Julkinen anteeksipyyntö

Olen tänään 24.3.2016 lähettänyt alla olevan tiedotteen medialle. Postaan sen tännekin, niin tavoittaa kohderyhmän… Vastaava anteeksipyyntö on välitetty valtuutetuille torstaina 23.3.2016.

Julkinen anteeksipyyntö

Pyydän anteeksi Lulu Ranteelta ja Hämeenlinnan valtuutetuilta, että olen lähettänyt heille käräjäoikeuden tuomion sähköpostitse 3.10.2014.

Tarkoituksena tuolloin oli antaa mahdollisuus valtuutetuille itse arvioida Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten haastattelussa sivuttuja asioita, koska Lulu Ranne kyseenalaisti niiden totuudenmukaisuuden samalle joukolle lähetetyssä viestissään. En tuolloin ymmärtänyt, että julkisen tuomion jakaminen rajatulle vastaanottajajoukolle olisi oikeudenvastaista. Tuomiosta ilmenneille Ranteen lasten henkilötiedoilla yms. ei luonnollisestikaan ollut mitään tekemistä puheena olleen asian kanssa, vaan kritiikkini Kaupunkiuutisten haastattelussa kohdistui Lulu Ranteen moraaliin niiltä osin, miten kanne liittyi eduskuntavaaleihin.

Oli toimintani lopulta laitonta tai ei, minun olisi pitänyt ymmärtää tuossa tilanteessa mustata lasten henkilötietoja koskevat kohdat tuomiokirjelmästä tai vaihtoehtoisesti pyytää asiasta kiinnostuneita valtuutettuja tilaamaan sama asiakirja käräjäoikeuden kansliasta, mistä sen jakaminen on laillista.

Kritiikkini ei missään nimessä ollut suunnattu lapsiin, vaan Kari Ilkkalan ja Lulu Ranteen toimintaan, jolla he ovat suunnitelmallisesti, valheellisesti ja häikäilemättömästi pyrkineet likaamaan kaupungin mainetta omaa poliittista etua edistääkseen.

Iisakki Kiemunki
valtuuston pj.
Hämeenlinna

11 kommenttia artikkeliin “Julkinen anteeksipyyntö”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Iisakki!

  Olin eilen hyvin yllättynyt, kun sain tietää median uutisoinnista, että olit laittanut sähköpostiviestisi (3.10.2014) liitteeksi käräjäoikeuden tuomion. En ymmärrä, miksi näin teit. Toimit silloin toimielimen puheenjohtajan roolissa. Se tulee pitää erillään poliitikon roolista. Mitä puheenjohtalle kuuluu valtuutettu Lulu Ranteen elatusapuriita oikeudessa?

  Oli myös kummallista, että lähetit läheisestä työkaveria koskevasta oikeuden tuomiosta kopion noin 60 henkilölle, joilla ei ole mitään tekemistä jutun kanssa.

  Julkinen anteeksipyyntösi on ihmeellinen. Siinä toisaalta pyydät anteeksi Ranteelta ja toisaalta annat hänelle pyyhkeitä. Olisit malttanut jälkimmäisen sopivampaan yhteyteen. Tämäkin esiintyminen vahvistaa, että riitasi Ranteen kanssa on sitä luokkaa, että vähintään SDP:n ryhmyrin pitäisi välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin vaikean tilanteen laukaisemiksi. Tästä kärsii koko kaupunki!

  Ranne ehkä lähettää kohta vähintään 60 henkilölle sähköpostiviestin, jossa hän toisaalta hyrisee tyytyväisyyttä oikeuden tuomion johdosta ja toisaalta antaa vuorostaan pyyhkeitä Kiemungille.

  Sitten vähäsen käräjäoikeuden tuomiosta.

  Kiemunki sai sakot yksityiselmää loukkaavan tiedon levittämisestä (Ranteen vaatimuksesta, ei syyttäjän). Kunnianloukkaussyytteet karahtivat kiville. Hämeen Sanomien mukaan edellä tarkoitetut ”salaiset” tiedot olivat lasten henkilötunnukset ja Ranteen varallisuustiedot. Kiemungin olisi pitänyt älytä peittää tekstistä osat, jotka sisältivät henkilötiedot.

  Käräjäoikeuden tuomio on julkinen asiakirja. Sitä paitsi on syytä huomata, että lasten henkilötunnuksilla tuskin kukaan pystyy aiheuttamaan vahinkoa perheelle ja kuka tahansa voi hankkia henkilön varallisuustiedot muista lähteistä. Kiemungin olisikin syytä viedä asia hovioikeuteen.

  Aktiiviaikana osallistuin silloin tällöin tilaisuuksiin, jossa käsiteltiin oikeudellisia asioita. Asiantuntijat neuvoivat, että ulkopuolisille lähetettävistä esityslistoista on poistettava henkilötunnukset ja varallisuustiedot. Kiemunki tuskin on saanut tällaisesta aihepiiristä syventävää koulutusta. Epäilenkin, että hänelle tapahtui nyt tahaton moka.

  Vastaavia yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisiä tapahtunee jokaisessa kunnassa silloin tällöin. Niitä koskevia juttuja on kuitenkin aika harvoina esillä käräjäoikeuksissa.

 2. Terve Leo,

  Kun teen virheen, niin nostan käden pystyyn ja pyydän anteeksi joukkueelta. Futiskentältä opittu tapa.

  Oli virhe lähettää ko. tuomio mustaamatta siitä lapsia koskevia osia, olin kiireessä, ajattelematon, osaamaton (pdf-dokumenttien muokkaamiseen tarvitsee työkaluja, joita minulla ei koneella ollut) ja huolimaton. Kritisoin tuolloin Kaupunkiuutisten jutussa Ranteen ja Ilkkalan toimintatapoja ja moraalia. Tämä elatusapujuttu kytkeytyi käräjäoikeuden tuomiokirjelmän mukaan suoraan eduskuntavaalikampanjointiin. Ranne lähetti valtuutetuille sähköpostin, jossa antoi vahvasti ymmärtää, että valehtelin asiassa. Vastasin tähän viestiin ja laitoin todisteeksi ko. tuomion, ettei kenellekään jäisi mitään epäselvää ja jokainen valtuutettu voisi muodostaa oman mielipiteensä. Kuten tuossa anteeksipyynnössä totesin, en osannut ajatella, että tuolla jakelulla teko voisi olla tulkittavissa laittomaksi – eikä muuten uskonut syyttäjäkään.

  Voi olla, että tuomio kaatuisi hovissa. Mutta ei tässä käräjöinnissä ole mitään järkeä kenenkään kannalta. Yhteiskunnalle tuli tästäkin jutusta kymmenien tuhansien eurojen kulut. Kukaan ei saanut yhtään mitään, kun Rannekin joutuu maksamaan omia oikeudenkäyntikulujaan useita tuhansia euroja enemmän kuin saa minulta vahingonkorvauksia. Omat oikeudenkäyntikuluni menivät pääosin valtion piikkiin, samoin muiden vastaajien. Mutta vähän luulen, että Ranne valittaa kuitenkin, jolloin minunkin on loogista valittaa.

  Se on selvää, että koko kaupunki kärsii. On kärsinyt koko valtuustokauden, ja kaupungin erinomainen maine on tuhottu suunnitelmallisesti. Vahinko on jo tapahtunut, eikä tervehtymistä uskoakseni tapahdu ennen kuin totuus on kaikilta osin pöydässä. Siksi en pyydä anteeksi, että olen arvostellut Ranteen ja Ilkkalan toimintaa. Se kritiikki on ollut enemmän kuin paikallaan.

  Nämä asiat tulevat julkisuuteen myös Ranteen osalta, kun tilapäisen valiokunnan työ on valmis. Olen luvannut, etten niitä avaa etukäteen, vaikka minun osaltani kyse ei ole salassapidettävästä tiedosta, sillä omat tietoni olen saanut suoraan mm. Kari Karppiselta ja Markku Wiikiltä. Sen voin sanoa, että kaupunkilaisille ja valtuutetuille on valehdeltu rankasti. Jopa poliisi on myöntänyt, että heitä ”vietiin” Ilkkalan toimesta ns. Levigate-tutkinnan aikana.

  Se on ihan selvää, että olen epäonnistunut valtuuston puheenjohtajana siinä, etten ole pystynyt kontrolloimaan kaupungin maineen hallintaa, estämään täydellisesti henkilöstöön kohdistettua ajojahtia jne. Puolustuksekseni luen, että lähtökohtaisesti tilanne oli kohtuullisen haastava: Ilkkala oli päättänyt tuhota hyökkäyksillään minut ja muutaman muun johtavan poliitikon ja virkamiehen. Kehitä siinä sitten hyvää poliittista kulttuuria ja yhteisvastuullista päätöksentekoa…

  Epäilemättä Ilkkala myös onnistui tavoitteessaan ainakin osittain. Hän on keskittänyt siihen kaiken tarmonsa ja ymmärtääkseni lopettanut suurin piirtein kaiken muun työnteonkin. Me muut joudumme omat arkiset askareemme ja varsinaiset asiat kaupungin johtamisessa ottamaan huomioon, mikä vaikuttaa ajankäyttöön. Mutta vanhan sanonnan mukaan, joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu… Uskon, että ihmiset pikku hiljaa alkavat nähdä tämän kaksikon lävitse (poislukien tietysti tämän persukanavan uskollisia aseenkantajia), enkä jätä rakastamaani kaupunkia heidän poliittisen terrorinsa armoille. Jos he ymmärtävät jättäytyä sivuun, minäkin voisin sen rauhallisin mielin tehdä. Itse asiassa tämän tarjouksen tein heille jo Kaupunkiuutisten haastattelussa v. 2014.

  Mutta suurella kaiholla muistelen vielä edellisiä valtuustokausia. Hämeenlinnassa vallitsi pitkään (aina Leo Kohtalan jälkeisistä päivistä) konsensushakuinen, rakentava ja kaupungin yhteistä etua vaaliva poliittinen kulttuuri, joka toi myös erinomaisia tuloksia. Varmasti tehtiin virheitäkin, ja joku saattoi muuttua myös vallantäyteiseksi jne. Mutta kuntaliitoksenkin yhteistyön kulttuuri vielä kesti, eikä yhtään haitannut, vaikka kh:n pöydän ääressä istui myös perussuomalainen. Olen vahvasti sitä mieltä, että muut osapuolet tässä kaupungissa osaisivat edelleen sopia asioista ja tulla toimeen henkilökohtaisella tasollakin. Siitä on näyttöä. Nämä pari henkilöä taas eivät. Ilkkalan poliittinen tarina alkoi Padasjoelta, jossa tilanne muuttui ilmeisesti vähän samankaltaiseksi kuin täältä. Säälin sitä kaupunkia tai kuntaa, jonka hän mahdollisesti seuraavaksi ottaa raadeltavakseen.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jos ihminen tuntee olevansa vilpittömästi ja kaikesta sydämestään oikeassa Hänen ei tarvitse selitellä tekemisään ja lisäksi laittaa kavereitaan selittelemään ja todistelemaan. Itse olen epäonnistunut eräissä suurissakin asioissa, mutta kantanut niistä myös vastuun. Myöntänyt asiat olen, mutta en myöskään ole anteeksi pyydellyt. Se on luonnekysymys. Viittaat epämääräisesti Padasjokeen. Minä viittaan Janakkalaan, missä ei oltu kovin pahoillaan siirtymisestäsi Hämeenlinnalaisten iloksi,(siis politiikassa), minkä olen aiemminkin todennut

 4. Olli Leino sanoo:

  ”Kritiikkini ei missään nimessä ollut suunnattu lapsiin, vaan Kari Ilkkalan ja Lulu Ranteen toimintaan, jolla he ovat suunnitelmallisesti, valheellisesti ja häikäilemättömästi pyrkineet likaamaan kaupungin mainetta omaa poliittista etua edistääkseen”
  Jos kuka niin sinä olet liannut Hämeenlinnan maineen ryhtymällä yhteistyöhön huijjarin kanssa ja menemällä jopa mukaan SCC:n hallintoon
  . Se, että näin teit, oli omiaan saamaan uskottavuutta SCC:n ja Ritaluoman huu haa bisnekseen ja sen rahoitukseen, joka saatiin etupäässä lainaamalla ja se aiheutti näin lisää tappioita luoton antajille.
  Sinua varoitettiin useaan otteeseen mm. minun taholtani jo vuonna 2012 ja myöhemminkin Ritaluomasta ja SCC:n kaavailemasta ”Euroopan suurimmasta autotalosta” mutta olit mielestäsi viisaampi, kuin varoittajat, vaikka me olimme alan ammattilaisia auto- ja kiinteistökaupoissa.
  Menit suin päin ansaan ja sorruit huijjareitten käyttämään vakiokikkaan, eli he lupaavat kaupungeille ja kunnille satoja ja jopa tuhansia työpaikkoja ja päättäjät ovat valmiit uskomaan katteettomiin puheisiin, mutta eivät selvitä ovatko lupaukset käytännössä toteuteuttavissa. Mitä suuremmat lupaukset, sitä helpommin ne menevät läpi.
  Kaupunkien ja kuntien hallinnossa on onneksi myös Ilkkalan tapaisia älykkäitä realisteja, joille eivät satuilut mene noin vaan läpi.
  Ilkkala oli koko ajan epäileväinen ja varovainen hankkeen suhteen, kuten kuuluu ollakin. Se, että Ritaluoma lupasi ostaa Kirstulan tontin huimalla ylihinnalla olisi pitänyt saada viimeistään hälyytyskellot soimaan.
  Se, että kauppa vielä tehtiin ilman, että rahaa yli 8- miljoonan kaupassa liikkui, oli todellinen supermöhläys, jossa kaupungin juristiakin vietiin kuin pässiä narussa ja samoin Kokoomusta ja Demareita.
  En väitä, että olit tahallasi nolaamassa Hämeenlinnan mainetta, vaan olit sen sijaan hyväuskoinen ja helposti vietävissä. Se, että Ilkkala vuoti Sambiasta muka tulevan valheellisen ”rahoituksen” oli moraalisesti aivan oikein, vaikka ei ollutkaan lain kirjaimen mukainen. Oppia ikä kaikki, toivottavasti et mene jatkossa vastaavaan halpaan.

 5. Leo Leppänen sanoo:

  Pitkän oikeudellisen koulutuksen saanut asiantuntijakin olisi saattanut joko tietoisesti tai epähuomiossa antaa ryhmälle, johon kuuluu vain salassapitovelvollisia henkilöitä, Iisakki Kiemungin lähettämät henkilötiedot.

  Käräjäoikeuden päätös on kaikilta osin julkinen. Ei ole lainkaan kirkossa kuulutettu, että sakkotuomio pysyy voimassa, jos juttu käsitellään hovioikeudessa. Pyydän vielä lukemaan, mitä kirjoitin edellisessä kommentissani. Pidän herkkähipiäisen poliitikon jeesusteluna, kun tämä on nostanut valtuuston puheenjohtajan ”mokasta” kovan poliittisen haloon.

  Sakkotuomio saattaa mennä nurin, jos Kiemunki vie asian hoviin Syyttäjäkin oli eri mieltä asianomistajan (Lulu Ranteen) kanssa!

  Ei tällainen moka ole riittävä peruste erottamiseen. Kari Ilkkalan tapauksessa on kysymys aivan eri tason ”rötöstelystä”.

 6. Tuula Virta sanoo:

  Iisakki Kiemunki on useassa eri tilanteessa puolustellut kaupungin mukaan menoa SCC hankeeseen suurien toimijoiden, kuten Siemensin ja rahoituslaitosten mukana ololla. Asiahan on juuri päin vastoin, eli kun kaupunki lähti suuri eleisesti hankeen takuumieheksi, uskalsi yksityinen rahakin mukaan.

  Hankeen ympärillä on edelleen suuri määrä avoimia kysymyksiä. Joitakin mainitakseni, kuka rahoitti pintamaiden raapaisun kaupungin omistamalta maalta? Mikä oli rahoittaja taho, joka Kiemungin mukaan vaati Kaurialan kaavoitusta ja motarin ramppia? Entä kuka oli taho joka lehtitiedon mukaan kutsui kaupunginjohtajaa Amerikkaan kuultavaksi?

  Leo Leppänen asettelee täällä näköjään jo tuomarin viittaa ylleen toteamalla ettei tällainen moka ole riittävä peruste erottamiselle ja ennustelee jo tuomion purkua hovissa. En tiedä mihin lain kohtaan Leppänen ennusteensa perustaa, mutta minä puolestani totean että on myöskin mahdollista että hovissa napsahtaa kunnianloukkaus tuomio vielä yksityiselämää koskevan tiedon levittelyn lisäksi.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Ei kai se Siemenskään millään takuuvarmalla sopimuksella mukana ollut. Enempikin jos toteutuu…. Se oli taas Lammin Sp:n ja Pohjantähden omaa hölmöyttä jos suuret puheet ja vajavaiset vakuudet saivat heidät myöntämään pari milliä. Ålandspankenin ulosottoon hakemasta 2 milj ei ole kerrottu mihin se on aikanaan haettu ja annettu. Sekin vajavaisin vakuuksin oikeuden mielestä. Mullat on varmaan kuorinut joku paikallinen yrittäjä ja myynyt sen sileän tien. Sittenhän täällä vasta lirissä oltaisiin jos hanke olisi kerrotuilla eväillä päässyt alkua pitemmälle. Nyt imago- ja muut tappiot jäivät vain joidenkin poliitikkojen ja heidän kannattajiensa mielikuvituksen varaan. veronmaksajat lienevät päässeet suht vähällä kiitos muutaman valveutuneen poliitiko. Väitettäköön mitä muuta tahansa.

 7. Anteeksipyyntösi hieman muistuttaa sitä urbaanilegendan tarinaa kunnallisvaltuutetusta, joka suureen ääneen toitotti paikallislehdessä että ”puolet suomen kansanedustajista on täysiä k-sipäitä” ja joka joutui myöhemmin perumaan puheitaan ja ilmoittamaan julkisen anteeksipyyntönsä, kirjoittaen siis samaiseen lehteen : ” aikaisempiin kirjoituksiini viitaten ilmoitan että -Puolet kansanedustajista eivät ole täysiä k-sipäitä! ”

  *********************************************************************************************’
  Urbaanilegendassa on asioita jotka, kylläkin siis edelleenkin pitänee paikkansa, sikäli kun seuraa tapahtumia eduskunnassa ja päättelee siitä. Nyt mukaan on liittyneet myös kansanedustajien avustajat, jotka hekään eivät kaikki ole aivan täysiä k-sipäitä… Mutta se onki eri asia se……
  **************************************************************************************””’ Että Sikäli………

 8. anonyymi sanoo:

  Ei tämä ole mikään anteeksipyyntö. Politiikka on politiikkaa, ja on raukkamaista levitellä toisten yksityisasioita kun poliittiset argumentit loppuvat. Huoltajuus- ja elatusapuriita ei liittynyt mitenkään asioihin, joista sinua kritisoidaan. Poliitikon tulee pysyä asialinjalla, eikä käyä henkilökohtaiseen mustamaalaukseen vastauksena poliittiseen kritiikkiin.

  • kuningasjätkä sanoo:

   samaa mieltä..
   Jos kerran pyydetään anteeksi, niin pyydetään hattu kourassa nöyrin mielin, eikä selitellä jonniinjoutavia..
   Mutta kaikkea ei voi pyytää edes anteeksi, on vaan vastattava tekemisistään , kun menee munaaman asiasnsa perusteellisesti.
   Itse asiassa Kiemunki voisi ilmoittaa eroavansa luottamustoimistaan ja katsoa vieläkö seuraavissa vaaleissa on flaxia, jos ei niin oikeisiin töihin vaan sitten…

 9. Ville sanoo:

  Voi Iisakki… ,
  kaukana on ne loiston ja luottamuksen päivät kun tulit nuorena lupaavana kunnallispoliitikkona mukaan Hämeenlinnalaiseen päätöksentekoon, ja Eduskunnastakin miltei irtosi paikka…

  Tämä ”anteeksipyyntö” kiteyttää hyvin nykytilanteesi, et koe tehneesi edelleenkään oikein mitään väärää ja syytät surullisesti muita niistä asioista mihin olet itse syyllistynyt.

  Rikostuomion johdosta Ero ainakin valtuuston puheenjohtajan paikalta voisi osoittaa jonkinnäköistä suoraselkäisyyttä ja vastuun kantamista.

Jätä kommentti

css.php