äänimäärällä. Toki viime kerralla niitä meni useampia.

Sipilä ymmärsi olla sillanrakentaja

Valtakunnan tasolla tuleva pääministeri Juha Sipilä ymmärsi tehdä saman koko oppositiokauden ja vaalikampanjan ajan, missä tietenkin auttoi keskustaa kohtaan hampaaton media ja myös Sipilän pojan kuolema. SDP:n Antti Rinne sen sijaan mokasi ratkaisevimman tv-tentin esiintymällä ärtyneenä ja väsyneen oloisena. Hänestä myös onnistuttiin luomaan riitapukarin mielikuva, vaikka sillä ei todellisuuden kanssa paljon tekemistä olisi ollutkaan. Enemmän riitoja lyhyen hallituskauden ajan omien tietojeni mukaan aiheutti kokoomuksen neliraajajarrutus useiden hallitusohjelmassa jo sovittujen päätösten osalta. Mielikuvat kuitenkin ratkaisevat, ja Alex Stubb on Rinnettä noin sata kertaa lahjakkaampi esiintyjä tv-tenteissä. Onnettomia olivat SDP:n viime metrien mokat myös vaalimateriaalin Virossa painatuksen suhteen (keskustalla vastaava moka ei aiheuttanut kuitenkaan julkisuuskohua) ja Rinteen epäselvä lausunto verotuksesta, jonka Lännen Media tulkitsi tarkoittavan vastoin puolueen linjaa keskituloisten verotuksen kiristämistä.

Nähdäkseni nämä seikat aiheuttivat kohtuullisen hyvän ennakkoäänisaaliin kääntymisen surkeaksi tappioksi viimeisellä vaaliviikolla. SDP menetti ennätyksellisen suuren epävarmojen äänestäjien joukon ennakkoäänestyksen päättymisen ja varsinaisen vaalipäivän välillä.

Demarit oppositioon

Summa summarum: SDP:n osalta ainoa järkevä tie johtaa oppositioon. Maata johtamaan ryhtyy ultrakonservatiivinen keskusta-persu-kokoomus-hallitus, joka keventänee valtion progressiivista verotaakkaa hyväosaisille ja yrityksille (perintovero poistuu) sekä leikannee palveluista ja työttömyysturvasta. Vähemmistöjen oikeudet ja kulttuuri lienevät niin ikään leikkuulaudalla. Maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään entisestään, vaikka se lienee jo nyt EU:n tiukinta.  Ay-liike laitettaneen ahtaalle muun muassa poistamalla jäsenmaksujen verovähennysoikeus, mikä johtaa helposti työmarkkinahäiriöihin.

Hallitus ei tosin välttämättä ole edes kovin pitkäikäinen, sillä Kreikkaan täytynee tehdä kolmas tukipaketti ensi syksynä, ja sitä perussuomalaiset eivät puolueena välttämättä kestä. Tilanne voi ratketa tietysti Kreikan vapaaehtoisella euroerolla. Autoveroalea ei tule, ja velkaantuminen kiihtyy entisestään, sillä leikkaukset kääntävät BKT:n kasvun entistä selvemmin miinusmerkkiseksi. Kauhuskenaario on, että muu Eurooppa lähtee elpymään, jolloin korot nousevat ja Suomen suhteellinen asema heikkenee radikaalisti EU:n sisällä.  Tosin Suomen velkaantuminen tehtäneen valtion taseen ulkopuolelta vivuttamalla ja pakottamalla eläkerahastot sijoittamaan maakuntien hankkeisiin. Eli syödään eläkerahastot. EU-jäsenmaksuihin ei tehdä helpotuksia, sillä keskusta ottaa mieluummin saman rahan nykyisten EU-tukiohjelmien kautta.

Keskustajohtoisen hallituksen johdolla yksi asia on nimittäin pomminvarma: taantuviin maakuntiin lapioidaan rahaa kaupunkiseutujen kustannuksella. Positiivisena puolena biotalous saadaan hyvään nousuun, kun uusien sellutehtaiden ympärillä oleva tieverkko korjataan. Myös perheet saavat saavat helpotusta tilanteeseensa yksinäisten ihmisten kustannuksella. Sote-uudistus saadaan maaliin muutaman vuoden päästä, ja malli perustuu maakunnallisiin kuntayhtymiin. Kokoomus saanee puumerkkinsä siihen yksityisten palvelujen lisäämisenä.

Henkinen ilmapiiri Suomessa muuttuu entistä ahdasmielisemmäksi ja selkää käännetään Euroopalle. Kahtiajakautuminen pääkaupungin ytimen ja muun Suomen välillä jatkuu, kuten Jussi Pullinen erinomaisesti analysoi.

Hämeenlinnan seutukin taantuu, sillä vaalitulos ei antanut tänne poliittista voimaa juuri lainkaan. Tuleva hallituskoalitio ei myöskään edistä merkittävästi pääradan kehittämistä, eikä ainakaan Pisararataa. Jää nähtäväksi, opitaanko paikallispolitiikassa olemaan likaamatta omaa pesää? Nyt on nähty, ettei se vaalimenestystä takaa edes perussuomalaisille.

Vaihtoehtoinen skenaario

Tai sitten Juha Sipilä yllättää valtiomiesmäisyydellään ja jättää kepuänkyrät sivurooliin. Työmarkkinaosapuolet saadaan mukaan yhteiskuntasopimukseen, kun ylenmääräinen porvariuho ja kyykyttäminen unohdetaan. Timo Soini taas heivaa rasistit ja teuvohakkaraiset takariviin tai eduskuntaryhmän ulkopuolelle mussuttamaan ja saa keskustan ymmärtämään perinteisen raskaan teollisuuden ja ydinvoiman merkityksen kilpailukyvyn ja vaihtotaseen kannalta. Alex Stubb ulkoministerinä puolestaan pitää ovet avoinna maailmalle ja puolustaa myös vähemmistöjen oikeuksia.

Toivossa on hyvä elää, mutta pessimisti ei pety.

61 kommenttia artikkeliin “Vaalianalyysi: Suomi kivikaudelle vai ei?”
 1. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Kivikausi menettelisi vielä, mutta jos Demarit ja yleenä vaikkapa sä, olistte päässeen voittoon, niin alettais pikkuhiljaa lähestyä jääkautta..

  Hyvä ettei nin käynyt vaan kansalaiset osasivat kuitenkin muistaa kuka siellä saunassa veteli ja ketämitä häh..

  Kattos Kiemunki, sitä saa mitä tilaa ja niin makaa kuin petaa.

  Kansan todellinen tahto on nyt ilmaistu, uskokaa nyt jo!

  Mutta ensivuonna onkin kuntavaalit, saas nähdä sitten kuinka letti ja parta tutisee, kun ääniä jaellaan entistä vähemmän ja pienemmältä alueelta?

  Että Sikäli…

 2. avatar Harri sanoo:

  Huomenta

  Tähän olisi hyvä saada näkemys hyvistä asioista viime vaalikausilta, kun demarit ovat huseeranneet hallituksessa, kun luodaan uhkakuvia siitä, kuinka h..n huonosti nyt tulee menemään.

  Tottakai tällainen perheasiainneuvottelu lehdissä korkkaa osan äänestäjistä ja varmastikin sieltä varttuneemmasta päästä, juuri äänioikeuden saaneet toki ihkuttaa, kun vaan mouhoo.
  Jotain kai sekin kertoo, että Ranne sai enemmän ääniä? Vaikka ei millään lailla loistanut tuossakaan neuvottelussa.
  Persujen taktiikka petti, esteeksi rva Ranteen läpimenolle tuli taustatuki Ilkkala. Kuitenkaan, ei tätä touhua jonkin verran, pakostakin seuranneena voi tuostakaan olla kuin tyytyväinen.
  Koittakaa seuraava neljä vuotta vetää vaikka sovussa, ja koittakaa nyt saada tuo kinaaminen ainakin jonnekin konttorin perälle, eikä julkisuuteen. Olis jopa molemmat saattaneet mennä läpi, ilman tuota ihme kyhnäämistä.

  SCC oli riskipeliä, enkä usko, että sitä on vieläkään kuopattu. Kyllä siitä vielä kuullaan.
  Tapahtumapuisto on ihan hyvä juttu, se mitä AC/DC:n rumpalin mahdollinen tuomio kesäkuun lopussa aiheuttaa kiertueelle, on toki konsertin kannalta mielenkiintoista. Tuuraajia tosin on varmaan jonoksi, ja rahaa on, millä juttu voitaneen myös sopia? Aika näyttää.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Hyvistä tapahtumista voidaan lukea Johannes Koskisen muistelo blogista” Lunastettuja lupauksia” ajalta jolloin SDPkin ol oikeasti työläisen puolella, mitä se ei ole ollut enää kahteenkymmeneenviiteen vuoteen.
   Jos Johanneskin oikeasti olisi uskonut omiin juttuihinsa joita esitteli kansalaisten nieltäviksi, niin ei hän olisi tehnyt ohareita kansalaisille ja lähtenyt herrojen johtohommiin Lontooseen!

   Viimeistään Paavo Lipposen jälkeen hommat rupes menemään niin överi-änkyröinniksi, että silloin usko liikkeen mahtiin alkoi murenemaan monella.
   Nythän on kansa ilmaissut sen Jutta Urpilaisen moneen otteeseen mainostaman Kansantahdon !

   Nyt sitten varmaankin käy niin että solisaliratit jäävät oppositioon, huutelemaan pensaasta iskulauseita ja arvostelemaan hallituksen tekemisiä, kun tämä yrittää paikkailla demari-valtiovarainministerien tekemiä mokia..”Hei me tienataan tällä” ja ”Tämä on kansantahto”…ym.

   Kyllä mua hieman huvittaa tää vaalipyykin jälkipesu, helppoahan se on muita syytellä siitä kun putosi tai ei päässyt ollenkaan, mutta niinkuin kirjoitin, että niin makaa kuin petaa, niin todettava on että demarit petasi punkkansa hieman ryppyiseksi… Eikä ihan hiemankaan!

   Että Sikäli…

 3. avatar saara finni sanoo:

  Kiemungin omia askelmerkkejä kivikauteen voi kulkea seuraavan Suomi24-ketjun viitoittamana:
  http://keskustelu.suomi24.fi/t/12406269
  Ketju on aloitettu 4.8.2014. Vasta neljäs kommenntti on minun. Ketjussa on 50 kommenttia ja se on Janakkalan. Kiemungin kotipitäjän sivuilla.

 4. avatar Jarmo Koponen sanoo:

  Laitanpa tähän vielä jatkeeksi hieman havaintoja ja johtopäätelmiä vaaleista. Raution ääniä söi varmasti osaltaan Isosuon asettuminen ehdolle ja Soukolan pottia rokotti varmasti sekä Ranne, mutta etenkin Ilkkala. Kun koskinen jättäytyi pois vaaleista eikä tilalle oikein asettunut kukaan, niin mikä ihme pudotti Kiemungin äänimäärää noin konkreettisesti?

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Liiallisen ylhäinen suhtautuminen asioihin joihin olisi pitänyt suhtautua alhaisesti… siinä se…

 5. avatar Timo Ojanen sanoo:

  Moron,
  Jos demarit jäävät oppositioon ja kokoomus lähtee hallitus neuvotteluihin Stubbin ”tiukalla linjalla”, voi hyvinkin käydä niin, että kokoomus löytää myös itsensä oppositiosta. Hmm, sitten tarvitaankin ”takiaispuolueita” avuksi…
  Odotellaan mielenkiinnolla, voi olla ettei Eu ja Kreikka niin pahoja sanoja olekkaan.

 6. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  J. Koposen johtopäätöksiin on helppo yhtyä.
  Rautio jatkaa tänään riitelyä HäSa Mielipidesivulla.
  Hänellä on seudun lyhin poliittinen muisti.
  Sari oli etulinjassa naamakirjassaan riekkumassa
  kilpasiskon lapsenruokko-juttu-skabaa.
  ”Kunnialliseen,” äänestäjiä arvostavaan politiikantekoon,
  ei tällainen tyyli kuulu.
  Raution kannanotot, kommentit ja syyllisten etsiskely naapurileireistä,
  sopii paremminkin eskari-ikäisten viihteeksi hiekkalaatikolla.
  Riitta

 7. avatar Seppo Mäkinen sanoo:

  Hämeen Sanomien tämänpäiväiseen yleisönosastokirjoitukseen viitaten olettaisin, että Kaupunginhallituksen pj Rautio näkisi hieman laajemman kokonaisuuden, kuin vain Hämeenlinnan omaan napaan tuijottelun. Valtakunnallisesti julkisen toimijan tulee varmistaa sopimuskumppaneilta, että ne ovat suorittaneet julkiset velvoitteensa. Tätä varten pidetään tietoja yllä ja saatavilla rekistereissä ja tähän velvoittaa myös Tilaajavastuulaki. Nämä huomioiden en näkisi, että julkinen sektori ja veronmaksajat olisivat jääneet Hämeenlinnan valtaa pitävien SCC-seikkailussa vielä plussalle. Saattaahan sitä TOIVOa, että Ritaluoma tulee synnintuskiin ja lentää Suomeen suorittamaan nämä julkiset sekä yksityissopimukselliset velvoitteensa.

  Seppo Mäkinen

 8. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Iisakki!
  Olenko huomaavinani, että analysoit melko avoimesti, miten tässä ny näin kävi.
  Hyvä niin, jos…
  Tyrkytän silti pari vinkkiä poliittista tulevaisuuttasi ajatellen.
  Käys bongaamas markettien ovensuussa,
  näet siellä paljon ”hakkaraisia” – ilman persukorttiakin,
  kantamassa ”ministerisalkkua” viikonloppuisin.
  Jostakin pitää hetken unohdusta saada,
  kun suomalainen arki näköalattomuudessaan alkaa jyskyttää päässä.
  Eikä siinä onneksi, ihan heti enemmistöllä tule mieleen
  posauttaa angstia pois pyssyn avulla, tai ajaa rekkaa päin.
  Sielunveljiä Suomessa riittää, kun tsäkä naismaailmassa ei ole ollut yhtä onnistunut,
  kuin sulla Iisakki.
  Toivoisin ettet myöskään heiluttelisi tuota rasisti-korttia ni herkästi,
  kuin nuo yksiniitiset, suvaitsemattomat viherpiiperot,
  jos sen teet, et todellakaan tiedä,
  millaisessa ahdingossa Suomessa
  tällä hetkellä eletään, se on kovaa taistelua työstä, jokapäiväisestä leivästä,
  asuntovelan lyhennyksistä, perheen elatuksesta,
  sen survivalin tajuamista kutsutaan
  – realismiksi, ei rasismiksi.
  Riitta

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Terve Riitta,

   oletko sitä mieltä, etten ole aiemmin analysoinut avoimesti? Mielestäni olen aina kohtuullisen suoraan sanonut, mitä ajattelen.

   Ja kiitos vinkeistä, mutta mielestäni en ole kokenut mitään todellisuuspakoa eliitin sfääreihin sitten viime laman tai sen jälkeenkään tapahtuneiden varsin henkilökohtaisten kokemusten. Uskoisin nähneeni lähipiirissäni enemmän epätoivoa, päihdeongelmia, umpikujaan ajautumisia, sairautta ja kuolemaa, mitä aika moni muu tämänkään palstan vakiokommenttaattoreista. Sinä mukaan lukien.

   Tunnistan myös varsin hyvin oman onnekkuuteni. Aika moni ”kohtalotovereista” ja ystävistäni on jo poistunut tästä maailmasta tai istuu niissä lähiöbaareissa, joista edelleen muuten minäkin aika paljon niitä ääniäni saan. Rasisteilla kirjoituksissani en toki viitannut heihin, vaan näihin olliimmosiin, halla-ahoihin ja hakkaraisiin, joilla ei ole, tai koskaan ole ollutkaan, elämässään taloudellista huolta: he käyttävät hyväkseen näiden ihmisten asemaa luomalla ja kanavoimalla vihaa ja turhautumista niihin ”muihin” – aivan kuin ”beduiineilla” olisi jotain tekemistä sen kanssa, että tehdas loppui, eikä ole töitä. Konsti on tietysti vanha ja lukuisia kertoja historiassa jo käytetty, mutta aina vaan niin tehokas.

   Realismia on tajuta, että beduiinit tai poppaukot eivät ole valtaamassa Keski-Suomea tai mitään muutakaan osaa maasta. Tietoisesti lietsottua rasismia sen sijaan on ilma tiheänä.

   • avatar riitta nyqvist sanoo:

    Moro Iisakki!
    Suomalaista realismia vaalikiertueella persun takapiruna ollessani
    Poikansa menettänyt äiti minulle kyyneleitä pidätellen.
    ”- Sä kun et heti ala haukkua rasistiksi, mun poikani joutui
    huumekoukkuun, mä yritin saada hänet vieroitukseen.
    Sanoivat tylysti, ei ole rahaa. Kotouttamiseen kyllä piisaa velkarahaa.
    Onneksi poika pääsi pois.”
    Srk:n vapaaehtoistyöntekijä,
    ”-Ei näille pakolaisille kelpaa ehjät, puhtaat käytetyt vaatteet,
    suomalaisille köyhille kelpaa.”
    Eläkeläinen suurista ikäluokista
    ”- Mä oon tehnyt raskasta työtä 14 vuotiaasta saakka.
    Eläke alkoi kertyä vasta 23 vuotiaana. Ei mulla ole ketään neuvomassa
    kotoutumaan tähän suomalaisen eläkeläisen köyhyyteen…”
    Nuori työtön
    ” – Löysin kirpparilta pyörän, maksoi 30€.
    Työttömyysrahat menee vuokraan ja ruokaan.
    Menin pyytämään sossusta pyörärahoja, en saanut.
    Nää pakolaiset saavat uudet…”
    Iisakki näitä realitytarinoita suomalaisarjesta kuulin vain
    siksi kun luulivat mua persuksi, aloittivat aina hyvin arkana
    ”Kun sä et ala heti haukkumaan rasistiksi”
    Tämä oli edellisen kommenttini pointti.
    Realistinen keskustelu ko. ongelmista torpataan julkisuudessa
    vetämällä rasisti-kortilla hiljaiseksi, se on vaarallinen tie.
    Riitta

    • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

     Riitta,

     Arvaapa kuinka monta kymmentä vastaavaa tarinaa pakolaisten saamista valtavista etuisuuksista mä olen vuosien kuluessa tarkistanut? Yksikään tälläinen väite ei ole lopulta osoittautunut paikkansapitäväksi… Suomalainen sosiaaliturva ei todellisuudessa erottele ihmisiä ihonvärin, uskonnon tms. seikkojen perusteella. Toinen asia sitten on, kuka nämä ihmiset on saanut luulemaan niin?

     Yksi iso lähde ovat nämä ennakkoluuloja hyväkseen käyttävät rasistiset kansanedustajat ja ns. Feikkimediat, kuten Mitä Vittua -nettilehti, jota monet pitävät nykyään raamattunaan. Todellisuudessa nämä mediat vain rahastavat herkkäuskoisten klikkauksilla.

     • avatar riitta nyqvist sanoo:

      Iisakki, en usko että hädänalaiset suomalaiset valehtelivat minulle.
      Sinä voit tarkistella tarinoita jatkossakin, mainitsemiasi feikkimedioita en tunne,
      enkä tule jatkossakaan tutustumaan niihin.
      Tämä meni taas kanssasi eipäs, juupas, vaarinhousut-tasolle.
      Onneksi en itse ole vielä tarvinnut sosiaalipalveluja, joissa on hyvin monensorttista
      rahanjakajaa.
      Toiset nyt vaan ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.
      Yhteiskuntarauhan säilymisen vuoksi, olisi hyvä keskustella
      asioista avoimesti.
      Tämä tästä.
      Riitta

 9. avatar Ville sanoo:

  Hämäläiset eivät todellakaan kokeneet että olet Iisakki eduskuntapaikan arvoinen,
  se on vain ja ainoastaan oma vikasi, turha syytellä muita, politiikassa tulee paskamyrskyjä niskaan, mutta jostain syystä hyvät poliitikot pystyy ne hallitsemaan ja väistämään, ja tulemaan niistä huolimatta valituiksi esimerkkeinä vaikkapa Kauko Juhantalo ja Paavo Väyrynen!

  ryvetyit tosiaan vaikka missä suhmuroinneissa ja SCC-jutuissa kaverisi Sari Raution kanssa,

  sarista täytyy tosin todeta että nätillä ulkonäöllä,kauniilla hymyilyllä ja täysin ylivedetyllä vaalikampanjalla ei pitkälle pötkitä, sarilla olis ollut hyvä olla vähän niinku asiasisältöä eikä puhua pelkkiä ympäripyöreyksiä kaikesta kivasta Ja yleisluontoisesta hyvästä, vailla sen suurempaa konkretiaa sellaisen toteuttamiseen!

  Sulla Iisakki nyt oli tietty vähän asiasisältöäkin, ja osaamista,
  mutta sorruit suuriin virheisiin, kuten Lulu ranteen elatuskiistojen tuomiseen esiin lehtien palstoilla, sellainen henkilökohtaisuuksiin menevä toiminta antoi kuvaa sinusta ihmisenä paljon enemmän kun mikään muu ja se oli valitettavasti kyllä viimeinen naula poliittiseen arkkuusi.

  Olen pahoillani puolestasi, tsemppiä tulevaisuuteen!

  T.sinua aikoinaan äänestänyt

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Hyvä Ville,

   En minä ole valinnoistani kai ketään muuta syyttänyt? Jos mielestäsi olen, niin pyydän osoittamaan sellaisen puheenvuoron. Itse laitoin itseni alttiiksi, ja täysin tieten tahtoen ja myös seuraukset tiedostaen.

   Vaikka tiedän sen olevan tyhmää, en ole koskaan väistellyt vaikeita asioita tai paikkoja. Se on päinvastoin ollut mun missioni koko poliittisessa toiminnassa: vastuun kantaminen silloinkin, kun se ei olisi oman edun mukaista.

   Totta kai tiesin tekeväni poliittista itsemurhaa, kun menin SCC:n hallitukseen. Sanoin sen myös ääneen silloin. Hankkeeseen liittyvät päätökset olivat yhteisiä, mutta vastuu lankesi harvalle. Sellaista se on, viisaat poliitikot katselevat vaikeita asioita sivusta tai kiemurtelevat niistä irti. Väitän silti edelleen, että manööveri oli viisas kaupungin kannalta, ainakin euroilla mitattuna.

   Tiesin hyvin myös, mitä avautumisestani Kaupunkiuutisissa seuraa, koska tunnen median, tunnen politiikan ja tunnen myös tuon vastapuolen. Tilanne oli minun näkökulmastani vähän sama kuin aikanaan yläasteella: menin koulukiusaamisen väliin, vaikka tiesin saavani myös itse turpiin. Kiusaaminen kuitenkin loppui, kun pani tarpeeksi hanttiin. Niin muuten kävi tälläkin kertaa.

   • avatar Esa Leskinen sanoo:

    ”Totta kai tiesin tekeväni poliittista itsemurhaa, kun menin SCC:n hallitukseen. Sanoin sen myös ääneen silloin. Hankkeeseen liittyvät päätökset olivat yhteisiä, mutta vastuu lankesi harvalle. Sellaista se on, viisaat poliitikot katselevat vaikeita asioita sivusta tai kiemurtelevat niistä irti. Väitän silti edelleen, että manööveri oli viisas kaupungin kannalta, ainakin euroilla mitattuna.”

    Piti tulla kahdeksan miljoonaa, mutta tulikin satatuhatta. Tuskinpa missään muualla tätä kutsuttaisiin nimellä ”viisas manööveri”.

    • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

     Terve Esa,

     mittaan hallitukseen menon hyötyä kaupungin kannalta sillä, että sen jälkeen SCC:n suunnasta kaupunkikonserniin päin siirtyi 600 000 euroa rahaa (rakennuslupa, Kantolan kiinteistöjen laina + korot, osakerahat). Jos yhtiö olisi ajettu konkurssiin siinä vaiheessa, nuo rahat olisi jääneet saamatta. Reilu puoli miljoonaa ei ole kaupungin mittakaavassa vielä valtavasti, mutta on sillä jo jotain merkitystä.

     • avatar Antti Sulonen sanoo:

      Tuon kommentin mukaan Iisakki Kiemunki ei ole ollutkaan SCC:n hallituksessa SCC:n kehittäjänä ja tuon mahtipontisen ajatuksen satoja työpaikkoja tarjoavan autotalon eteenpäin vievänä taloustaiturina, vaan rakennusluparahojen ulosmittaajana.

      Rakennusluparahat eivät ole kaupungin kannalta puhdasta tuloa, koska niistä on kaupungille myös menoa. Tuota laskentaa Iisakki Kiemunki ei ole ollut halukas avoimesti veronmaksajille esittämään, sen sijaan hän on esittänyt kykenevänsä selvittämään grammalleen tontilla olleen maa-aineksen määrän ennen maa-aineksen kasausta ja nyt, kun tonttikauppa ei toteudukaan. Se on monta kertaa vaikeampi tehtävä kuin selvittää rakennusluvan tuotto. Tosin Iisakki Kiemunki kehuu edelleen ottavansa mielellään haasteita vastaan, joten mielenkiinnolla odotan tietoa paljonko kyseisellä tontilla on multaa ollut ennen kasausta ja paljonko sitä nyt on.

      Posti muuten vähentää toimintojaan joten Iisakki saattaisi saada sieltä edullisesti kirjevaa’an, tai kaupunkihan sen tietenkin hankkisi.

     • avatar Esa Leskinen sanoo:

      Okei. Korjaan: Piti tulla kahdeksan miljoonaa, mutta tulikin kuusisataa tuhatta. Kyllähän niitä hyötyjä löytyy kun hakemalla hakee. Sen viisaammaksi tämä manööveri ei siitä kyllä muutu.

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Isakki Kiemunki kuvitteli taitavansa Oy hallituksessa työskentelyn, hän ajatteli, jos SCC:stä tulee Euroopan mahtiautotalo niin sitten jne. Sanoi hän myöskin, että kyseinen pesti voi olla poliittinen itsemurha, mutta jos kuitenkin SCC menestyisi.

    Siitä omituista, että edelleen hän vetoaa hankkeeseen liittyneisiin päätöksiin, että ne olivat yhteisiä.
    Hämeenlinnan kaupungin hallinnolla ei voinut olla mitään yhteisiä päätöksiä SCC:n hallinnon kanssa.

    SCC:n hallitus ei voi vedota missään asiassa Hämeenlinnan kaupungin poliittiseen selkänojaan.

    • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

     Antti,

     en usko, että sinäkään aidosti voit olla noin typerä? Kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa hanketta koskeneet päätökset on tehty yhteisesti ja yksimielisesti – kahta viimeisen vaiheen merkityksettömäksi jäänyttä päätöstä lukuun ottamatta. Minä olen ollut tekemässä noita päätöksiä ylivoimaisesti vähiten tapauksen yhteydessä mainituista poliitikoista – silti kannan niistäkin päätöksistä raskaimman vastuun. Joku voisi ajatella, että kummallista: vastuu kuuluu sille henkilölle, joka ei ole päätöksiä esimerkiksi tontin myymisestä edes tehnyt…

     Ja mikä sinulle sanoo, että SCC:n hallituksessa aikanaan syntyneet päätökset ovat olleet yksimielisiä tai yhteisiä?

     • avatar Antti Sulonen sanoo:

      Iisakki Kiemunki

      En ole väittänyt etteikö kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa tehdyt päätökset olisivat olleet yhteisiä ja yksimielisiä.
      Siitä huolimatta SCC:n hallituksessa työskentelevä henkilö ei voi vedota kaupunginvaltuuston , tai -hallituksen poliittiseen selkänojaan.

      Sitä en tiedä onko SCC:n hallituksessa syntyneet päätökset olleet yksimielisiä ja yhteisiä, mutta aika läheltä liippaa ettei kyseisessä hallituksessa ole ollut kovinkaan ammattitaitoisia jäseniä, varsinkaan, kun he ovat hehkuttaneet kuinka laajan tuen he ovat saaneet isoilta yrityksiltä.

 10. avatar Sari Rautio sanoo:

  Tämä oli Iisakki hyvä kirjoitus. On syytä myöntää omat mokat, mutta myös analysoida toimintaympäristöä. Me ja ne ajattelu on hajottavaa. Edelleen, olen huolissani seudusta ja kaupungista. Vain yksi kansanedustaja ei ole voitto kenellekään. Oman vetovoimani hiipumisen myönnän auliisti, mutta kun muutkaan ei kelvanneet….

  Etiäpäin, ja uutta voimaa kehiin!
  Sari

  • avatar ville sanoo:

   Voi Sari, me kaikki olemme aidosti huolissamme seudusta ja kaupungista, et ainoastaa sinä!

   Vaalikampanjasi oli kyllä hupaisaa katsottavaa, kun ei voinut edes lehteä avata ilman että nätit kasvosi koristivat kokosivun mitalla lehteä, ja ohitse ajavat Vekan bussit oli verhottu olemuksellasi!

   Ehkä Vähän enemmän ehkä olisin toivonut sinulta omia aloitteita, ajatuksia ja keskustelunavauksia sekä ennenkaikkea sitä asiaosaamista!

   toivottavasti nyt hymy ja yltiöpositiivisuus ei hyytynyt, vaikka nyt kolmannen kerran jäi eduskuntapaikka tulematta

   Voimaa ja aurinkoisia kevätpäiviä sinulle, tsemppiä valtuustoon! 🙂

 11. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Sari
  ”mutta kun muutkaan ei kelvanneet”
  Olisit nyt malttanut 😀
  Riitta

 12. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Sari!
  Et nyt ymmärtänyt, mitä tarkoitin, se on fakta.
  Lämpimästi pahoitellen!
  Riitta

  • avatar sarirautio sanoo:

   Hei, se on totta. Haluatko mahdollisesti selventää?
   Ystävällisesti tervehtien,
   Sari

   • avatar Erkki Strömberg sanoo:

    Sari!
    Riitta kirjoitti: ”Et nyt ymmärtänyt” ja Sinä vastasit: ”Hei, se on totta”.
    Miksi tämä pitäisi Sinulle vielä selventää?

 13. avatar Harri sanoo:

  Viimeisenä kommenttinani näihin, ehdotan, että PS-koalitio ,SDP ja KOK tekee nyt heti Sipilän malliin yhteiskuntasopimuksen tapaisen yhteinen kunta-sopimuksen.
  Pidätte palaverin jossain tunturissa (tään kuntalaiset maksaa mielellään, vai?), jossa kaikki ovat läsnä ja touhuutte, ryyppäätte ja juttelette asiat halki.
  Ja sitten mitään ei tehdä, mistä toinen tykkää ja toinen ei, niinkuin jonkun vaalilauseessa seisoi.
  Sen jälkeen puhtaalta pöydältä vedätte pelkkää politiikkaa, ei henkilöön käyvää katsausta.

 14. avatar Masa sanoo:

  Iisakki yrittää ottaa taas marttyyrin roolia kun vaaleissa tulikin kunnolla turpaan. Vai tietoisesti menit tekemään SCC hommassa poliittisen itsemurhan? Uskoo ken tahtoo. Eiköhän koko surkuhupaisa tarina ole vaan todistus sinun taloustaidoistasi. Täytyy olla joko todella sekaisin tai sitten on luvattu jotain mistä kukaan ei tällä hetkellä tiedä jos uskoo että Euroopan pienimmille automarkkinoille rakennettaisiin Euroopan suurin autotalo ja vielä keskelle pienen kaupungin savista peltoa. Kyllä Hämeenlinna on kärsinyt ihan tarpeeksi näistä Iisakin älynväläyksistä. Eiköhän vaalitulos kerro aikamoisesta luottamuksen puutteesta, joten olisiko aika erota kaupungin toimista?

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Hei Masa,

   Kun otin vastaan ko. hallituspaikan (kaupunginhallituksessa käydyn keskustelun jälkeen, jossa kaikki puolueet perussuomalaisia myöden lupasivat täyden tukensa hallitustyölle), totesin Hämeen Sanomissa kyseessä olevan poliittisen itsemurhan. Eikö se todista jotain tietoisuuteni tasosta?

   Sitä en toki tiennyt, että autotalohanke on alunperinkin minun ”älynväläykseni”. Edelleen uskoin sen olevan SCC:n yrittäjän idea, johon hän sai mukaan yksityisiä yrityksiä 12 miljoonan euron panoksella. Kaupungin osalta päätöksen lähteä mukaan teki valtuusto yksimielisesti. Olen minä sentään kova kaveri, jos pystyn yksin päättämään kaikkien puolesta…

   Ja mitä tosiaan vaalitulos kertoo luottamukseni tasosta Hämeenlinnassa? Sain kaupungin ehdokkaista toiseksi eniten ääniä. Esimerkiksi huomattavasti enemmän kuin Lulu Ranne tai Kari Ilkkala. Jos minun pitää erota vaalituloksen perusteella, niin syytä lienee sitten kaikilla muillakin Tarja Filatovia lukuun ottamatta?

 15. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Iisakki, etkö sä vieläkään halua uskoa,
  että poliittisen urasi maalasi nurkkaan
  täkäläinen Kokoomuksen pieni piiri,
  – olit heidän pehmolelunsa.
  Mä varoitin sua, kun Kirstula-tontti ostettiin ylihintaan yms.
  Et uskonut.
  Rikoshan ei Suomessa ole valitettavasti vielä se,
  kun ja jos jätetään jotain asiaan olellista kuuluvaa,
  esim. esittelyssä kertomatta…
  Poliittinen ilmapiiri Hämeenlinnassa,
  kyllä kaipaisi sitä kipeästi.
  Politiikkahan pahimmillaan on kuin lahkohurmos, jäät ulkopuolelle,
  jos omat aivot alkavat aktivoitua…
  Riitta

 16. avatar Antti Sulonen sanoo:

  En tiedä voiko Iisakki olla aidosti niin typerä, että edelleen väittää SCC:n hallituksen jäsenen tarvitsevan kaupungin poliittisen tuen taakseen.
  Yksityisen yrityksen hallituksen jäsen ei tarvitse poliittista tukea taakseen, vaan taidon toimia yrityksen johdossa.Ryhtyessään SCC:n hallituksen jäseneksi Iisakki Kiemunkilla olisi pitänyt olla tiedossa omat olemattomat kykynsä toimia osakeyhtiön hallituksessa. Nyt hän esittää tietoisuutensa tasoa sillä, että hän on sanonut tehneensä poliittisen itsemurhan. Kuitenkin hän on luultavasti ajatellut, että kyseessä voi olla poliittinen itsemurha, tai sitten satoja työpaikkoja luoneen hallituksen jäsenen meriitit eduskuntavaaleissa.

  En tiedä tarkoittaako tuo Iisakki Kiemunki poliittisella tuella esim. kaupungin pakkopäätöksiä. Kaupunkihan voisi ilmeisesti poliittisilla päätöksillä pakottaa nykyiset autokauppiaat sijoiltaan pois. Onneksi tuollaista poliittista tukea ei nykyään kovin helposti taakseen saa.

 17. avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

  Antti,

  Yleensä, kun yhtiön omistajataho nimeää edustajansa johonkin hallitukseen, tämä hallituksen jäsen tarvitsee omistajan tuen toiminnalleen. Hyvä viimeaikainen esimerkki on vaikkapa Solidiumin Pekka Ala-Pietilä. Jos minulla on olemattomat taidot toimia hallituksessa, niin vastuu varmaan osaltaan kuuluu myös niille tahoille, jotka esityksen tälläisestä taitamattomasta henkilöstä ovat tehneet? Eivätkä edes vaihtaneet.

  Minä kannan vastuun SCC:n hallituksessa tehdyistä päätöksistä ja omasta toiminnastani, mutta pidän vähän erikoisena, että niin kovin harva kantaa vastuuta päätöksistä, joita on ollut tekemässä kaupunginhallituksessa koskien ko. hanketta. Minä en ole ollut päättämässä niistä asioista. Silti vastuu tuntuu olevan minun, eikä näiden päätöksentekijöiden.

  Kysyn nyt vielä sinulta Antti: onko minun vastuullani, että kaupunginhallitus yksimielisesti päätti esimerkiksi myydä tontin SCC:lle? Tai että se evästi yhtiökokousedustajaa ehdottamaan minua hallituksen jäseneksi?

  Tosin tuo viimeinen kaneettisi todistaa, kuinka irrallaan todellisuudesta leijut, joten ei tästä järkevää keskustelua millään ilveellä valitettavasti saa…

 18. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Valintansa jälkeen yhtiön hallituksen jäsen ei tarvitse omistajan tukea toiminnalleen. Sen sijaan hallituksen jäsenen tulee toimia siten, että omistajataho on tyytyväinen yhtiön hallintaan. Hämeenlinnan kaupunki on ollut ilmeisesti pienosakas SCC Oy:ssä, joten omistajataholla ei siinä tapauksessa liene kovin suurta painoarvoa.
  Solidium on eri asia ja Pekka Ala-Pietilän erottamisesta vastuussa olevan ministeri Paateron tekosista on sinunkin hyvä kuunnelle Kalle Isokallion lausunto jälkiviisaissa Tv1 24.4.2015 klo 9:45, en tiedä onko ohjelma jossain Areenassa.
  Kaupunginhallituksella ei ole ollut mahdollisuutta kesken kaiken vaihtaa SCC Oy:n hallitusta, he ovat ilmeisesti luottaneet, että talousguru on asialla.
  Johan sinä nyt erikoisia kyselet. Silloin, kun sinä et ole kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginhallitus tekee päätöksen et sinä voi olla siitä vastuussa. Sekään ei ole sinun vastuullasi, jos kaupunginhallitus on evästänyt yhtiökokousedustajaa esittämään sinua SCC Oy:n hallitukseen. Nuo asiat ovat kaupunginhallituksen vastuut. Niiltä osin kaupunginhallitus on epäonnistunut esittäessään sinua osakeyhtiön hallituksen jäseneksi. Tokikaan kaupunginhallitus ei ole pystynyt eikä ole tarpeenkaan antamaan mitään poliittista tukea valitun tekemisille, tai tekemättä jättämisille yksityisen osakeyhtiön hallituksessa.
  Noiden tapahtumien jälkeen SCC:n hallituksen jäsen on yksin vastuussa omasta toiminnastaan yhtiön hallituksessa, ei voi olla poliittista selkänojaa. SCC Oy:n hallitus ei ole poliittinen hallitus.
  Puhut irrallaan todellisuudesta leijumisesta, niin omat kommenttisi osoittavat sinun leijuvan ilmassa.
  Onko sinulla tietoa mitä osakeyhtiön hallituksen jäsenen tehtäviin kuuluu ja mikä taho on osakeyhtiön hallituksen jäsenen tuki? Mitä yleensä tarkoitat tässä tapauksessa kaupunginhallituksen, tai -valtuuston poliittisella tuella?

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Antti,

   Hämeenlinnan kaupungilla ja Virtaa Hämeeseen Oy:llä olisi ollut useita mahdollisuuksia vaihtaa kelvoton edustaja hallituksessa. Se vaihtaminen tapahtuu yhtiökokouksissa. En ole kuullut kritiikkiä noilta tahoilta. Kiitoksia kyllä, jopa Kari Ilkkalalta, että sain hoidettua osakekaupan Ritaluoman kanssa.

   Aikanaan kh:ssa asetettiin tietyt tavoitteet, kun Heikki Hietanen jätti hallituksen. Hankkeelle haluttiin antaa edelleen mahdollisuus, koska esim. Siemens uskoi siihen lujasti ja myös investoi miljoonia euroja. Kaupungin tavoitteena oli turvata omat saamisensa ja sijoituksensa. Tuosta hetkestä eteenpäin yhtiön suunnasta kaupunkikonserniin liikkui 600 000 euroa rahaa. Toiseen suuntaan ei euroakaan. Minun mielestäni kaupungin rahallisten etujen turvaaminen onnistui aika hyvin sinä aikana, kun olin SCC:n hallituksessa.

   Yrityksen hallintoa olen opiskellut yliopistossa aika monta opintoviikkoa. Käytännön kokemustakin on kertynyt noin kymmenen eri yhtiön hallituksesta. Tunnen yrityksen hallituksen ja jäsenien tehtävät. Todennäköisesti paremmin kuin sinä. Ainakin sen perusteella, että juttusi ja kysymyksesi ovat todella sekavia.

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Yhtiön hallituksen jäsen ei ole sen tähden yhtiön hallituksessa, että hän turvaa jonkun osakkaan rahallisia etuja. Hallituksen jäsen turvaa koko yhtiön rahalliset, kuten muutkin edut lakien ja säädösten mukaan, jota myöden tulee turvattua kaikkien osakkaiden edut. Olipa se sekavasti sanottu, no menköön.

    Mikäli juttuni ja kysymykseni ovat sekavia, niin se osoittaa ettet kykene kaikkien tekstiä ymmärtämään. En väitä etteikö juttuni ja kysymykseni olisi sekavia, itselleni ne tosin eivät ole vaikeita ja löytyy tyyppejä, jotka eivät niitä ymmärrä. Iisakki Kiemunki yksi niistä taitamattomista.

    Olen jäänyt kaipaamaan sinulta vastausta pariinkin esittämääni sekavaan kysymykseen, joten toistan ne tässä, voi olla että olet kyvytön vastaamaan niihin.
    1. Mitä yleensä tarkoitat tässä tapauksessa kaupunginhallituksen, tai -valtuuston poliittisella tuella?
    Tässä tapauksessa tarkoitan SCC:n hallitustyöskentelyä.
    2. Miten olet aikonut selvittää Kirstulan pellolta kuoritun mullan määrän grammalleen ja sen osuuden paljonko tuota multaa on mahdollisesti kadonnut? Sanoisin ettei kysymys ole sekava, vaan vastaaja saattaa olla kykenemätön vastaamaan kysymykseen ja näin ollen pitää kysyjää sekavana.

 19. avatar Mauri Virtanen sanoo:

  Kaivoparkki vs kirstulan autotalo ja SDP TODELLISUUS
  Koko viime vuoden aikana (2014) uusia henkilöautoja rekisteröitiin Suomessa runsaat 106 000 kappaletta, mikä oli 2,7 prosenttia toissa vuotta enemmän. Tätä se lama tuottaa.
  Kas, huomasin HäSa ilmoituksen 24.4 :
  SUURI AUTONÄYTTELY… klo 12-17, 22 merkkiä ja 60 mallia edustettuna…
  ILMAINEN PYSÄKÖINTI Kaivoparkin yläkatteella näyttelyn ajan.
  Tämä on nykypäivää ja tällaisen mainos,myynti/liiketoiminnan sietäisi kasvavan. Kaivoparkki ja Hämeenlinna teki tilin. Kiitos työntekijöiden.

  Arvioni Suomen autokaupan 14-16 miljardin luvuista noin 5,5 miljardia on pelkkää autokauppaa ja muu noin 10 miljardia kaikkea muuta, varaosaa ja huoltoa.

  Idea yhdestä isosta ja EU-tason ainutlaatuisesta autokaupasta tarkoitti esim. että huolto olisi jossain… pelkällä huoltotoiminnalla tuskin esim. Tähkyällä autonasentajalla olisi vakituista ja sellaista työtä että uskaltaisi lisääntyä.

  SDP on kuitenkin puolue joka yleensä ajattelee asioita laajalti. Jos Kirstulan autotalo olisi saapunut maaliin, varmaan hyvä, mutta kyllähän tällaisella keskityksellä on ruumiinsakin. Se että hanke ei onnistunut ei harmita, mutta JOS olisi onnistunut niin ajateltiinko suurella sielulla koko maan kehitystä….

  Hienoa että Kaivoparkki on oivaltanut myydä paikat aitoon markkinahintaan. Pe 24.4 2015 kaivoparkin yläkate täynnä. Hilloo kaupungin kassaan.

  Politiikon päähän kun on helppo istua. Kaivoparkki tai kirstula olisi ollut hyvä paikka uuden valitun kansanedustajan kiitellä itseään. Mutta ei tällä kertaa.

 20. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Sekavaa tekstiä lisää ja sekavia kysymyksiä Iisakki Kiemunkille:

  Olisiko SCC:n hallituksessa pitänyt aikoinaan olla Tammerneonin edustaja taatakseen saatavansa?
  Eikö SCC:n hallituksessa istunut tuohon aikaan henkilöä, jota olisi kiinnostanut pienen yrityksen toimeentulo, jolta mainostolppa tilattiin?
  Samalla tuo henkilö olisi tietenkin kantanut vastuun matalammin palkatun työntekijän leivästä, joka mainostolpan pystytyksestä vastasi. SCC:n hallinto jätti surutta mainostolpan pystyttäneen yrityksen laskun maksamatta ja viittasi kintaalla tuossa ketjussa alimmin palkatun työntekijän toimeentuloon. Sen sijaan tuon aikainen hallituksen jäsen hehkuttaa, kuinka hän on pitänyt pienosakkaan etuja SCC:n hallituksessa. Unohtuiko häneltä, että hän ratsastaa aatteella, jossa tarinoiden mukaan vaalitaan tasapuolisesti työntekijöiden etuja?

  Vaikkakin asia normaalisti kuuluu yrityksen toimivalle johdolle, niin silti veloista myös hallitus on tietoinen.

 21. avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

  Antti,

  luulen, että näiden kysymysten taso on jo mahdollisille keskustelun seuraajille paljastanut paljon. Vastaan vielä näihin ja keskityn sen jälkeen pykälää fiksumpiin hommiin…

  1) Mitäkö tarkoitan kaupunginhallituksen poliittisella tuella? Sitä kun kh aikoinaan ohjeisti yhtiökokousedustajan esittämään minua ko. hallitukseen, niin käytiin keskustelu, jossa kaikki puolueet lupasivat tukensa työlleni hallituksessa. Jokaiselle oli täysin selvää, kuinka hankalaan tilanteeseen olin menossa. Asetettiin myös tietyt tavoitteet. Minä toimin niiden mukaisesti ja ne tavoitteet saavutettiin. Jokainen voi sitten pohtia itsekseen, tukivatko kaikki puolueet sitä työtä lopulta vai eivät..

  2) En eio selvittää multamääriä grammalleen tai mitenkään muutenkaan. Vastuu siitä kuuluu sopimukset tehneille (l. kaupunginhallitukselle) ja valvontaa suorittaville virkamiehille. Virkamiestaho on tutkinut tilanteen, ja todennut, että mullat ovat tontilla. Samoin kh:n jäsen Kari Ilkkala on käynyt mittailemassa tontilla ja todennut mullan olevan siellä.

  3) Kuten itsekin totesit, Tammerneonin asia kuuluu yhtiön toimivalle johdolle. Hallituksessa ei ole käsitelty tolpan hankintaa ko. yhtiöltä. Sen sijaan olen kyllä auttanut erästä hämeenlinnalaista metallialan yritystä saamaan saatavansa Ritaluomalta. Tämän yrityksen piti alun perin tolppa toimittaa, ja ehti tehdä suunnittelutyön siihen. Kerroin Ritaluomalle, etten jatka hallituksessa, ellei asiasta päästä sopimukseen. Yritykselle myös maksettiin sen saatava. Sen isompaa valtaa hallituksen jäsenellä ei ole yhtiössä, jossa pääomistaja käyttää yksinkertaisella enemmistöllä valtaa niin hallituksessa kuin yhtiökokouksessa. Toki olisin toiminut vastaavalla tavalla muissakin tapauksissa, jos edelleen olisin ollut hallituksen jäsen – myös Tammerneonin keississä.

 22. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Iisakki Kiemunki

  Miksi sitä et ole aiemmin sanonut, että kaupunginhallitus on asettanut tietyt tavoitteet ehdottaessaan sinua SCC Oy:n hallitukseen. Sinä jopa toteutit nuo tavoitteet. Siis jo tuossa vaiheessa kaupunginhallituksen tavoitteisiin ei kuulunut tuhansien ainakin satojen uusien työpaikkojen luominen seutukunnalle SCC Oy:n ympärille. Sinulla olikin sitten kohtuullisen helppo tehtävä SCC Oy:n hallituksessa, kun ei tarvinnut ajatella mitenkä tuota yhtiötä kehitetään ja kuinka se saadaan kukoistamaan, tavoitteet olivatkin jotain muuta. Ilmeisesti fiksumpaa.

  Mitä sitten multamäärään tulee, sinä olet aiemmin kertonut sen selvittäväsi grammalleen mikäli tonttikauppa ei SCC:n kanssa toteudu. Löytänet tuon tiedotuksesi jostain näistä blogien kommentoinneista, tai sitten teitä on kaksi.

  Tammerneon on pystyttänyt mainostolpan istuessasi SCC Oy:n hallituksessa. Olisihan se ollut korrektia myös Hämeenlinnan ulkopuolista yrittäjää kohtaan esittää hyvissä ajoin, että edellisenkin mainostolpan saatavissa yhtiön hallitus on joutunut puuttumaan toimivan johdon tekemisiin. Tieto tuosta tolpasta on sinullekin tullut ennen sen pystytystä, tai sitten hallituksella ei ole ollut yhtiössä mitään roolia. Monen yhtiön hallituksissa toiminut henkilö olisi vetäytynyt jo moneen kertaan tuollaisesta yrityksestä, fiksumpiin hommiin.

 23. avatar Pirre sanoo:

  Tämä Kiemunki on hieno mies. Oikein yliopistossa opiskellut yhtiön hallintoa monta opintoviikkoa ja taidoillaan noussut euroopan suurimman autokauppakeskittymän hallitukseen. Kyllä harmittaa se että äänestäjät eivät pystyneet nostamaan tätä talousasiantuntijaa eduskuntaan. Kasvatellaan tukkaa ja neljän vuoden päästä taas ehdokkaaksi jos sitä ennen ei Ford tai Kia ei tarjoa hallituspaikkaa josta ei voi kieltäytyä.

 24. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iltaa,

  Muutama lainaus Matthijs van Boxsel’in kirjasta ”Tyhmyyden ensyklopedia”:

  Se, joka tekee tyhmyyden, toteaa asian määritelmällisesti liian myöhään. Tyhmyyttä ei voi ennalta estää.

  Tehtyään tyhmyyden sen voi toki yrittää kätkeä, tai tehdä siitä toistamalla totuuden…

  Paras lääke tehtyä tyhmyyttä vastaan on toistaa se. Toistaminen katkaisee tyhmyydeltä traagisen terän ja tekee siitä vitsin.”

  Sen periaatteen mukaan, että toistettu tyhmyys saa totuuden voiman, väitettiin, että tieto oli vain aikaisempien erehdysten muisto

  ja siksi

  Jokaisen onnettomuuden jälkeen tyhmyrit syöksyvät himokkaasti seuraavan tuhoon tuomitun tehtävän kimppuun.

  Toisaalta Mahatma Gandhi kirjoitti Young India -lehdessä joskus 1920-luvulla seuraavasti:

  An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it.

  eli vapaasti kääntäen

  Virheestä ei tule totuutta toistamalla, eikä totuudesta virhettä koska kukaan ei näe sitä.

  SCC-kokonaisuutta ei tietenkään pysty vaalitoreilla edes Sari tai Iisakki kenellekään selvittämään. Sen sijaan kokonaisuudesta valitaan joitakin kohtia ja niihin liittyviä väittämiä, kuten päätösten yksimielisyys tai kaupungin rahallinen saldo hankkeesta. Näitä toistetaan loputtomasti kunnes puhuja uskoo niihin itsekin.

  Rahallinen saldo ei ollut / ole tässä se tärkein asia, vaikka siinäkin riittää vielä setvimistä, mm:
  – Kaupunki myi SCC-osakkeensa Sunny Trading Oy:lle yli vuosi sitten. Jos osakkeita ei ole maksettu 10.000 € käsirahaa lukuun ottamatta, miksi loppukauppasummaa ei ole vielä peritty? Kannattaisi, sillä Sunny Tradingin maksuviiveet ovat maalis-huhtikuussa venyneet n. 80 päivään…

  – Virtaa Hämeeseen Oy (eli nyk. Vanaja Capital Oy) kirjasi 150.000 € sijoituksensa alas 2014 tilinpäätöksessä. Niitä rahoja ei enää ole…

  – Maksoikos SCC koskaan vuokrarästejään Linnan Kehitykselle?

  Paljon pahempia juttuja koko prosessissa olivat yhtiön hallitukselle, kaupungin päättäjille sekä kaupunkilaisille syötetyt valheet, mm:

  – Kaurialan kauppa/teollisuusalueiden kehittämiselle asumiskäyttöön ei itse asiassa ollut kesäkuussa 2010 minkäänlaisia perusteita. Asiasta oli vain Jaakko Välimaan vanha tutkielma, jossa todettiin asumiskäytön olevan vaihtoehdon, mikäli alue rapistuu elinkelvottomaksi nykyisessä käytössään. Niin sille ei suinkaan ollut käynyt eikä käymässä.

  Kun asioita perustellaan valtuuston / hallituksen yksimielisillä päätöksillä, pitää aina arvioida mitä päättäjät tuolloin tiesivät / mitä heidän haluttiin uskovan.

  – Jenkkisijoittajan väitettiin asettaneen sijoituksensa ehdoksi Kaurialan kaavarunkon teon ja moottoritieliittymän. Tällaisia ehtoja ei ole ollut olemassa, vaan ne olivat kotikutoisia.

  – Hankkeen väitettiin olevan uskottava, koska Siemens. No, SCC hukkasi Siemensin rahat ja Siemens johtajansa. Kansalle esiteltiin kierrätyspolttoaineella käyvää kaasuturbiinivoimalaa, jota juuri tähän käyttöön teknisesti / taloudellisesti löylynlyödympää ajatusta saa hakea…

  – SCC:n pääomien sanottiin olevan kunnossa, koska tilintarkastaja. No, petostaustainen tilitoimistoyrittäjä toimitti ylimääräiselle yhtiökokoukselle puuta heinää, ja tilintarkastaja nosti kytkintä.

  – Tontista haluttiin maksaa miljoonia ylimääräistä, jotta kaupunki voisi suorahankkia miljoonien maanrakennusurakan. Perustelut eivät olleet tästä maailmasta, mutta kaupunkihan voi päättää tyyliin ”päätetään, ja katsotaan valittaako joku”.

  Meille toistetaan nyt mantraa, ettei poliitikkojen kuulu arvioida liiketoimintaideoita. Jokainen omaa rahaa sijoittava arvioi sijoituskohteensa kaikkea toimintaa ja luotettavuutta jatkuvana prosessina. En ymmärrä miksi toisten rahalla toimiva poliitikko saisi luvan heittäytyä täysin tyhmäksi, ei kai meitä sen takia tänne ole valittu? Pitää päättäjillä nyt omaakin arvostelukykyä olla itse asioihin, eikä vain toisiin poliitikkoihin.

 25. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iisakki Kiemunki selittää vaalitulostaan 21.4.

  Syy on omasta näkökulmastani täysin selvä: ryvettyminen kaupunginhallituksen pöydän ympärillä käydyssä loanheitossa ja riitelyssä sekä osaltaan niihin asioihin kytkeytyvä SCC-hanke.

  Lihavointi minun.

  Kaupunginhallituksen pöydän ympärillä ei riidellä eikä heitetä lokaa. On valitettavaa, että Kiemunki painottaa eri yhteyksissä kaupunginhallituksen keskustelujen luottamuksellisuutta, mutta esittää sitten jatkuvasti sen työskentelystä väitteitä, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Toisaalta tämäkin keskusteluketju vahvistaa sen kokemuksen, että Kiemungin mielestä fiksumpi ja korkeatasoisempi keskustelu käydään aina jollakin muulla foorumilla, kuin missä sillä hetkellä ollaan.

  Iisakki Kiemunki kirjoitti 25.4.2015 12.33:

  1) Mitäkö tarkoitan kaupunginhallituksen poliittisella tuella? Sitä kun kh aikoinaan ohjeisti yhtiökokousedustajan esittämään minua ko. hallitukseen, niin käytiin keskustelu, jossa kaikki puolueet lupasivat tukensa työlleni hallituksessa. Jokaiselle oli täysin selvää, kuinka hankalaan tilanteeseen olin menossa. Asetettiin myös tietyt tavoitteet. Minä toimin niiden mukaisesti ja ne tavoitteet saavutettiin. Jokainen voi sitten pohtia itsekseen, tukivatko kaikki puolueet sitä työtä lopulta vai eivät..

  Kaupunginhallitus käsitteli 16.1.2012 yhtiökokousedustajan valintaa SCC:n ylimääräiseen yhtiökokoukseen, joka pidettiin 25.1.2012. Kiemungin kommentti ja itselleen ottama asema koko tässä ketjussa on monin tavoin ongelmallinen. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungilla ei ollut oikeutta asettaa hallituksen jäsentä SCC:n hallitukseen. Osakassopimuksen mukaan tuo oikeus (ja valta erottaa koska tahansa) oli Virtaa Hämeeseen Oy:llä (nyk. Vanaja Capital Oy).

  Kyseisessä kh:n pykälässä ei käsitelty, eikä pöytäkirjaan merkitty kh:n esitystä SCC:n hallituksen jäseneksi, puhumattakaan ”kaupungin” Kiemungille asettamista tavoitteista. En epäile etteikö Kiemungin kuvailemaa epävirallista, pöytäkirjan ulkopuolista keskustelua käyty. Sellaisen keskustelun käyminen ja Kiemungin siihen vetoaminen ”kh:n ja puolueiden yksimielisenä poliittisena tukena” kuvaa vain sitä ”päätöksentekokulttuuria”, joka Hellsténin kaupunginjohtajakaudella ja Tapio Vekan kh:n puheenjohtajakaudella vallitsi.

  Kaupungille tällaisen kulttuurin miljoonia maksaneista seurauksista olemme saaneet viime vuosina lukea lähinnä ”riitelevien ja lokaa heittävien” persujen ansiosta. Ehkä perussuomalaiset ja Pro Hämeenlinna koetaankin hankalina juuri siksi, että tällaisesta kulttuurista on aktiivisesti pyritty eroon nykyisellä valtuustokaudella. Helppoa se ei ole, ja tarkkana ja valveilla pitää olla joka hetki.

  Kiemungin kommentti maalaa myös todella kummallisen kuvan ”kaupungin” ja Kiemungin käsityksestä osakeyhtiöstä ja sen hallituksen jäsenen tehtävistä yleensä, sekä erityisesti kaupungin asemasta suhteessa yhtiöön tammikuussa 2012. Jos kaikki se, mitä Kiemunki sanoo yhtiön hallituksessa saaneensa aikaiseksi, asetettiin kh:n pöydän ympärillä hänen tavoitteikseen jo 16.1.2012, ei kaupunkilaisille ja päättäjille syötetyn sonnan määrää mittaa enää mikään.

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Terve Kari,

   täytyy sanoa, etten jaksanut lukea kaikkea tekstiäsi ajatuksella lävitse. Kursorisestikin lukien tuli kuitenkin selväksi, että huikean määrän virheellistä tietoa ja puolitotuuksia sait taas mahtumaan tekstimereesi. Totean nyt vain, että selvitys kaikesta maksuliikenteestä yhtiön ja kaupunkikonsernin kanssa on tekeillä. Itse asiassa myös Hämeen Sanomat avasi asian ansiokkaasti ja faktapohjaisesti viime vuoden lopulla Markku Uharin jutussa. Siinä oli lueteltu kaikki saadut tulot ja menot.

   Muutamia sinun virheitäsi tuosta listasta:
   – Yhlan kustannukset infran suunnittelusta ovat 64.017,78 euroa. Ei 80 000 tai 100 000, eikä varsinkaan kahteen kertaan, kuten sinä esität. Ritaluoma on riitauttanut laskun, koska suunnittelu kohdistuu osaksi myös tonttikaupan alaisen alueen ulkopuolelle.
   – Moreenissa sijaitsevan teollisen varastotilan kerrosneliön hinta on toisenlainen kuin Kirstulassa sijaitsevan suurkaupan yksikön kerrosneliöhinta. Yhtä lailla kuin kaupungin keskustassa sijaitsevan asumisen rakennusoikeuden hinta on vielä kalliimpi mitä Kirstulassa autokaupan tilan… Kirstulan tontin ja rakennusoikeuden hinta on ulkopuolisella taholla moneen kertaan määritelty, ja kauppahinta on sen mukainen.
   – Osakekauppahinnan loppuosa on normaaliin tapaan perinnässä. Ja etenee normaaliin tapaan.

   Eniten kuitenkin edelleen hämmentää tuo sinun kaksinaismoraalisi ja vastuun väistely. Sinun mielestäsi on ollut väärin, että kaupunki ei ole lähtenyt kaatamaan hanketta. Itse olit vielä viime kesänä myymässä tonttia taholle. Eikö oma toimintasi sitten antanut väärää signaalia ulkopuoliselle maailmalle?

   Et taatusti voi rehellisellä naamalla väittää, ettenkö esimerkiksi minä olisi tehnyt kh:ssa täydellisen selväksi, minkälaisen sopimuskumppanin kanssa kauppaa tehdään…

   Kuten olen sanonut, silloin kun lupauduin SCC:n hallituksen jäseneksi, todettiin että on syytä pyrkiä turvaamaan kaupungin sijoitukset hankkeeseen. Hankkeelle haluttiin myös antaa mahdollisuus, koska yksityiset yritykset ja rahoittajat siihen vankasti uskoivat. Uskoisin, että jatkossakin kaupungissa yksityiset yritykset saavat yrittää omalla riskillään, ilman että kaupunki puuttuu yritysten välisiin sopimuksiin ja saamisiin.

 26. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Toisin sanoen Iisakki Kiemunki antoi totuudesta poikkeavaa tietoa sekavaa tekstiä kirjoittavalle alatason kaupunkilaiselle.

  Fiksuus, mitä se on, onko tämä Iisakki Kiemunki kaupunginvaltuuston puheenjohtaja?

 27. avatar Nimetön sanoo:

  Iisakki Kiemunki kirjoittaa: ”Sen isompaa valtaa hallituksen jäsenellä ei ole yhtiössä jossa pääomistaja käyttää yksinkertaisella enemmistöllä valtaa niin hallituksessa kuin yhtiökokouksessa.”

  Mikäli hallituksessa istuu pääomistaja sekä yksi hallituksen jäsen, tai useampi hallituksen jäsen, niin päätösvaltaa ei jaeta omistussuhteessa. Luulisi tuon asian olevan usean yhtiön hallituksen jäsenenä istuvan tiedossa, varsinkin, jos takana on aika monta opintoviikkoa yliopistossa yrityksen hallintoa.

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Antti,

   sinun kanssa keskustelemisessa ei ole hivenenkään järkeä. Totesin, että Markku Ritaluoma on käyttänyt yksinkertaista päätösvaltaa niin yhtiökokouksissa kuin hallituksessakin. Näin myös on. Jos hallituksessa on kaksi jäsentä, ja toinen on hallituksen pj, niin sillä toisella on yksinkertainen päätösvalta. Tarkoittaa, että voittaa kaikki äänestykset ja käyttää näin ollen yksin valtaa.

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Hallituksen puheenjohtajan valitsee hallitus. Jos puheenjohtaja käyttää valinnan jälkeen päätösvaltaansa väärin, niin asioista jotain ymmärtävä hallituksen jäsen eroaa välittömästi, ja vaatii puheenjohtajaa kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen. Diktaattorin hallituksessa ei ole kuin niin sanottu p.nuolija.

    Varsin naurettavaa on puhua, että Markku Ritaluoma on käyttänyt hallituksessa yksin päätösvaltaa. Mahdoitko pyrkiä pykälälle, jossa ilmeisesti mielestäsi Ritaluoma fiksuudessaan on.

    • avatar Kari Ilkkala sanoo:

     Huomenta Antti,

     Ei tässä keskustelussa Iisakin kanssa tietysti mitään järkeä ole, mutta hieman eri syistä kuin Iisakki arvelee.

     Hallituksesta sen verran, että osakassopimuksessa Markku Ritaluoma määriteltiin hallituksen puheenjohtajaksi. Hallituksessa tuli osakassopimuksen mukaan olla kolme (3) jäsentä, samoin silloisen yhtiöjärjestyksen mukaan vähintään 3 ja enintään 6 jäsentä. Varajäseniä ei oltu nimetty.

     Hallitus muuttui osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen vastaiseksi, kun sen kolmannen jäsenen ero rekisteröitiin 4.2.2013. Samalla viimeistään silloin syntyi Iisakin kuvailema hallituksen työskentelyn kannalta toivoton tilanne, että jäseniä oli vain kaksi, joista toinen pj, jolloin valta oli yksin Ritaluomalla. Yhtiöjärjestys muutettiin vasta 5.3.2014.

     Jos seuraat Kiemungin argumentaatiota, niin kantavana väitteenä on ollut ”kaupungin ei kannata kaataa hanketta.” Jo lähtökohtaisesti valheille perustunut hanke oli erinomaisen kuollut jo syntyessään, mutta kaupungille sen olisi oikeasti pitänyt ollut selvää viimeistään 16.1.2012. Siitä huolimatta hommaa jatkettiin kauhun tasapainossa, jossa hankkeen tai Ritaluoman julkinen haastaminen olisi tarkoittanut hankkeen kaatamista ja Kiemunki puolestaan on kiristänyt Ritaluomalta päätöksiä erouhkauksilla. Kiemungilla on tietenkin eri käsitys sankariteoistaan kaupungin rahojen pelastajana, mutta hankkeen jääräpäinen jatkaminen on tullut eri toimijoille käsittämättömän kalliiksi.

     Lisätään vahingonkärsijöihin nyt vielä vaikka Parma 744.000 € laskullaan, jonka vakuutena on KKOy Vanajanlinnan Golf Suites -vapaa-ajan osake 95,6 m2.

     • avatar Antti Sulonen sanoo:

      Tuolla yhtiöllä ei sitten ollut toimivaa hallitusta 4.2.2013 jälkeen. Ilmeisesti kuitenkin ns. hallituksen pöytäkirjoissa on jonkun muunkin allekirjoitus kuin Ritaluoman, joka osoittaa sitten yliopistotasoisen hallitustyöskentelyn opetuksen tason, joka ilmeisesti perustuu opintoviikkoihin.
      Milloinka muuten kaupunki sai valmiiksi rakennusluvan ja koska SCC maksoi laskun rakennusluvasta?

     • avatar Kari Ilkkala sanoo:

      Antti,

      SCC Oy on hakenut rakennuslupaa 5.8.2011 ja saanut sen 9.11.2011.

      Rakennuslupamaksu 244.444 € saatiin kolmena eri suorituksena:
      21.02.2012 100.000 €
      28.02.2012 105.000 €
      05.03.2012 39.444 €

 28. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Edellinen meni nimettömänä, kun en huomannut yhteistietojen puuttumista.

 29. avatar matti sanoo:

  Rakennusluvasta. Onko scc:llä mahdollisuutta saada palautusta lupamaksusta? Perusteena luvan käyttämättä jättäminen.

Jätä kommentti

css.php